Hírek

Gróf volt az első pécsi Európa-bajnok

Úszás

2013. április 15.

Pécs első, mindenkit megelőző Európa-bajnoka, az úszó Gróf Ödön 1915. április 15-én született, a szlavóniai Netecsen.

Gróf volt az első pécsi Európa-bajnok

Az úszó, később olimpiai bronzérmet is nyert, de akkor már az Újpest versenyzőjeként tempózott. A halál az Amerikai Egyesült Államokban érte, San Francisco városában hunyt el, 1997. január 16-án. 

Alig volt tizenöt éves Gróf Ödön, amikor a baranyai megyeszékhelyen úszni kezdett. Akkoriban ez még nem minősült késői időpontnak. Igaz, előtte Ödön megpróbálkozott az atlétikával, illetve a futballal is. Aztán jött a víz, ahol hamar kiderült, remek időeredményekre képes a sportoló. 

Ennek eredményeként bekerült a korabeli válogatott keretbe. Az 1934-es évad hozta az úszónak az első, nagyon komoly sikert. A Németországban, Magdeburgban megrendezett kontinensbajnokságon, a magyar 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként, a csapatunk elsőként ért a célba. Közöttük volt a baranyai megyeszékhely kiválósága is, mindössze tizenkilenc évesen. 

Ma már nehezen tudjuk értelmezni, de akkoriban még létezett olyan, hogy a fiatalok az úgynevezett Engel-fürdőben, 12,5 méteres medencében készültek a nagy megmérettetésekre, Pécsett. Ezek szerint nem a méterek száma volt a fontos. Vagy alaposan be akarták gyakorolni a fordulókat.                                                                                                              

Az 1936-os, berlini nyári olimpián, már fővárosi versenyzőként, Gróf megint tagja lehetett előbb a hazai, majd a nemzetközi elit mezőnyének. Hiszen az ötkarikás játékokon, Magyarország, a 4x200-as gyorsváltóban, a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Csak az akkori világelső Japán, meg az USA legjobbjai értek előttük a célba. A mieink az érvényes Európa-csúcsnál jobbat úsztak. Annak a négyesnek tagja volt egy „igazi” pécsi is, Abay Nemes Oszkár személyében. 

Szintén ismert pécsi, illetve Pécshez is köthető, születésnapos sportoló akad még, az év negyedik havának közepétől számítva, pár napon belül. Közéjük tartozik id. Vlaszák Géza labdarúgó, a Pécsi Dózsa egykori kapusa (1945. április 17.), Kovacsics Miklós, a PMSC kézilabdázója (1953. április 20.), valamint Sántics Béla úszóedző (1958. április 21.). De nem feledkezhetünk meg Telegdi Attila edzőről sem, aki a rövidpályás gyorskorcsolyázás elismert szakembere (1973. április 22.). 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek