Hírek

Dárdai Pál, a bombagólok mestere

Labdarúgás

2013. május 9.

A pécsi labdarúgás történetének hosszú történetében akadtak különleges egyéniségek. Közéjük tartozik idősebb Dárdai Pál is, aki a Pécsi MSC-ben teljesítette ki tudását. A hatalmas lelkesedéssel, szívvel megáldott futballista 1951. május 9-én született.

Dárdai Pál, a bombagólok mestere

Az elmúlt évszázad hetvenes, illetve nyolcvanas éveiben, a pécsi futballban az egyik legismertebb alak Dárdai Pál volt. Akinek a testvére, Dárdai Lajos sem volt rossz játékos, legfeljebb kisebb szerencsével volt megáldva. Szóval, létezett a fivér, aztán jött a gyermek, ifjabb Dárdai Pál. Akire már egy másik szurkolói generáció is emlékezhet. Bár ő inkább a német Hertha BSC diadalihoz köthető. Szóval, ők a PMSC történetének legnagyobb familiáris szereplőiről van szó, bár nem mindegyik születésnapos.

Az élükön az előbb született Pállal, akinek akkora lövései voltak, hogy azok elől néha a kapusok rémületükben ugrottak el. Bár ez nyilván túlzás, de azért akadtak olyanok, akik nem bánták, ha már végképp lekéstek egy-egy sistergős bombáról.

Ne feledjük, Dárdai sporttárs soha nem lehetett felnőtt válogatott. Ami nem a Pécs korábbi középpályásának képességeiről árul el kritikát. Hanem azt jelenti, egykoron milyen nehéz lehetett odakerülni, a legjobb tizenegybe.

Mindesetre, ha nem csupán az élvonalban elért gólokat vesszük számításba, akkor Dárdai Pál messze a legeredményesebb focistának számít. Ami cseppet sem meglepő, ha hozzátesszük, az 1976-1977-es évadban, az NB II-ben gólkirály lett belőle. Az együttes meg bajnokként ünnepelhetett. Egyszer pedig, már az NB I-ben, a véméndi származású sportoló négyet vágott egy meccsen, az akkori bajnok Újpesti Dózsának. Amiért a szaklaptól 10-es osztályzatot kapott.

De nem feledkezhetünk meg még legalább két olyan személyről sem, akik szintén május második hetében születtek meg. Egyrészt Köves Jánosról (1939. május 8.), a legendás gyúróról van szó, aki a PMSC-nél tevékenykedett, végtelen ideig. De sokkal korábban, még az 1960-as évek elején, a korosztályos UEFA-tornán, a bronzérmes válogatott tagja lehetett. A másik személy Jillek Emil, ő 1911. május 11-én jött a világra. Rá sportvezetőként, illetve a baranyai síelés, mint nehézsorsú sportág egyik megteremtőjeként gondolhatunk vissza.    

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2020. szeptember 25.

Ma az edzőket ünnepeljük

2020. szeptember 21.

Aktuális heti versenyek

Atlétika 2020. szeptember 21.

Kettős győzelem Tatabányán