Hírek

Lénárt István a súlyemelés világbajnoka volt

Atlétika

2013. február 14.

A pécsi sporttörténet kiemelkedő egyénisége, Lénárt István 1959. február 14-én született. A súlyemelő a PMSC versenyzőjeként, szakításban felnőtt világbajnoki címet szerzett.

Lénárt István a súlyemelés világbajnoka volt

Egyéni olimpiai sportágban, helyi színekben erre más példa eddig még nem akadt a baranyai megyeszékhelyen. Ezért érdemes szót ejteni a sportemberről, aki a bravúrt 1978-ban hajtotta végre.

A pápai születésű emelőbajnok Komlóra járt iskolába, ahol az 501-es számú Szakmunkásképző Intézetben szerzett bizonyítványt, vájár szakmában, 1977-ben. Ez azonban nem lett volna elegendő számára ahhoz, hogy egy hosszabb szövegben méltassuk pályafutásának ifjabb éveit.

Az azonban mindenképpen a legkiválóbbak közé emelte, amit 1978. október 4-e és 8-a között, az Amerikai Egyesült Államokban, közelebbről meghatározva Gettysburg városában, teljesített. Ugyanis a pehelysúlyúak vetélkedésében, az első fogásnemben, a szakításban az élen végzett, 123 kilogrammos teljesítménnyel. Igaz, ebből a versenyben „csak” 122,5 kg számított bele, de könnyebb testsúllyal (59,5 kg), így is felállhatott a dobogó legfelsőbb fokára.

A történethez hozzátartozik, a Szovjetunió emelője, Nyikolaj. Kolesznyikov kockáztatott. Ugyanis kétszer próbálkozott a 125 kilogrammal, de egyszer sem sikerült neki a feje fölé küzdenie a vasakat. Ezzel a 4. helyen fejezte be a sorozatát a nagy vetélytárs, igaz, az összetettben azért nyerni tudott a keleti szomszéd.

Emelte a mutatvány értékét, hogy Lénártot, a Magyar Súlyemelő Szövetség, mint ifjúsági korú sportolót, csupán a tapasztalatok megszerzése okán nevezte be a vetélkedésre. Ez azonban tökéletesre sikeredett, aranyérem lett a jutalma.

Fontos megjegyezni, miszerint az azóta már elhunyt Viczay Alajos edző tanítványa, a lökésben 11. helyen fejezte be a gyakorlatait. Ezzel, a felnőtt összetett sorrendben a 7. helyen végzett. Egy újonctól az elért eredmények több, mint tiszteletre méltóak.

A legnagyobb sikere mellett Lénárt győzött ifjúsági világ- és Európa-bajnokságon is, 1978-ban, a görögországi Athén városában.

Február közepének másik szülötte

A súlyemelés mellett akad még egy sportág, a labdarúgás, amelyiknek egyik képviselője, szintén az év második hónapjának 14. napján jött világra. A Pécsi Dózsa egykori labdarúgójáról, Bencsik Jánosról van szó. A futballista az 1956-os évben szerepelt lila-fehér színekben. Ezért hát, rá csak a legjobb memóriával rendelkező drukkerek emlékezhetnek.   

Pucz Péter

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán