Hirdetés - FF

Közel ezer fogyatékkal élő diákot mozgattak meg

Közel ezer fogyatékkal élő diákot mozgattak meg

2017. szeptember 7.

Hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évben a Fogyatékkal Élők Baranya Megyei Sportszövetsége (FOBMSZ), a diákok közt egy tanév alatt a háromszorosára nőtt a versenyeken rajthoz állók száma, ami országos szinten is a legkiemelkedőbb teljesítmény.

A megyei szervezet főtitkára és versenyigazgatója, Faludi László büszke arra, hogy Baranya megyében egyre több fogyatékkal élőt sikerül megmozgatnia a FOBMSZ képviselőinek.

-          A munkánkat két részre lehet és kell is osztani. Egyrészt szervezünk a fogyatékkal élő felnőtteknek is sportversenyeket, például a mozgáskorlátozottakkal foglalkozó Lendület SE-vel szoros az együttműködésünk, emellett a gyengénlátók is csatlakoztak hozzánk. Fontos, hogy a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége és Pécs város önkormányzata által nyújtott támogatásoknak köszönhetően egyre több felnőttet tudunk megmozgatni – árulta el Faludi László.

A sportszakember az elmúlt hónapok egyik legnagyobb sikerének azt tartja, hogy míg a 2015/2016-os tanévben 364 gyermek vett részt a szervezet versenyein, addig a következő évre ez létszám közel 1000 főre nőtt, amellyel Baranya megye az országos rangsor élén végzett.

-          Ki kell emelnem, hogy ebben az előrelépésben nagy szerepük van a testnevelőknek és az iskolák vezetőségének is, hiszen az ő támogatásuk és segítségük nélkül sokkal nehezebb lenne diákokat toborozni a különböző megmérettetésekre. Emellett a Klebelsberg Központ (KLIK) is jelentős összeggel támogatja a fogyatékkal élők sportolását, biztosítja az utazási feltételeket, amelyet korábban az intézmények pénzügyi forrás hiányában nem tudtak megoldani. Sokan nem is gondolnák, hogy több mint tíz sportágban mérik össze tudásukat a gyerekek hétről hétre, emellett sok országos bajnoki címmel is büszkélkedhetnek a baranyai fogyatékkal élő diákok. Kolompár Ervin 596 centiméteres ugrásával lett a távolugrás bajnoka, emellett a magasugró számot is megnyerte. A legsikeresebb sportág az atlétika, a mögöttünk álló tanévben ebből a sportágból hét országos bajnoki címet szereztek a baranyai fiatalok a négy ezüst- és négy bronzérem mellett – foglalta össze az eredményeket a PSN Zrt. Sportiskola kollégája, a megyei szövetség főtitkára, Faludi László. 

A FOBMSZ legfontosabb célja nem a versenyeztetés, hanem az, hogy minél több fogyatékkal élő sportolhasson. Felsorolni is nehéz, összesen hány sportágban mérhetik össze tudásukat a fiatal sportolók. 

-          Labdarúgásban, kosárlabdában, a röplabda előkészítő sportágában, zsinórlabdában, atlétikában, asztaliteniszben, ergométeres evezésben és különböző szabadidősportokban szoktunk versenyeket rendezni. Évente két nagyobb rendezvényünk van, idén október 12-én, Komlón több sportágban rendezünk sportnapot, amelyen várhatóan 200 fő fog mozogni. Nyaranta pedig sporttáborban vehetnek részt a diákok és kísérőik, idén Orfűn 110 résztvevővel rendeztük meg a programot – beszélt a nagyobb rendezvényekről a főtitkár. 

A 2017/2018-as tanév is tartogat remek rendezvényeket a fogyatékkal élők számára, szeptember 30-án az orfűi Akadálymentes Turizmus Napján várhatóan 200 fő vesz részt, a tanév végén pedig a pedagógusnapi sportnapon tölthetnek el a tanárok és a szervezet segítői egy aktív csapatépítő napot.

 

Megosztom:     |  
Hirdetés - Decathlon