Hírek

Tóth Géza, a sokrétű tornász

Torna

2012. február 22.

A pécsi tornászélet elindításban nagy szerepet játszott dr. Tóth Géza, aki résztvevője volt az 1928-ban, Amszterdamban megrendezett nyári olimpiának. A sportoló 105 éve, 1907. február 22-én született.

Tóth Géza, a sokrétű tornász

Bár a baranyai megyeszékhelyen jött világra Tóth Géza, de alig egyéves volt, amikor a szülei Kolozsvárra költöztek. Ezért aztán ott ismerkedett meg a tornasport alapjaival is.

 

A tornászpalánta középiskolai tanulmányai befejezését követően a fővárosi József Nádor Műszaki Egyetemre került, ezért aztán egy budapesti klubban, a Nemzeti Torna Egyletben (NET) építette tovább a sportpályafutását.

 

Lévén, hogy Tóth a kiváló hazai tornászok közé tartozott, ezért beválogatták a legjobbak közé. Elutazhatott a hollandiai, sorrendben IX. ötkarikás játékokra, amelyet 1928. május 17-e, illetve augusztus 12-e között rendeztek meg.

 

Visszatérve a tornasporthoz: a magyar elit, annak is férfi csapata, összetettben a tízedik helyet szerezte meg. Ennek a gárdának lehetett tagja Tóth Géza Kende Rezső, Kunszt Gyula, Pászti Elemér, Pelle István, Péter Miklós, valamint Szalai József társaságában.

 

Utólag vizsgálva az eredményeket megállapíthatjuk, a Pécsett született versenyző nem tartozott a világ szorosan vett élmezőnyébe. Ami persze nem von le semmit érdemeiből, legfeljebb a vetélytársak képességeit dicséri.

 

Ezt alátámasztandó, álljanak itt a szerenkénti helyezései. A lólengésben 62., a gyűrűn 80., a lóugrásban 73., a korláton 53., a nyújtón pedig a 84. helyen fejezte be a gyakorlatait Tóth Géza. De nem csak ezeket a bemutatókat pontozták, hanem egy közös csapatgyakorlatot is előadtak minden ország nevezői, akik részesei lehettek a nagy erőpróbának.

 

Élete legjelentősebb megmérettetése után a sportoló visszaköltözött Pécsre. Ekkor 1930-at mutattak a naptárak. Ami azért érdekes, mert ettől kezdve hatvan éven keresztül már Pécsett élt Tóth Géza, ahol rögvest folytatta a tanulást a Pécsi Erzsébet Tudományegyetemen.

 

Eközben a helyi tornászéletbe is bekapcsolódott az olimpikon. A Pécsi Atlétikai Club (PAC) tagjaként viszont már nemcsak a szerek világában jeleskedett, hanem a szervezési feladatokból is kivette a részét.

 

A sport mellet az élet egyéb területein is ért el jelentős sikereket Tóth Géza, hiszen a Bőrgyárban fővegyészként, majd más vezetőként is kamatoztatta tudását. Emellett természetesen a Bőrgyári Torna Club (BTC) sporttevékenységéből sem maradhatott ki.

 

A halál Pécsett érte Tóth Gézát, aki 1990. december 30-án fejezte be földi pályáját, 83 évesnél idősebben. 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2021. március 5.

Folytatódnak az edzések

Kézilabda 2021. március 2.

Szigorítások a kézilabdában