Hírek

Dárdai Pál, a bombagólok mestere

Labdarúgás

2013. május 9.

A pécsi labdarúgás történetének hosszú történetében akadtak különleges egyéniségek. Közéjük tartozik idősebb Dárdai Pál is, aki a Pécsi MSC-ben teljesítette ki tudását. A hatalmas lelkesedéssel, szívvel megáldott futballista 1951. május 9-én született.

Dárdai Pál, a bombagólok mestere

Az elmúlt évszázad hetvenes, illetve nyolcvanas éveiben, a pécsi futballban az egyik legismertebb alak Dárdai Pál volt. Akinek a testvére, Dárdai Lajos sem volt rossz játékos, legfeljebb kisebb szerencsével volt megáldva. Szóval, létezett a fivér, aztán jött a gyermek, ifjabb Dárdai Pál. Akire már egy másik szurkolói generáció is emlékezhet. Bár ő inkább a német Hertha BSC diadalihoz köthető. Szóval, ők a PMSC történetének legnagyobb familiáris szereplőiről van szó, bár nem mindegyik születésnapos.

Az élükön az előbb született Pállal, akinek akkora lövései voltak, hogy azok elől néha a kapusok rémületükben ugrottak el. Bár ez nyilván túlzás, de azért akadtak olyanok, akik nem bánták, ha már végképp lekéstek egy-egy sistergős bombáról.

Ne feledjük, Dárdai sporttárs soha nem lehetett felnőtt válogatott. Ami nem a Pécs korábbi középpályásának képességeiről árul el kritikát. Hanem azt jelenti, egykoron milyen nehéz lehetett odakerülni, a legjobb tizenegybe.

Mindesetre, ha nem csupán az élvonalban elért gólokat vesszük számításba, akkor Dárdai Pál messze a legeredményesebb focistának számít. Ami cseppet sem meglepő, ha hozzátesszük, az 1976-1977-es évadban, az NB II-ben gólkirály lett belőle. Az együttes meg bajnokként ünnepelhetett. Egyszer pedig, már az NB I-ben, a véméndi származású sportoló négyet vágott egy meccsen, az akkori bajnok Újpesti Dózsának. Amiért a szaklaptól 10-es osztályzatot kapott.

De nem feledkezhetünk meg még legalább két olyan személyről sem, akik szintén május második hetében születtek meg. Egyrészt Köves Jánosról (1939. május 8.), a legendás gyúróról van szó, aki a PMSC-nél tevékenykedett, végtelen ideig. De sokkal korábban, még az 1960-as évek elején, a korosztályos UEFA-tornán, a bronzérmes válogatott tagja lehetett. A másik személy Jillek Emil, ő 1911. május 11-én jött a világra. Rá sportvezetőként, illetve a baranyai síelés, mint nehézsorsú sportág egyik megteremtőjeként gondolhatunk vissza.    

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán