Hírek

Petőváry Zsolt, az örökös csibész

Vízilabda

2013. március 15.

A pécsi vízilabdázás történetében megkerülhetetlen személy Petőváry Zsolt.

Petőváry Zsolt, az örökös csibész

Annyira az, hogy nem is szeretnénk megfeledkezni róla, hiszen sokat tett a PVSK csapatáért, amikor az ob I-ben, az első lépéseket tette a sportos csoportosulás. A nagy „öreg” keze nem remegett meg a fontos pillanatokban.

Az 1965-ös március 15-e emlékezetes lehetett a Petőváry családban. De nem feltétlenül a forradalom és szabadságharc okán. Hanem, mert megszületett Zsolt nevű gyermekük, aki később ismert vízilabdázóvá vált.

Erre a legnagyobb bizonyság, hogy két nyári olimpián is tagja volt a válogatott keretnek, a vízipólós. Sőt, kötelek közé is vethette magát, de csupán egy 5. (1988-nan), illetve egy 6. (1992-ben) helyezést ért el akkoriban a nemzeti alakulat.

Egy páratlanul hosszú pályafutás vége felé, Petőváry Zsolt Pécsett is játszott, méghozzá nem is sikertelenül. Igaz, korábban volt magyar bajnokcsapat tagja, ám a baranyai megyeszékhelyen mások voltak a célok, lehetőségek. Egy darabig kiválóan tudott együttműködni Ambrus Tamás vezetőedzővel. Később ugyan elváltak útjaik, de az már egy másik történet.

Mindentől függetlenül, Zsolt a játék minden elemében kiemelkedett. Ráadásul a csibészség sem hiányzott belőle, ami a szakértők szerint nélkülözhetetlen, az uszodai csatákban. Az úgynevezett svédcsavaros góljait a sportág kedvelői a mai napig is emlegetik, ha szóba kerül  Petőváry neve.

A PVSK sapkájában, illetve úszógatyájában, a jó kezű pólós, három idény során, 36 meccsen ugrott a vízbe, bajnokin. Ezek során 103 esetben vette be az ellenfelek hálóját. Nem túlzás, még a legnagyobb vetélytársak is féltek, ha nem s rettegtek tőle.

Szintén a harmadik hónap szülötte, 1956-ból, a 12. napról az a Kiss László labdarúgó, aki az 1982-es, spanyolországi világbajnokságon volt Mészöly Kálmán válogatottjának tagja. Igaz, Kiss nem Pécsett, hanem a Vasasban, illetve a nemzeti színekben érte el legnagyobb sikereit. ennek ellenére, vele kapcsolatban fontos megemlíteni pécsi kötödését. Mert a futballista az 1975-1975-ös évadban, a Pécsi MSC-ben, az NB I-ben 27 esetben volt a gyepen. A következő idényben, az NB II-ben már csak 6 játékra futotta erejéből, aztán Kaposvárra, majd a fővárosba szerződött. 

Pucz Péter
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. május 13.

Toboroz a vízilabda szakosztály

2021. május 10.

Aktuális heti versenyek