Hírek

Zsoldos Zsolt, a tragikus sorsú dzsúdós

Judo

2012. február 14.

Ma lenne negyvenöt éves Zsoldos Zsolt judós. A Pécsett született sportoló az 1992-as olimpián képviselte Magyarországot.

Zsoldos Zsolt, a tragikus sorsú dzsúdós
A baranyai megyeszékhelyen, 1967 telén jött világra Zsoldos Zsolt. Alig hétévesen Benkő Ferenc vezetésével már sportolt, a japán dzsúdó alapjaival ismerkedett meg. Még csupán tizenhárom éves volt, amikor a Kecskeméti SC leigazolta. Ott Varga András kezdett vele foglalkozni. A korról mindenképpen érdemes megjegyezni, az alföldi város a sportág egyik fellegvára volt.

A lépcsőfokokat apránként betartva Zsoldos egyre feljebb jutott. Előbb a korosztályos versenyeken bizonyította rátermettségét. Ennek legékesebb bizonyítékaként az 1987-ben, Lengyelországban megrendezett junior Európa-bajnokságon a második helyen végzett.  

A felnőttek közé kerülve kiderült, az akkor már régen nem pécsi versenyzővel mindenképpen számolni kellett, hiszen a Hungária-kupán nyerni tudott, ami a szakmában mindig a kiemelt rendezvények közé tartozott. Aki ott a legjobbnak bizonyult, azzal már mindenki komolyan kalkulálhatott. Az 1989-es évadban a felnőtt Eb-n harmadik helyezettként fejezte be a küzdelmet Helsinkiben a cselgáncsozó.

Négy évvel később Zsoldos Zsolt nagy vágya teljesült, hiszen jogot szerzett arra, hogy elinduljon az 1992-es, Barcelonában megrendezett nyári olimpiai játékokon. A 78 kilogrammosok között két győzelem után Zsolt vereséget szenvedett, azzal pedig kiesett. Ellenfele egy belga sportoló volt, akivel szemben örökké meggyűlt a baja. Akkor, ott sem tudott vele mit kezdeni, férfias harcban, de alulmaradt a Pécshez jelentősen kötődő induló. Ezután már nem léphetett tovább a mi fiúnk, így a legjobb helyezésekért már nem lehetett versenyben.

Ezt követően még két évadon keresztül volt a tatamin Zsolt, aztán elkezdett gyermekkel foglakozni. Közben azért még kipróbálta az erejét szkanderben. Ott is kiderült, mennyire erős, hiszen a 80 kilogrammosok mezőnyében bajnoki címet szerzett. Az abszolút kategóriában pedig csupán egy vetélytársa tudta megelőzni.

Egy szép, eredményes pályafutás után viszont következett a szörnyű vég, 1996. július 5-én, egy autóbaleset során elhunyt Zsoldos Zsolt. Sorsa tragikus véget ért Kecskeméten, ahol a lehető legtöbbet tette meg azért, hogy minél tovább jusson a sportban.
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. január 11.

Interjú Lukács Gergellyel

2020. december 31.

Búcsúzunk 2020