Hírek

Katzirz Béla az öt és feles korlátlan ura volt

Labdarúgás

2013. április 27.

Hatalmas termete a focikapuk előterében tekintélyt parancsolt. Mert, bár Katzirz Béla labdarúgó, egyben kapus cseppet sem volt durva játékos, de ha odaugrott egy labdáért, akkor ott nehéz volt talpon maradniuk a támadónak.

Katzirz Béla az öt és feles korlátlan ura volt

A volt válogatott hálóőrtől már senkinek sem kell tartania, mivel hatvanévesen nem röpköd a labdák után.

Akadt a pécsi labdarúgás történetében egy-két remek játékos. Vitathatatlanul közéjük tartozott Katzirz Béla is, aki 1953. április 27-én született, Budapesten. De a sportága lapjaival már Pécsett ismerkedett meg a focista. Aki a Pécsi Ércbányászból, a fúzió után került a Pécsi MSC-hez, 1973-ban. Aztán kiszorította a gólvonalról legendás elődjét, Rapp Imrét.

Majd beállt a kapufák közé, szinte kibérelve a helyet, jó egy évtizeden keresztül. Eközben országosan ismert játékossá nőtte ki magát. Egy darabig a vidék legjobb „portása” volt, aztán már a haza elsőszámú, feketeruhás focistájává vált. Bár, amikor Béla a csatárok „réme” volt, akkor már kiszínesedett a kapusmez is. Ezért aztán az ellenfelek jól láthatták, ha elindult valamerre. Mert az öt és feles környékén nagy tekintélye volt, az kétségtelen dolog.

A hazai futballmezőkről, egy szándékos képzavarral az európai focitengerre evezve, elmondhatjuk, Katzirz sporttárs tényleg a legjobbak közé emelkedett. Hiszen elutazhatott az 1982-es, spanyolországi világbajnokságra is. A keret tagja volt ugyan, de pályára nem léphetett. Viszont arra azért jó lehetett a kirándulás, hogy a nevét megismerjék még Portugáliában is. Ahová a pécsi pályafutását befejezve szerződött, a Sporting Lisszabon együtteséhez. Ahol természetesen nem vallott szégyent. Szinte hihetetlen, de a klubnál még napjainkban is emlékeznek rá. Amikor a korai luzitánok utódai Székesfehérvárott vendégeskedtek, meg is hívták a lelátóra volt futballistájukat. Amit a pécsi jogász el is fogadott, ha már gondoltak rá. A mai sportszeretők sem feledhetik el azt az egyéniséget, aki sokat tett a sportágáért, a baranyai megyeszékhelyen.

Szintén április hónap utolsó harmadának szülötte a korábbi pécsi utánpótlás-válogatott labdarúgó, Tüske Csaba (1946. április 25.) a Pécsi Dózsából, valamint a tájékozódási futó, Kelemen János (1958. április 26.), a PVSK-ból. Utóbbi nemzetközi szintű versenyző volt, a maga aktív korában.    

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán