Hírek

Hetvenes lett Honti Róbert

Atlétika

2013. január 30.

Szép, kerek évfordulót ünnepelhet Pécs, illetve Baranya megye sportot szerető közössége.

Hetvenes lett Honti Róbert

Egy kiváló atléta, Honti Róbert ugyanis január 30-án töltötte be 70. életévét. A középtávfutó az 1968-ban, Mexikóban, Mexikóvárososban megrendezett nyári olimpiai játékokon képviselte Magyarországot, középtávfutásban.

Cseppet sem kis mértékben, Szigetvár és Barcs is büszke lehet kisdiákjára. Hiszen Honti Róbert 1943. január 30-án, jött világra, aztán mindét településen élt, járt általános iskolába. Barcson a nagyszüleinél cseperedett, azt követően került egy másik oktatási intézménybe.

A lényeg, hogy az alapoktatást Szigetváron fejezte be Róbert, csak azután került Pécsre, a Nagy Lajos Gimnáziumba. A kor egyik leghíresebb, legerősebb középiskolájában érettségizett le, majd tanult tovább a kiváló atléta, a Pécsi Tanárképző Főiskolán. De előtte, azért egy évet még segédmunkásként is lehúzott, ismerkedve az élet nehezebb, izgalmasabb oldalával is.

Az olimpiai játékokat komoly magaslaton rendezték meg. Akik nem olyan körülmények között készültek fel a nagy a sporteseményre, azoknak szinte esélyük sem lehetett a kiemelkedő eredmények elérésére, a futószámokban. Ezért aztán Honti a 800 méteren, meg az 1500 méteres erőpróbán is helyezetlenül végzett. Persze, utólag visszaidézve az 1968-as évet, azért különösebb szégyenkeznivalója nem lehet a versenyzőnek, aki a piros-fehér-zöld színeket, illetve Pécs városát reprezentálta, a világ másik fertályán.

A korabeli források szerint Honti Róbertnek, a PVSK atlétájának, Verbőczi József edző embereként, a 181 centiméteres magasságához 69 kilogrammos súlya párosult. Szóval, sok súlyfelesleg nem akadt rajta. De ez szakágának többi képviselőjére szintén jellemző volt. A csontos legények sportja volt az övé, illetve most is az.

A nyolcszoros felnőtt bajnok nemzetközi sikereket is elkönyvelhetett, pályafutása során. Hiszen ’68-ban, a Világifjúsági Találkozón (VIT), a bulgáriai Szófiában mindkét számát jó idővel nyerte meg. Azzal teljesítette a kiküldetési szintet, jogot szerzett arra, hogy részese lehessen élete nagy utazásának, illetve versenyeinek.

A sport és Honti Róbert kapcsolata színtiszta, egyszerű. Hiszen testvelőként is hosszú-hosszú éveken keresztül működött, Pécs városának különböző intézményeiben. Sportbíróként szintén megszokott arcnak számított, évtizedeken keresztül, a különböző erőpróbákon.  

A most hetvenéves sportemberrel kapcsolatban csupán egyetlen, megválaszolatlan kérdés maradt. Mégpedig az, ki köszönhet többet a másiknak? A futó a sportágának, esetleg a sportág, egy futónak? Ám ez, tulajdonképpen mindegy is, ennyi évtized távlatában!

Pucz Péter

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2021. március 5.

Folytatódnak az edzések

Kézilabda 2021. március 2.

Szigorítások a kézilabdában