Hírek

Szőcs János kerek nyolcvanéves lett

Labdarúgás

2013. február 18.

Nincsenek olyan sokan a pécsi labdarúgás történetében azok, akik egy klubnál az élvonalban rúghatták a labdát, aztán ugyanott edzőként is bizonyíthatták képességeiket.

Szőcs János kerek nyolcvanéves lett

Közéjük tartozik Szőcs János, aki a Pécsi Dózsában kergette a bőrgolyót, azután a jogutód, a Pécsi MSC gárdáját irányíthatta.

Tisztes, szép kor fontos napjához érkezett Szőcs János. A kiváló labdarúgó, illetve későbbi szakember 1933. február 18-án született, a Vas megyei Ikervár településen. Labdarúgóként szerepelt számos helyen, de 1955-től, négy szezonon keresztül Pécsett, a Dózsa mezét viselte.

Janó bácsi részese lehetett a klub első NB I-es bajnoki sikerének, a Szombathely ellen, még 1955. február 27-én. Akkor, a lila-fehérek 3:0-ra verték a vendégeket, a nyitónapon. Szőcs összesen, az élvonalban, pécsi játékosként 74 meccsen vehetett részt.

Később edzőként tért vissza a városba, a köztiszteletnek örvendő tanárember. Három bajnoki évadon keresztül vezette a gárdát, 1978-ban kezdte a munkát a Pécsi MSC-nél. Az itt eltöltött idő alatt 102 bajnokin állíthatta össze az általa elképzelt legjobb együttest.

A PMSC a működése során, az első kupadöntőjét (Magyar Népköztársasági Kupa) elveszítette a Ferencváros ellenében, a Népstadionban. Azon a találkozón már 2-0-ra vezetett a Pécs, onnan egyenlített az FTC, aztán a hosszabbításban 4-2-re nyertek a fővárosiak.  

A fontos csata elvesztése annak ellenére is megtörtént, hogy Szőcs sporttársat több játékosa is nagy taktikusként említette meg. De azon a napon, 1978. augusztus 20-án, nem volt szerencséje sem a szakembernek, sem a játékosainak.

Egyszer szövetségi kapitánynak is felkérték Szőcs Jánost. Megbízott irányítóként, 1975. április 16-án, Wales ellen (1-2) vezethette a nemzeti csapatot, méghozzá Európa-bajnoki selejtező keretein belül. Végleges kinevezést azonban a tréner nem kapott, bár a hozzáértése alapján kétségtelenül alkalmas lett volna a feladat ellátására.

Februárnak ebben a hetében mások is ünneplik születésnapjukat az ismert, eredményes pécsi sportolók közül. Közéjük tartozik Kincses (Koller) Viktor labdarúgó (1951. február 20.), Vönöczky András modellező (1946. február 21.), illetve Poprócsi Tímea paraúszó (1978. február 23.). 

Pucz Péter

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán