Hírek

Financsek a lelátón is boldog volt

Úszás

2012. szeptember 2.

A PSN Zrt. úszója harmadszor készült föl az olimpiára, most tartalékként kijutott Londonba.

Financsek a lelátón is boldog volt

 

Az olimpia minden sportoló legnagyobb álma – hallhattuk nem egyszer, nem kétszer, akár a tényleges résztvevőktől, akár azoktól, akiknek végül nem sikerült kijutniuk a világ kétségkívül legrangosabb, négyévenkénti sportrendezvényére. A pécsi Financsek Gábor immár harmadszor készült föl a játékokra, és két sikertelen kvalifikáció után most a 4x100-as vegyes váltó tartalékaként kiutazhatott Londonba. Ahogy fogalmaz, nem törődik a sajnálkozókkal vagy fanyalgókkal, számára ez is óriási siker volt.

Ha a „szomorúbb” szemszögből nézzük, nem lehet könnyű földolgozni, hogy valaki már jóval az utazás előtt tudja, gyakorlatilag esélytelen a szereplésre, és pusztán a medence partjáról, illetve a lelátóról követheti majd az eseményeket. Miközben négy, vagy ha úgy vesszük, több mint tíz éve arra készült nap mint nap, teljes erőbedobással, hogy egyszer ő is abban a medencében tempózhasson, ahol a néhány tizedmásodperccel „szerencsésebbek”. Financsek Gábornak, a PSN Zrt. 27 esztendős mellúszójának ugyanis már az előző két olimpiáján is csak centik hiányoztak a kvalifikációhoz, és ezúttal is hajszállal maradt el a saját jogú repülőjegyet jelentő A-szinttől.

A B-szint pedig csak a 4x100-as gyorsváltó tartaléktagságára jogosította – pechjére egy Gyurta Dániel nevű fiatalember tartalékaként… Talán honfitársa világcsúccsal elért aranyérme is közrejátszik benne, hogy Financsek Gábor nem a bevezetőben pedzegetett szomorúsággal, hanem büszkén-boldogan emlékszik Londonra.

- Nagyon örültem Dani sikerének, eszembe sem jutott szomorkodni abban a pillanatban, az a világcsúcs valamennyire engem is kárpótolt. Megvallom, ha az a sportoló, akinek a tartalékaként neveztek, mondjuk a középdöntőben elvérzett volna, biztosan megfordult volna a fejemben, hogy én vajon jobbat úsztam volna-e…, de Danival ilyesmi nem fordulhatott elő – értékeli saját szemszögéből a magyar aranyat Financsek Gábor.

- És éppen az ő fantasztikus formája miatt voltam biztos abban, hogy semmiképpen nem juthatok szerephez, hiszen ha bármi apró baleset történt is volna vele, az orvosi stáb valahogyan garantáltan helyrehozta volna a rajtig. Ráadásul a váltó is kitűnő formában szerepelt, és végül ötödikként is csapott célba, engem talán akkor neveztek volna be, ha úgy látszik, hogy esély sincs a pontszerzésükre.

Financsek Gábor mindezzel együtt már a puszta részvétel lehetőségéért is nagyon boldog, és még a felkészülés időszakában fogalmazott egyszer úgy, hogy aki csak legyint akár a B-szintre, akár a tartalékszerepre, az próbálja meg végigcsinálni a teljes felkészülési ciklust, ahogy ő, napi két kőkemény edzéssel, mérhetetlen lemondással, és aztán beszélgessenek újra el a témáról…

Érdekes, hogy miközben a versenyzők jó része „el volt ájulva” Londontól, ő azt mondja, két Universiade, és pár másik világverseny után számára a vártnál kicsit „szükébb” volt az ötkarikás játékok helyszíne, és bár arra készült, nem tudott ámulni-bámulni London olimpiai hangulatán.

Már előretekintve úgy fogalmaz, nem tudja, mi lesz vele a rövid pihenő letelte után – itt nyilván edzője, Sántics Béla távozására, illetve a sportiskolán belül emiatt várható változásokra gondol.

– Egy évet még mindenképpen úszni szeretnék, a jövő évi barcelonai vb-re még érzek magamban elég erőt – mondja -, aztán majd meglátjuk. Az egyetem befejezését is tervezem, illetve minél előbb szeretnék edzői papírt is szerezni – jelzi búcsúzóul, hogy akárhogyan is, de mindenképpen kedvenc sportága közelében képzeli el a jövőjét.


MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek