Hírek

Növekedhet a baranyai focicsapatok száma

Labdarúgás

2012. május 24.

Nem csak a Bajnokok Ligája, vagy éppen a közeledő Európa-bajnokság miatt népszerű a futball. Ahogy mondják, minden a „végeken” dől el, mennyire sikerül a kistelepüléseken mozgósítani gyerekeket, fiatalokat. Baranyában jó úton járnak.

Növekedhet a baranyai focicsapatok száma

A Magyar Labdarúgó Szövetség három program mentén indult el a futball népszerűsítése érdekében, az amatőr futballt igyekeztek olcsóbbá tenni, a tömegbázist szélesítenék és az infrastruktúrát fejlesztenék.

- Az amatőr futballhoz kapcsolódó költségek közül azokon tudtunk mérsékelni, amelyek a szövetség hatáskörébe tartoznak – mondta ifj. Bogyay Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség Baranya megyei igazgatója. – A tagdíjak, játékvezetői díjak, átigazolási díjak, nevezési díjak, pályahitelesítési díj és versenyengedély díj esetében kilencven százalékot mérsékeltünk, azaz egy, a legalacsonyabb osztályban induló csapat 600 ezer forint helyett csak hatvanezret fordít egy évben ezekre a költségekre. Ezen felbuzdulva igyekeztünk új csapatokat is szervezni az ősszel induló bajnokságokba, jelenleg 96 baranyai csapat játszik szervezett keretek között, így száz fölé menne a szám, mert 5-6 pozitív visszajelzést kaptunk olyan helyekről, ahol az elmúlt öt évben anyagi okok miatt szűnt meg a foci.

Némi átszervezés egyébként történik majd a bajnokságokban, az eddigi megye I. B-t megyei II. osztálynak nevezik majd, a kétcsoportos megye II-ből megye III. lesz, míg a háromcsoportos megye III. új besorolása megye IV. lesz.

- Jelentős előrelépés történt a tömegesítés terén is, leglátványosabban a Bozsik-program igazolja mindezt – folytatta ifj. Bogyay Zoltán. – Egyesületi szinten 38 klubban 1300 gyerek focizik, intézményi szinten 56 iskolában-óvodában 2256, ez utóbbi egy év alatt megduplázódott. Most a grundfoci-programmal igyekszünk még szélesebb bázist építeni, Pécsett a Rókus sétányon található a két pálya, ahol iskolaidőben hétköznap 16.00-20.00 között, hétvégén pedig 10.00-18.00 között várunk korra és nemre való tekintet nélkül minden gyereket. A nyári szünetben természetesen hétköznap egyfajta napköziként is működne, ebben a Grassfoots-programban részt vevő hallgató segítenének, akik különböző programokat, vetélkedőket, tornákat szerveznének. A tervek között szerepel egyébként pécsi iskolák, és baranyai városok bevonása is. A grundon lévő grundfelügyelő labdát, jelzőbóját, megkülönböztető trikót is ad a focizni érkezőknek, és nem zárkózik el egy esetleges edzés levezetésétől sem.

A focihoz azonban pálya is kell, és éppen az infrastruktúra fejlesztése a harmadik alap, amelyre építkezni szeretne a szövetség.

- A pályaépítési program első ütemében Szentlőrincen egy nagyméretű műfüves, míg Bólyban, Harkányban, Szigetváron, Hosszúhetényben és Szászváron egy-egy kisméretű műfüves pálya készült el – vet számot ifj. Bogyay Zoltán. – Június 1-ig lehet jelentkezni a megyei igazgatóságokon a második ütemre a pályázatokkal, itt annyi könnyítés van, hogy nem egy településnek kell elérnie az ötezer fős lélekszámot, hanem a közösen pályázóknak.

Forrás: www.pecsinapilap.hu
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán