Hírek

Sors Tamás: arany, ezüst, bronz

Úszás

2012. szeptember 4.

Sors Tamás (ANK Úszóklub) pénteken megszerezte a harmadik érmét, ezúttal egy bronzot.

Sors Tamás: arany, ezüst, bronz

Tóth Tamás és Sors Tamás újabb éremmel gyarapította kollekcióját a londoni paralimpián. A 100 méteres gyorsúszás döntőjében (S9-es kategória) Tóth a második (56.46), Sors pedig a harmadik helyen (56.69) ért célba, az aranyat az ausztrál Matthew Cowdrey szerezte meg (neki ez volt az ötödik elsősége Londonban).  

Tóth korábban 50 gyorson szerzett ezüstérmet, míg Sors a 100 pillangón arany-, 400 gyorson pedig ezüstérmes volt. A 100 gyors döntőjébe előbbi a negyedik, utóbbi a hetedik idővel került be, de mindketten „fel tudtak úszni" a dobogóra. A szám harmadik magyar indulója, Meilinger Csaba nem jutott tovább az előfutamokból.

„Szerettem volna érmet nyerni, úgyhogy természetesen nagyon örülök, hogy már két ezüstöt szereztem – nyilatkozta Tóth Tamás. – Ma úsztam a legjobban itt Londonban, megérte ilyen keményen készülni a parailmpiára.”

Sors Tamás nem bánta, hogy épp magyar vetélytársa előzte meg a hajrában:

„Hihetetlenül boldog vagyok, hogy érmesek lettünk! A tegnapi 200 vegyes után, amelynek az előfutamában kizártak, nagyon motivált voltam, mindenképpen meg akartam szerezni az ott elveszített bronzot. A benyúlás nem igazán sikerült, de mivel Tomi előzött meg, így nem bánom.”

A 33 fős magyar küldöttség már 13 éremnél (2 arany, 5 ezüst, 6 bronz) tart a brit fővárosban, és tovább javította eredményét a 2008-as pekingi – egy aranyból és öt bronzból álló – terméshez képest.

A mai napnak még koránt sincs vége, hiszen a női párbajtőrcsapat döntőzik, a Kína elleni találkozóra 20.30-kor kerül sor, míg előtte a női 50 m pillangó fináléjában (S5) 20.28-tól Engelhardt Katalin, Kézdi Réka és Zámbó Diána lesz érdekelt.

Szerdai (szeptember 5.) összefoglaló:

Sors Tamás babonából nem szeretett volna jóslatokba bocsátkozni a londoni indulás előtt, mi azonban titokban bíztunk abban, hogy az ANK Úszóklub kiválósága megvédi paralimpiai bajnoki címét 100 méteres pillangóúszásban, hiszen évek óta senki sem tudta legyőzni ebben a számban.

Csakúgy, mint az előfutamban, Sors Tamás a fináléban is egy perc alá került 100 pillangón, és ugyan az 59.23-as világcsúcsától némileg elmaradt, így is magabiztosan utasította maga mögé riválisait, közülük is elsősorban a szintén percen belül úszó ausztrál Matthew Cowdreyt. Azonban a pécsi sportoló így sem volt teljesen elégedett magával:

- Szerettem volna világcsúccsal nyerni, persze így is örülök a győzelemnek. A végén láttam, hogy nagyon közel van az ausztrál, imádkoztam is egy jó benyúlásért, sikerült – nyilatkozta az immár kétszeres paralimpiai bajnok.

Sors Tamás az aranyat követően 100 háton is rajhoz állt, ott a hetedik helyen végzett. Anatolij Petrov tanítványa aztán 400 gyorson folytatta az éremgyűjtést, ahol hetedik idővel került a döntőbe. Az előtt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ne legyen az utolsó, ehhez képest az első 200-on még nem volt ott a legjobb négyben, az utolsó 50 méterre azonban már harmadikként fordult. A záró hosszon aztán elképesztő tempóban úszva, 4:17.95 perces idővel másodikként ért célba.

- Azóta is azon gondolkozom, hogy ez miként sikerült. Nagyon jól ment az úszás, kettővel mellettem a spanyol srácot figyeltem, azt gondoltam, hogy ő biztosan érmet nyer. Az utolsó százon aztán vettem egy nagy levegőt, és mindent beleadtam, a vége is nagyon jól jött ki – mondta Sors az ezüstérem megszerzése után.

Szerdán ismét döntőbe jutott Sors, az 50 gyors fináléjában két magyar újonc, Tóth Tamás és a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. versenyzője, Meilinger Csaba is vízbe ugorhatott. A szám Tóthnak sikerült a legjobban, ezüstérmet szerzett, Sors hetedikként, Meilinger nyolcadikként csapott célba.

A Londonban hat számban induló Sors Tamás és a négy versenyen rajthoz álló Meilinger Csaba a fentieken kívül még 200 vegyesen és 100 gyorson is indul – e számok már lapzártánk után fejeződtek be.

KORÁBBAN ÍRTUK:

A 400 méteres gyorúszásban két magyar úszó rajtolt, közülük a 100 méter pillangón aranyérmes Sors a hetedik legjobb idővel (4:24.34) bekerült az esti döntőbe. Ott hiába javított délelőtti teljesítményén, nem tudta megelőzni az ausztrál Brenden Hallt, aki 4:10.88-as világcsúccsal győzött. A második Sors ideje 4:17.95 volt, a harmadik hely az olasz Federico Morlacchi (4:18.5) nevéhez fűződik.

Sors még három számban indul, szerdán 50 gyorson, csütörtökön 200 vegyesen, végül szeptember 7-én 100 gyorson. A másik pécsi résztvevő, Meilinger Csaba is háromszor áll még rajtkőre, 50 és 100 m gyorson, valamint 200 m vegyesen.KORÁBBAN ÍRTUK:

 

Hetedik lett a pécsi Sors Tamás a londoni paralimpia pénteki versenynapján.

Sors Tamás hetedik helyen végzett a 100 méteres férfi hátúszás S9-es kategóriájában. Tamás 1:05:31-es idővel csapott a célba. A futam másik magyar érdekeltje, Tóth Tamás hatodik lett.

A számot az ausztrál Cowdrey Matthew nyerte, aki 2.92-velelőzte meg a pécsi sportolót.

Péntek délelőtt tartották az előfutamokat, Sors Tamás az ötödik idővel kvalifikálta magát az esti döntőbe.KORÁBBAN ÍRTUK:

 

Sors Tamás megvédte bajnoki címét - VIDEÓ

Akárcsak Pekingben, Londonban is Sors Tamás nyerte meg a férfi 100 méteres pillangóúszás (S9-es sérültségi kategória) fináléját, a magyar úszó ezzel megvédte paralimpiai bajnoki címét!

Csakúgy, mint az előfutamban, Sors Tamás az esti fináléban is egy perc alá került 100 pillangón, és ugyan az 59.23-as világcsúcsától némileg elmaradt, így is magabiztosan utasította maga mögé riválisait, közülük is elsősorban a szintén percen belül úszó ausztrál Matthew Cowdreyt.

Sors féltávnál még világcsúcsrészidőn belül fordult 27.20 mp-cel, és ezzel természetesen vezetett, a táv második felében azonban kicsit visszaesett, ám így is megmaradt 37 század előnye fő üldözője előtt, így immár kétszeres paralimpiai bajnoknak mondhatja magát!

A finálé másik magyar résztvevője, Tóth Tamás 1:03.07 mp-es időeredménnyel a hetedik helyen ért a célba.

„Szerettem volna világcsúccsal nyerni, persze ezzel együtt örülök az első helynek – nyilatkozta a döntő után az MTI-nek Sors Tamás. – Láttam a végén, hogy jön az ausztrál, és imádkoztam egy jó benyúlásért, sikerült. Külön öröm számomra, hogy öt éve veretlen vagyok ebben a számban, és az, hogy nem lett világcsúcs, azt jelenti, hogy maradt még bennem.”

„Jó formában érzem magam, két súly helyett már két rakéta van a lábamon, várom a holnapi 100 méter hátat. Az uszoda hangulata fantasztikus volt, annyira izgultam a hangzavarban, hogy csak a végén mertem felnézni a lelátóra. Köszönöm, hogy ennyi magyar szorított nekem!” – mondta a kétszeres paralimpiai bajnok.

Anatolij Petrov tanítványa pénteken 100 háton, majd a későbbiekben (időrendben haladva) 400 gyorson, 50 gyorson, 200 vegyesen és 100 gyorson is elindul Londonban, utóbbi számban és 400 gyorson bronzéremmel zárt a 2008-as játékokon.

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. úszója, Meilinger Csaba a 11. helyen végzett 100 méter pillangón.

Forrás: nso.hu

Kapcsolódó galéria
2012. szeptember 7. Sors Tamás paralimpiai képei
Kapcsolódó videó
2012. augusztus 30. Sors Tamás londoni címvédése
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek