Hírek

Közel ezer fogyatékkal élő diákot mozgattak meg

2017. szeptember 7.

Hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évben a Fogyatékkal Élők Baranya Megyei Sportszövetsége (FOBMSZ), a diákok közt egy tanév alatt a háromszorosára nőtt a versenyeken rajthoz állók száma, ami országos szinten is a legkiemelkedőbb teljesítmény.

Közel ezer fogyatékkal élő diákot mozgattak meg

A megyei szervezet főtitkára és versenyigazgatója, Faludi László büszke arra, hogy Baranya megyében egyre több fogyatékkal élőt sikerül megmozgatnia a FOBMSZ képviselőinek.

-          A munkánkat két részre lehet és kell is osztani. Egyrészt szervezünk a fogyatékkal élő felnőtteknek is sportversenyeket, például a mozgáskorlátozottakkal foglalkozó Lendület SE-vel szoros az együttműködésünk, emellett a gyengénlátók is csatlakoztak hozzánk. Fontos, hogy a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége és Pécs város önkormányzata által nyújtott támogatásoknak köszönhetően egyre több felnőttet tudunk megmozgatni – árulta el Faludi László.

A sportszakember az elmúlt hónapok egyik legnagyobb sikerének azt tartja, hogy míg a 2015/2016-os tanévben 364 gyermek vett részt a szervezet versenyein, addig a következő évre ez létszám közel 1000 főre nőtt, amellyel Baranya megye az országos rangsor élén végzett.

-          Ki kell emelnem, hogy ebben az előrelépésben nagy szerepük van a testnevelőknek és az iskolák vezetőségének is, hiszen az ő támogatásuk és segítségük nélkül sokkal nehezebb lenne diákokat toborozni a különböző megmérettetésekre. Emellett a Klebelsberg Központ (KLIK) is jelentős összeggel támogatja a fogyatékkal élők sportolását, biztosítja az utazási feltételeket, amelyet korábban az intézmények pénzügyi forrás hiányában nem tudtak megoldani. Sokan nem is gondolnák, hogy több mint tíz sportágban mérik össze tudásukat a gyerekek hétről hétre, emellett sok országos bajnoki címmel is büszkélkedhetnek a baranyai fogyatékkal élő diákok. Kolompár Ervin 596 centiméteres ugrásával lett a távolugrás bajnoka, emellett a magasugró számot is megnyerte. A legsikeresebb sportág az atlétika, a mögöttünk álló tanévben ebből a sportágból hét országos bajnoki címet szereztek a baranyai fiatalok a négy ezüst- és négy bronzérem mellett – foglalta össze az eredményeket a PSN Zrt. Sportiskola kollégája, a megyei szövetség főtitkára, Faludi László. 

A FOBMSZ legfontosabb célja nem a versenyeztetés, hanem az, hogy minél több fogyatékkal élő sportolhasson. Felsorolni is nehéz, összesen hány sportágban mérhetik össze tudásukat a fiatal sportolók. 

-          Labdarúgásban, kosárlabdában, a röplabda előkészítő sportágában, zsinórlabdában, atlétikában, asztaliteniszben, ergométeres evezésben és különböző szabadidősportokban szoktunk versenyeket rendezni. Évente két nagyobb rendezvényünk van, idén október 12-én, Komlón több sportágban rendezünk sportnapot, amelyen várhatóan 200 fő fog mozogni. Nyaranta pedig sporttáborban vehetnek részt a diákok és kísérőik, idén Orfűn 110 résztvevővel rendeztük meg a programot – beszélt a nagyobb rendezvényekről a főtitkár. 

A 2017/2018-as tanév is tartogat remek rendezvényeket a fogyatékkal élők számára, szeptember 30-án az orfűi Akadálymentes Turizmus Napján várhatóan 200 fő vesz részt, a tanév végén pedig a pedagógusnapi sportnapon tölthetnek el a tanárok és a szervezet segítői egy aktív csapatépítő napot.

 

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Atlétika 2018. július 17.

Nyaralás alatt sem pihen

Úszás 2018. július 17.

Risztov Éva motiválta az úszókat

Atlétika 2018. július 11.

Európa legjobbjai között Kárpáti Enikő