Hírek

Focibírók: a díjazás javult, a megítélés nem

Labdarúgás

2012. február 17.

Február 11-én tartották a megyei labdarúgó játékvezetők téli frissítő kurzusát, amelyen nagyjából százharmincan vettek részt.

Focibírók: a díjazás javult, a megítélés nem

A szokásos elméleti prezentációkon és a szabályismereti teszten kívül idén egészségügyi előadáson is részt vettek a sípmesterek. A kurzus tapasztalatai mellett általános kérdésekről is faggattuk Czakó Dénest, a Baranya Megyei Játékvezető Bizottság elnökét, aki lapunknak elmondta, hogy tavaly százötvenkét aktív játékvezető működött közre hétvégente a megyei fordulókon és az utánpótlás bajnokságokon.

- A játékvezetők munkáját tizenegy ellenőr felügyelte, akiknek az a feladatuk, hogy kiszűrjék a tehetségesebb kollégákat, felhívják a figyelmet a hibákra, tökéletesítendő pontokra, tanácsokkal lássák el tapasztalatlanabb társaikat – mondta Czakó Dénes.

Baranya megyéből az országos keretbe két bíró jutott be az elmúlt években: ifj. Botló Béla jelenleg „csak” NB II-es mérkőzéseket vezethet, azonban minden esélye megvan arra, hogy pár éven belül az első osztályban is működhessen. Iványi István pedig az országos asszisztensi keret tagja immár 10 éve.

A bizottság elnöke szombaton kiemelte, hogy a januárban indult játékvezetői tanfolyamra ötvenketten járnak – ez majdnem duplája a tavaly vizsgázottaknak -, közülük harmincnyolcan már szerelést is rendeltek, amelyből arra lehet következtetni, hogy a vizsgát követően szeretnének mérkőzéseket vezetni, és nem csak a magasabb edzői végzettség eléréséhez van szükségük a játékvezetői ismeretekre.

Valószínűleg a tavaly a világ legjobb játékvezetőjének választott Kassai Viktor sikerei is hozzájárulnak a megnövekedett létszámhoz, de ennél is nyomósabb érv lehet a harminc százalékkal megnövekedett játékvezetői díj – egy felnőtt megyei első osztályú mérkőzésre bruttó tizenkétezer forintot kap egy bíró, asszisztensei fejenként nyolcezer forint adózás utáni részét tehetik zsebre.

Persze a díjak emelésével a szurkolói szidalmazások, az agresszió nem szorult vissza, az őszi szezonban három alacsonyabb osztályú mérkőzés szakadt félbe, egyszer a megyei legmagasabb osztályban bántalmazták a bírót. Ezen még Kassai Viktor népszerűsége sem segít, a játékvezetők megítélése ugyanis elég negatív a megyében. Ennek sok oka lehet: a nem egységes bíráskodás, a következetlenség, az általánosítás, a nem megfelelő körülmények, emellett a mindennapi problémák okozta stresszt is sok esetben a zöld gyepen vezetik le mind a focisták, mint a játékvezetők.

A mostanában igen „népszerű” vesztegetés, bundázás természetesen a játékvezetőket sem kerülte el, hiszen a legkézenfekvőbb azokat lefizetni, akik büntetőkről, kiállításokról, gólokról döntenek. Pont egy éve robbant ki a magyar játékvezetőket érintő botrány, amikor három bíró jogtalanul vezetett nemzetközi mérkőzéseket és felmerült a fogadási csalás gyanúja – a bírókkal kapcsolatban előtérbe került egy korábbi, szintén engedély nélkül vezetett mérkőzés, amelyen egy százharmadik percben lőtt büntetővel nyert az egyik csapat.

Hogy milyen lépésekkel, szabályokkal, rendeletekkel lehetne csökkenteni a játékvezetők és a „többi” labdarúgást szerető ember között a szakadékot, nem tisztünk eldönteni. Talán a játékvezetők egységesebbé válása és az egyesületek részéről nagyobb tolerancia, átérzés kulcsfontosságú lehet az emberibb körülményekhez. Mindenesetre az alacsonyabb, megyei osztályokban mindig is nehezebb volt meccset vezetni, mint az NB I-ben, valószínű, hogy ez a helyzet a közeljövőben sem fog változni.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán