Hírek

Verbőcziné csodás kosaras volt

Kosárlabda

2013. március 20.

A pécsi női kosárlabdázás „nagyasszonya” címet többen is kiérdemelnék, de azt eddig még nem osztották ki.

Verbőcziné csodás kosaras volt

Ha egyszer mégis lenne olyan, aki arra méltóvá válhatna, akkor biztosan ott lehetne a jelöltek között Verbőcziné Horváth Zsuzsanna is. Az a hölgy, akiről túlzás nélkül állíthatjuk, az összes elemet tudta a játékról, amit arról tudni érdemes volt egykoron.

Az 1949. március 20-án született sportolónő Miskolcról szerződött Pécsre. De előbb még szülővárosában leérettségizett. Anyaegyesülete a Diósgyőri VTK volt, ott ismerkedett meg a sportág alapjaival, méghozzá alaposan. Már az ifjúsági válogatottba is sokszor behívták. Azután, a pécsi színek képviselőjeként, a felnőtt nemzeti együttesben 153 esetben léphetett pályára, 1968 és 1975 között. Klubszinten a PVSK volt az a csapat, amit erősített, de inkább a hátán vitte, rengeteg alkalommal.

Az 1974-es Európa-bajnokságon 4., az 1983-as Vasutas Európa-bajnokságon 3. helyen végzett gárda oszlopos tagja volt, a végtelenül szerény kosárlabdázó. Akit ötször választottak meg Baranya legjobb női sportolójának, valamint megkapta Pécs Testnevelési és Sportdíját, még 2000-ben.

Ennyi év távlatából, a mozgóképek hiányában talán jogos a kérdés, mit is tudott a kiváló játékos? Erre egyszerű a válasz: mindent! Ezt nem akárki állítja róla, hanem az a Sztojkovics Éva, aki nem volt suta a játékhoz. Nagyon fiatalon még szerepelt együtt a példaképként is bátran állítható társsal a center. Mint kezdő, Éva csodálattal nézte az akkori legjobbat, Verbőcziné Horváth Zsuzsannát. Aki pompásan dobott, jól passzolt, de a védekezésből is alaposan kivette a részét.

A magyar labdarúgás első európai Ezüstcipőse, Dunai Antal, 1943. március 21-én született, a Bács-Bodrog vérmegyében lévő Gara településen. Baja érintésével került Pécsre, a helyi Dózsába, majd onnan igazolt a budapesti lila-fehér alakulathoz a támadó. De már pécsi színekben is bebizonyította különleges gólérzékenységét Antal. A csatár ott volt a Tokióban, 1964-ben megrendezett nyári olimpiai játékokon is, ám akkor a szövetségi kapitány mégsem nevezte be. Négy év múlva, Mexikóvárosban tagja volt az aranyérmes nemzeti együttesnek. Végül, 1972-ben, München városában, a dobogó második fokára állhatott fel Dunai, a védők réme.

Pucz Péter

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. január 11.

Interjú Lukács Gergellyel

2020. december 31.

Búcsúzunk 2020