Hírek

Kivételes képességű kapus volt Kovacsics

Kézilabda

2013. február 2.

A baranyai, pécsi sporttörténet évfordulóinak kapcsán, egy kézilabdakapusra emlékezünk.

Kivételes képességű kapus volt Kovacsics

Hiszen a remek adottságokkal rendelkező Kovacsics Miklós 2005. február 2-án hunyt el. Az év ötödik, illetve hatodik hetében, 2013-ban, tehát egy labdajáték képviselőjéről szólunk hosszabban.

Az 1980-as, Moszkvában rendezett nyári olimpián vett részt Kovacsics Miklós, a Pécsi MSC akkori kézilabdacsapatának hálóőre. A játékos Pécsett született, 1953-ban. Aztán, a középiskola befejezése után, egyetemi tanulmányai miatt Keszthelyre került, illetve Nagykanizsán védett.

De Kovacsics 1977-ben visszatért a baranyai megyeszékhelyre. Onnan vezetett az útja az ötkarikás világjátékokra. Amihez azért némi szerencsére is szüksége volt. Pontosabban, egy sporttársa balszerencséje nyitotta meg a támadók „ellensége” számára, a szovjet fővárosba induló repülőgép ajtaját, széket biztosítva ott számára.  

Amikor ugyanis a ’80-as csapatot kijelölték, Miklós csak tartalékként került szóba. A felkészülés hajrájában azonban Bakos István megsérült, lehetetlenné vált a további szereplése. Ekkor a Pécs játékosát azonnal behívták a nemzeti együttesbe. Kijutott a moszkvai eseményre, ahol aztán az együttes a negyedik helyen végzett. A bronzéremért vívott csatában a gárda, Romániával szemben maradt alul, 20-18-ra. A gólvonal ura összesen 27 alkalommal lépett pályára, címeres mezben.

Elhalálozása után, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata egy emléktáblát helyezett el, Kovacsics Miklós emlékének megőrzése, ápolása érdekében, korábbi sikerei helyszínén. A relikviát bárki ma is megtekintheti, a Lauber Dezső Sportcsarnok nyugati oldalánál, az épületen belül. Ott, ahol a kézilabdameccsek beléptetése szokott zajlani.

Február elejének szülöttei

A Pécsi Dózsa három labdarúgója is február elején született. A fatalon elhunyt Svara Nándor 1934. február 3-án jött világra. Nála kissé idősebb volt Pleck Róbert, az 1929. február 8-án világra jött futballista már szintén nincsen az élők sorában. Napra azonosan ugyanakkor, ám 1940-ben érkezett a földi világra dr. Móritz Sándor. Aki a pályafutása befejezése után, ismert orvossá vált. Legutóbb, az elmúlt év vége felé, a klub idősebb játékosai számára rendezett összejövetel aktív résztvevője volt a sebész, a térdspecialista doktor.

Pucz Péter

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2020. november 22.

Aktuális heti versenyek

Úszás 2020. november 16.

Jászó Ádám országos bajnok