Hírek

Vb-re készülnek a borjádi lábtoll-labdázók

2013. május 16.

A Pécs és Mohács között található Borjád mindössze pár száz fős település, azonban a leginkább Ázsiában népszerű lábtoll-labdának nagy hagyománya van a faluban.

Vb-re készülnek a borjádi lábtoll-labdázók

A lábtoll-labda a labdajátékok csoportjába tartozó mozgalmas, látványos csapatjáték, amelynek célja, hogy a speciális - tollból készült - labda a szabályoknak megfelelően a háló felett úgy kerüljön át az ellenfél térfelére, hogy az ellenfél azt ne tudja visszaadni. A mérkőzéseket három - három játékos játssza 11,88 méter hosszú és 6,10 méter széles, középen a nőknél 150 cm, a férfiaknál 160 cm magas hálóval két térfélre osztott pályán. A korábban csak edzésmódszerként játszott változatai - az egyéni és a páros játék - az utóbbi időben önálló versenyszámként is megjelentek.

A mérkőzések két nyert játszmáig tartanak, a szettek 21 pontosak, amelyekben legalább két ponttal kell legyőzni az ellenfelet.

A kicsit a röplabdához és a tollaslabdához is hasonlító sportágban igen nagy szerepe van az ügyességnek, a gyorsaságnak, a jó reflexeknek, a ruganyosságnak és a jó helyzetfelismerésnek.

A baranyai Borjád településén évek óta sikeres a lábtoll-labda csapat, amely szinte a semmiből szerzett indulási jogot a szeptemberi vietnámi világbajnokságra.

- Idén három verseny döntött a kijutásról: az elsőt sajnos elvesztettük, a másodikat megnyertük, a harmadikon pedig nagy küzdelemben sikerült legyőznünk az ellenfelet, így csapat kategóriában kvalifikáltuk magunkat a világbajnokságra - mondta Kleics Dávid, a borjádiak csapatkapitánya.

Azonban támogatókra is szüksége lenne a csapatnak az induláshoz, hiszen a vietnámi világbajnokságon való részvétel nagyjából egymillió forintba kerülne, amelyet egy olyan kis faluban, mint amilyen Borjád, nehéz előteremteni.

 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. január 11.

Interjú Lukács Gergellyel

2020. december 31.

Búcsúzunk 2020