Hírek

Kovács Imre, az olimpikon labdarúgó

Labdarúgás

2012. március 9.

Az egykori olimpiai bajnok, Kovács Imre igen eredményesen dolgozott a pécsi labdarúgásban. A szakember a Pécsi Dózsánál, illetve a Pécsi MSC-nél is volt vezetőedző.

Kovács Imre, az olimpikon labdarúgó

A Helsinkiben, 1952-ben rendezett olimpián a győztes együttes tagja volt az MTK egykori játékosa, aki 1996. március 9-én hunyt el.

A magyar futball legnagyobb korszakának volt fontos szereplője Kovács I Imre, aki Budapesten született, 1921. november 26-án. Vele kapcsolatban igazán indokolt a római I, mert testvére, Kovács II József szintén ismert focista volt az elmúlt évszázad ötvenes éveiben. Mindketten a válogatottságig vitték, amely az „Aranycsapat” idejében óriási dolognak számított.

Visszatérve Imréhez, 1952-ben elutazhatott a finnországi Helsinkibe. Oda, ahol a magyar válogatott első alkalommal nyerte el a sportági aranyérmet. Az első meccsen, 1952. július 2-án, Románia ellen pályára is léphetett, de nem a finn fővárosban, hanem Turkuban, az ősi állami székhelyen. Az volt az úgynevezett selejtezőkör, amelynek vesztese rögvest haza is utazhatott. Szerencsére nem a mieink inthettek búcsút az ötkarikás játékoknak.

Igaz, „csak” 2:1-re, de azért Magyarország tizenegye került ki nyertesen a nagy csatából. A mieink így álltak fel: Grosics – Dalnoki, Lóránt, Lantos – Kovács I, Bozsik – Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor. Ezek a nevek, vagy közülük néhány még azoknak is ismerősek lehetnek, akik nem foglalkoztak az időszak labdarúgásával.

Az már egy másik kérdés, hogy a korabeli források szerint nem egyértelmű, hogy az összecsapás mennyire volt része magának az olimpiának. Ám az tény, hogy a későbbi pécsi tréner többször nem kapott lehetőséget a bizonyításra. Sőt, szinte kikerült a legjobbak közül, aminek rendkívül „furcsa” magyarázata volt.

Egyszerűen, Kovács Imre akkora klasszis volt, akinek a világon szinte minden nemzeti válogatottban találtak volna helyet, de mivel a legendás Bozsik József helyén, mellette játszott, méghozzá támadó fedezetet (ma középpályásnak mondanánk), hát Sebes Gusztáv szövetségi kapitány együtt nem tudta elképzelni a párost.

Ennek ellenére, az 1954-es svájci, később második helyet hozó világbajnokságra is kiutazhatott a focista. A magyar 22-es keret tagja volt, bár nem jutott lehetőséghez, hogy bizonyítsa rátermettségét.  

Az idők múltával a kortársai között csak „Szikkadt” néven emlegetett szakember beállt a trénerek közé. Nem volt abban sem a legutolsó, hiszen az Újpesti Dózsával, az 1970-es évek elején bajnoki címet ünnepelhetett.

De a pécsi szálat erősítve említsük meg, hogy l976-ban, a labdarúgó NB II-ben vette át a Pécsi MSC irányítását. Azután, az 1976-1977-es évadban már bajnoki címmel vívták ki tanítványai a feljutást. Utána még egyszer visszahívták Kovácsot, amikor nagy bajban voltak a fiúk. Természetesen akkor sem vallott szégyent. Korszakos egyéniség volt, az kétségtelen. Méghozzá olyan, aki elsősorban nem tankönyvekből tanulta a sportág fortélyait, hanem a vérében volt a játék.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán