Hírek

In memoriam Tolnai Márta

Torna

2012. július 10.

Pécs város tornászolimpikonja, Tolnai Márta (Dr. Szotáczkyné Tolnai Márta) eltávozott a sportvilágból.

In memoriam Tolnai Márta

1952-ben a PVSK tornacsoportjából kiválasztva került Horváth Leona edző kezeibe, aki olimpikont nevelt Mártából.

1957-ben már ifjúsági válogatottként aranyérmet nyert gerendán a moszkvai Világ Ifjúsági Találkozón. Ezt követte egy Cseh-Magyar Nemzetközi verseny, ahol összetettben állt a dobogó legmagasabb fokára.

1961-69-ig a felnőtt tornászválogatott tagja.

Eredményei csapatban:

1964. Tokiói Olimpia V. hely

1965. Universiade I. hely

1966. Dortmundi Világbajnokság V. hely

1968. Mexikói Olimpia V. hely

A pécsi Leőwey Klára gimnáziumban érettségizett, majd 1970-ben a Magyar Testnevelési Egyetemen szerzett testnevelő tanári, majd 1978-ban torna szakedzői diplomát és nemzetközi bírói vizsgát tett. 1971-1984-ig edzőként dolgozott a PVSK majd a PMSC tornaszakosztályában. Tanítványai közül többen válogatottak lettek: Tóth Emma, Kurucz Zsuzsa, Tóth Zita, Kordé Emese, Szalontai Eszter.

1975-1999-ig a Pécsi Tudományegyetem Jogi és Közgazdaságtudományi Karán testnevelő tanárként buzdított a sportra, az egészséges életmódra.

A Baranya Megyei Tornaszövetség Elnökségi Tagja volt, a város tornaéletében aktívan vett részt az utolsó pillanatig. Bíróként segítette munkánkat.

Pécs városa volt a torna egyik fellegvára. Az Egyetemi, a Vasutas, a Bőrgyár torna szakosztályai „ontották” a kiváló tornászokat. Sok olimpikont, válogatott versenyzőt és nagyszerű edzőket adott az országnak, akikre a város ma is büszke:
Tass Olga, Tolnai Márta, Tóth Zita, Horváth Leona, Szalontai Eszter, Tóth Géza, Várkői Ferenc, dr. Héder János, Keszthelyi Rudolf, Söjtör József, Farkas György…..

A városunkban rendezett országos tornaversenyen (balról) a második Keszthelyi Rudolf, mellette Tonai Márta és Héder János pécsi olimpikontornászok.

Búcsúztatása 2012. július 24-én, 12 órakor lesz a pécsi Központi Temetőben. Egy szál fehér rózsával emlékezzünk sporttársunkra, tanárunkra!

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2021. március 5.

Folytatódnak az edzések

Kézilabda 2021. március 2.

Szigorítások a kézilabdában