Hírek

Kiállítás és ötkarikás vetélkedő iskolásoknak

2012. március 22.

„Olimpia éve” címmel februártól júniusig tartó programsorozatot indított a Széchenyi István Iskola, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. és Pécs MJV Népjóléti és Sport Bizottsága.

Kiállítás és ötkarikás vetélkedő iskolásoknak

- Olyan elfoglaltságot szerettünk volna találni a tanulóknak, amely segítségével megismerkedhetnek az olimpia eszméjével, az ötkarikás játékok történetével és a pécsi olimpikonokkal, paralimpikonokkal – mondta lapunknak Derdák Mercédesz, a Széchenyi István Iskola (az egykori TÁSI) testnevelő tanára, a program kitalálója.

A szervezők már korábban elindítottak egy, az egészséges életmódról szóló előadássorozatot, amelynek az első, a táplálkozásról szóló része már lezajlott, április elején pedig a dohányzás, az alkohol és a kábítószer ártalmairól tájékoztatják a fiatalságot.

A sorozat következő állomása jövő szerdán, március 28-án kezdődik, ugyanis ünnepélyes keretek között ekkor nyitják meg a Magyar Sportmúzeum vándorkiállítását, amely március 29. és április 16. között tekinthető meg. A húsz tablóból álló összeállítás átfogó történeti visszatekintést ad, emellett szemléletesen bemutatja az olimpiai eszmét, a szimbólumokat, az eredményeket és a célokat. A Radnóti úti iskolában található tárlaton diák-tárlatvezetők kísérik végig az érdeklődőket, a kiállítás megtekintése ingyenes, a 72/251-744-es telefonszámon lehet rá bejelentkezni.

A programsorozat részeként április 26-án (szintén a Széchenyi István Iskola Radnóti úti telephelyén) olimpiai elméleti vetélkedőt is rendeznek. A vetélkedő célja, hogy az olimpia évében Pécs tanulói minél több ismeretet szerezzenek az olimpiák történetéről és a kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar, illetve pécsi olimpikonokról. A megmérettetésre az általános iskolák 7-8. évfolyamos tanulói mellett a középiskolák 9-11. osztályos diákjai nevezhettek. Iskolánként egy négy fős csapat vehet részt a vetélkedőn. Az összecsapás feladatanyagába beletartozik az ókori olimpiatörténet, a magyar és nemzetközi olimpiai mozgalom története és jelene, magyar „legek” az ötkarikás játékokon, pécsi kiválóságok, London nevezetességei (mint az idei olimpia helyszíne) és a 2012-es londoni olimpiára március 31-ig kvalifikált magyar sportolók. Az első három helyezett kupát és értékes Intersport-utalványt nyerhet.

Az eseménysorozat zárásaként június elejére a szervezők játékos sportversenyt terveznek a PMFC-Matias NB I-es labdarúgói, a PVSK-Panthers férfi NB I-es kosárlabdázói, a VarioAutó Pécs KC férfi NB I-es kézilabdázói, olimpikonok és gyerekek részvételével.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. január 11.

Interjú Lukács Gergellyel

2020. december 31.

Búcsúzunk 2020