Hírek

Hoffmann Judit, a szerény paralimpikon hős

Úszás

2012. január 29.

Keveset, talán túlságosan is keveset tudunk arról a pécsi sportolóról, aki 1984-ben a New York városában megrendezett paralimpián úszásban első helyen végzett.

Hoffmann Judit, a szerény paralimpikon hős
A pécsi gyógypedagógus hölgy január 14-én ünnepelte születésnapját.

Az illem azt kívánja, hogy ne írjuk le pontosan, melyik évben jött világra Hoffmann Judit, azonban akik számtanból nem voltak felmentve sejthetik a korát, hiszen 1984-ben már egy világeseményen képviselhette Magyarországot.

Képviselhette, ami már önmagában is hatalmas szó volt akkoriban. Nem azért, mert nem jártak repülők az óceán felett, hanem mivel a nyári, Los Angelesben megrendezett ötkarikás játékokra a mi sportolóink - a „Béketábor” más nemzeteivel karöltve - nem mentek el.

Mindez az 1980-as moszkvai, szintén csonka játékok visszavágója volt. A Szovjetunió 1979-es, afganisztáni bevonulása miatt az Amerikai Egyesült Államok, illetve hű szövetségesei nem neveztek a sportünnepre.

A mostanitól eltérően akkoriban a paralimpiát nem a „rendes” olimpia után nagyjából egy hónappal később rendezték meg, hanem előtte. Ráadásul a keleti oldal egy másik világvárosban. Ezért Magyarország sportolói kiutazhattak, szemben a lengyelekkel.

Mivel Hoffmann Judit legnagyobb ellenfele, egy polák leány nem mehetett el Amerikába, így aztán a pécsi úszónő hiába győzött 100 méteres gyorson, lett ezüstérmes 100 méter háton és 200 méter vegyesen, az öröme nem lehetett felhőtlen.

Egy igazi sportember ugyanis nem akkor a legboldogabb, ha elsőnek ér a célba, hanem akkor, ha a nagy vetélytárs is mögötte küzd. Ebből a szempontból Judit saját magát is „bolondnak” minősítette.

Főleg akkor, ha hozzátesszük még az is kétséges volt, egyáltalán beugorhat-e a vízbe? Mert a csípőficamos hölgyet a start előtt még egy szigorított orvosi vizsgálatnak vetették alá, mivel a versenybizottság szerint nem volt „elég fogyatékos”. Miközben éppen a sportnak köszönhette, állapota jelentős javulását. Ha nem tempózott volna a medencében, rohamosan romlott volna a fizikai szintje, életminősége.

Visszatérve Európába, pontosabban Budapestre, nagy visszhangot nem kapott a győzelme. Mert az akkor túlságosan mélyen érintette volna az épek lelkét, akik nem indulhattak el a következő játékokon, pár hét múlva.

Furcsa, véletlenekkel átszőtt történet Hoffmann Judité. Akit jelenleg, gyógypedagógusként, egy pécsi, alapítványi intézetet vezet. Az empatikus képessége az átlagosnál sokkal fejlettebb, ezért lépett erre a pályára. Miközben még arra a tényre is rácsodálkozott, egykori teljesítményei miért is érdekesek? Pedig azok, a személyisége okán mindenképpen.
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek