Hírek

Kivételes képességű kapus volt Kovacsics

Kézilabda

2013. február 2.

A baranyai, pécsi sporttörténet évfordulóinak kapcsán, egy kézilabdakapusra emlékezünk.

Kivételes képességű kapus volt Kovacsics

Hiszen a remek adottságokkal rendelkező Kovacsics Miklós 2005. február 2-án hunyt el. Az év ötödik, illetve hatodik hetében, 2013-ban, tehát egy labdajáték képviselőjéről szólunk hosszabban.

Az 1980-as, Moszkvában rendezett nyári olimpián vett részt Kovacsics Miklós, a Pécsi MSC akkori kézilabdacsapatának hálóőre. A játékos Pécsett született, 1953-ban. Aztán, a középiskola befejezése után, egyetemi tanulmányai miatt Keszthelyre került, illetve Nagykanizsán védett.

De Kovacsics 1977-ben visszatért a baranyai megyeszékhelyre. Onnan vezetett az útja az ötkarikás világjátékokra. Amihez azért némi szerencsére is szüksége volt. Pontosabban, egy sporttársa balszerencséje nyitotta meg a támadók „ellensége” számára, a szovjet fővárosba induló repülőgép ajtaját, széket biztosítva ott számára.  

Amikor ugyanis a ’80-as csapatot kijelölték, Miklós csak tartalékként került szóba. A felkészülés hajrájában azonban Bakos István megsérült, lehetetlenné vált a további szereplése. Ekkor a Pécs játékosát azonnal behívták a nemzeti együttesbe. Kijutott a moszkvai eseményre, ahol aztán az együttes a negyedik helyen végzett. A bronzéremért vívott csatában a gárda, Romániával szemben maradt alul, 20-18-ra. A gólvonal ura összesen 27 alkalommal lépett pályára, címeres mezben.

Elhalálozása után, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata egy emléktáblát helyezett el, Kovacsics Miklós emlékének megőrzése, ápolása érdekében, korábbi sikerei helyszínén. A relikviát bárki ma is megtekintheti, a Lauber Dezső Sportcsarnok nyugati oldalánál, az épületen belül. Ott, ahol a kézilabdameccsek beléptetése szokott zajlani.

Február elejének szülöttei

A Pécsi Dózsa három labdarúgója is február elején született. A fatalon elhunyt Svara Nándor 1934. február 3-án jött világra. Nála kissé idősebb volt Pleck Róbert, az 1929. február 8-án világra jött futballista már szintén nincsen az élők sorában. Napra azonosan ugyanakkor, ám 1940-ben érkezett a földi világra dr. Móritz Sándor. Aki a pályafutása befejezése után, ismert orvossá vált. Legutóbb, az elmúlt év vége felé, a klub idősebb játékosai számára rendezett összejövetel aktív résztvevője volt a sebész, a térdspecialista doktor.

Pucz Péter

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2021. március 1.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. március 1.

Csillogó ruhák, spárgák, érmek

Atlétika 2021. március 1.

Egy hétvége alatt két egyéni csúcs

Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep