Hírek

Négy évtizedes történet a PMSC-ről

Labdarúgás

2013. február 16.

Az évek, évtizedek csak úgy reppenek! Mindezt annak kapcsán kiálthatnánk világgá határozottan, hogy negyven évvel ezelőtt, 1973. február 16-án alakult meg a Pécsi Munkás Sport Club, rövidebb nevén a PMSC.

Négy évtizedes történet a PMSC-ről

Az akkori szóhasználattal élve nagyegyesületnek nevezett klubból mára semmi sincsen, pontosabban alig maradt belőle valami.

A vidéki csúcsklub létrejöttének természetesen voltak előzményei. Hiszen azért az már akkor sem úgy járta, hogy néhány tucat korabeli sportvezető, saját szakállára, társadalmi, sportolói, de legfőbbképpen politikai támogatottság nélkül hozzon létre egy ilyen horderejű fúziót.

Jó tudni, négy korább kisebb sejtből jött létre a nagytestvér, a PMSC. A Pécsi Dózsa, a Pécsi Ércbányász SC, a Pécsi Helyiipar SE, valamint Baranyai Építők SK korábbi tagjai, a nagy esemény előtt küldöttgyűléseket tartottak, egyenként. Az ott szavazásra jogosult küldöttek egyhangúlag fejezték ki azon akaratukat, miszerint van létjogosultsága egy olyan gyűjtőhelynek, ahol minden, pontosabban majdnem az összes sportág megtalálhatja a helyét. A kor furcsaságának számított, hogy a Pécsi Bányásznál, az ötödik szervezetnél nem volt teljes az egyetértés, a többszereplős friggyel kapcsolatban.

Onnan ugyanis csupán a birkózók, a tornászok, az atléták, valamint a súlyemelők jelentkeztek be, egy új sporttestvéri kapcsolat kialakítása érdekében. Mindezt az általuk megtartott közgyűlés elfogadta.

Ennek okán, azután 21 szakosztály, mintegy 1800 sportolója került egy egyesületbe, közös zászló, címer alá. Napjainkban ilyen összlétszámot, sportági kavalkádot már elképzelni is nehéz lenne. Akkoriban azonban a vezérszónokok hangoztatták, a pénzügyi, szakmai feltételeket csupán ilyen módon lehetett biztosítani. Különben az erők szétforgácsolódtak volna.

A rendszerváltás után, természetesen a modell működésképtelenné vált, meg is kezdődött a szakosztályok felbomlása, távozása. Megszűnt a közösség, az egység felbomlott. De rengetege mondhatják el, abból a képzeletbeli köpönyegből bújtak elő.

Napjainkban, az akkor megalapított sportkörből, hasonló néven csupán a labdarúgók működnek. A PMFC-MATIAS, bár jogilag nehezen követhető módon, de erkölcsileg, sporttörténetileg mindenképpen utódja a korább szövetségnek.

 

Pucz Péter
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán