Hírek

Solymossy Egon, a PVSK "aranygyűrűse"

Atlétika

2013. május 15.

A pécsi atlétika, futás egyik legnagyobb egyénisége Solymossy Egon volt. Az a sportoló, aki 1952-ben, a finnországi Helsinki városában képviselte a baranyai megyeszékhely atlétikáját, illetve a PVSK színeit a nyári olimpián.

Solymossy Egon, a PVSK

A sportember, Solymossy Egon 1922. május 18-án született, Miskolcon. Onnan „csábította” Pécsre Verbőczi József az atlétika első mesteredzőjeként, még 1946-ban. A jó szemű szakember már Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén felfigyelt a tehetséges versenyzőre.

Arra, aki félig-meddig politikai, sportszakmai okokból maradt le az 1948-as, londoni nyári olimpiáról. Mert nem volt hajlandó Budapestre igazolni, ezért az akkori válogatók kihagyták a csapatból. Mindez nagy lelki sebet ütött rajta, amit később többször is emlegetett.

Azért jutott neki is egy nagy világesemény. A II. világháború utáni második olimpián állhatott rajthoz, méghozzá 400 méteres síkfutásban. Az előfutamból nem került a középdöntőbe, vagyis csak egy kör adatott meg számára egyéniben. De a váltó tagjaként is loholhatott 400 métert. Viszont üldözte a balszerencse Solymossyt, mert a csapatot, a jó időeredménye ellenére, a versenybíróság kizárta a további küzdelmekből.

Fontos megjegyezni Egon bátyánkról, hogy az 1984-es, Los Angelesben megrendezett játékok magyar bojkottját teljes mellszélességgel ellenezte.

Amúgy Solymossy Egon versenyzőként, aztán meg edzőként elért sikerei elismeréseként átvehette a PVSK „Aranygyűrűjét” is 2005-ben, ami az egyik legjelentősebb helyi elismerésnek számít a sportolók között.

A május hónap derekán más is ünnepelheti a születésnapját. Id. Bendes Tibor, a Pécsi Dózsa egykori labdarúgója 1938. május 13-án jött világra. A játékos a második nagy NB I-es focigeneráció jeles helyi képviselője volt. Az Újpesttől került Pécsre, ahol 1960-tól 1964-ig rúgta a bőrt. 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2021. március 1.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. március 1.

Csillogó ruhák, spárgák, érmek

Atlétika 2021. március 1.

Egy hétvége alatt két egyéni csúcs

Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep