Hírek

Bakos, a fiatalon elhunyt futó

Atlétika

2012. május 22.

A 2012-es év nagyjelentőségű lesz a sport pergő forgatagában. Hiszen immár évszázadnál hosszabb ideje, minden negyedik, páros évben nyári olimpiai játékokat rendeznek a világ valamelyik pontján.

Bakos, a fiatalon elhunyt futó

Ennek okán, meg azért, mert a szigetországi főváros, London az eddigi egyetlen, ahol 1908, illetve 1948 után harmadszor találkoznak a Föld legjobb sportolói, egy kis történelmi visszatekintéssel kezdünk. Aztán múltat idézünk, majd ötkarikás, elsősorban Péccsel összefüggő dolgokat veszünk számba.

Természetesen, születési helye alapján egyértelműn Pécshez köthető Bakos Jenő. Ami nem jelenti azt, hogy legjobb eredményeihez is köze lenne a város atlétikai életének. Mert a legkiválóbb teljesítményeit már a fővárosban érte el. Három klubhoz köthetőek kiemelkedő futásai. Előbb 1946-tól 1950-is a Budapesti Vasas, 1950-től 1954-ig a Budapesti Honvéd, majd 1954-től 1959-ig a Budapesti Vörös Lobogó mezében rótta a köröket, akkor még természetesen salakon.

Bakos többször nyert országos bajnoki címet, az első ilyen eset 1948-ban történt meg, amikor 4x800 méteres, illetve 4x1500 méteres váltófutásban, csapattagként állhatott fel a dobogó legfelsőbb fokára. Akkoriban még több olyan versenyszámot is megrendeztek, amikről napjainkban csak kevesebb szó esik.

Több magyar csúcs is fűződött az atléta nevéhez. Az első ilyet 1952-ben, a nyári olimpiai játékok előtt, az akkori Szovjetunióban, a mai ukrán fővárosban, Kijevben futotta meg, 800 méteren. De a nem klasszikus távon, 1000 méteren is a leggyorsabb volt Magyarországon, abban az időszakban.

Ma már ennek talán kisebb a jelentőssége, ám a korra jellemzőek voltak a válogatott erőpróbák. Sőt, azt is számon tartották, ki hányszor viselhette a nemzeti csapat dresszét. Ebből a megtiszteltetésből Jenőnek kilenc jutott, karrierje során.

A Helsinkiben, 1952. július 19-től augusztus 3-ig tartott eseményen, a sorrendben XV. sorszámot kapott világeseményen, 800 méteres síkfutásban állhatott rajthoz a sportoló. Legkiválóbb időeredményétől jelentősen elmaradva, 1 perc 55,5 másodperc alatt szaladva a versenytávot, kiesett a középfutamban. Akkor, abban a mezőnyben, a sorrendben harmadik futamban, a 7. helyen ért be a célba. Azzal pedig magának, de a sportvezetőknek is csalódást okozott. Élete legjobbja 1 perc 49,9 másodperc volt, azzal már nagyon közel kerülhetett volna a dobogóhoz, de azt nem ott teljesítette a magyar olimpikon.

Csupán az összehasonlítás kedvéért álljon itt a későbbi bajnok, Malvin Whitfield neve, aki az Amerikai Egyesült Államokból érkezve vehette át az aranyérmet. A nyertes 1 perc 49,2 másodperc alatt ért a célba.

Visszatérve Bakos Jenőhöz, a sportolók esetében meglehetősen ritkának számító korai halálával kapcsolatban nem sikerült semmit megtudni, kideríteni. Ami bizonyos, hogy május 5-én lett volna 83 éves a sportember.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán