Hírek

Schmidtné Holub Mária 74 éves lenne

Kézilabda

2013. április 4.

Pécs egyetlen világbajnoka labdajátékokban, olimpiai sportágak közül, Schmidtné Holub Mária.

Schmidtné Holub Mária 74 éves lenne

Az a kiváló játékos, aki 1939. április 4-én született, Pécsbányatelepen. Amikor azonban 1965-ben, a magyar válogatott megnyerte az aranyérmet az NSZK-ban, akkor a sportág még nem volt az ötkarikás játékok műsorán.

A remek képességű sportolónő, akire most, emlékezünk, a pécsbányatelepi általános iskolában végezte alaptanulmányait. Ezután a közgazdasági technikumban szerzett oklevelet. Eközben persze szorgalmasan sportolt is, mi több, kiemelkedett kortársai közül.

Éppen ezért, az akkori szövetségi kapitány, Török Bódog meghívta Máriát a nemzeti válogatottba is. Amit a nemrégen elhunyt mester nem is bánt meg, mert 1965. novemberében, a Dortmund városában megrendezet világbajnoki finálé végén, együtt ünnepelhették a világbajnoki aranyérmet. A sportág női vonala a csúcsra jutott, amit azóta sem tudtak megismételni az utódok.

Ha mai klasszikusok közül kellene párhuzamba állítani valakivel Holub Máriát, akkor az Tomori Zsuzsanna lehetne. Pompás felépítés, kiváló lövőerő, nagy munkabírás jellemezte a pécsiek büszkeségét. Egy olyan korszakban, amikor természetesen a játék még másfajta volt, ám aki akkor értette a sportág lényegét, az ma is kiemelkedne a mezőnyből.

A Pécsi Dózsa, illetve a Pécsi Bányász egykori sportolója 1994. szeptember 17-én távozott a földi pályáról, az égiekre.

Az év ugyanezen időszakában még több, kiemelkedő sportember született, aki a pécsi sikerekért sokat tett. Közéjük tartozik Hegyi Sándor (1932. április 3.), egykori válogatott labdarúgó, Pál Gyula (1952. április 3.), volt olimpiai válogatott labdarúgó, valamint Jakabos Zsuzsanna (1989. április 3.), úszó, aki eddig három olimpián lépett rajtkőre.

Április 4-én, 1984-ben jött világra Pásztory Dóra paraúszó, kétszeres paralimpiai bajnoknő. Az év negyedik havának 5. napjának szülötte Opova József (’33) labdarúgó, valamint Sudár Ferenc (’41) kézilabdázó. Hatodikán kezdte életét Csupák József (’32) labdarúgó.

Pucz Péter

 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán