Hírek

Úszás napja: ingyenstrand és koszorúzás

Úszás

2013. június 24.

A balatonfüredi Európa Kupa-fordulóban a 10 kilométeres nyíltvízi úszás londoni olimpiai bajnoka, Risztov Éva diadalmaskodott, Pécsett ugyanakkor telt ház volt a hullámfürdőben, ahol Abay Nemes Oszkár emléktábláját is megkoszorúzták.

Úszás napja: ingyenstrand és koszorúzás

"Mindenki legyen vizes!", adta ki a jelszót a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) június 22-ére, amely napot - külföldi példákat követve - a magyar úszás napjának nyilvánítottak. A szövetség tájékoztatása szerint a felhívásra összesen csaknem háromezren szálltak vízbe Balatonfüreden, az ország többi nagyvárosában pedig több tízezren vettek részt az úszás napján.

Risztov Éva jól viselte a hőséget, a Balaton 30 fokosnál is melegebb vizét, és a 12 tagú mezőnyben gyakorlatilag végig vezetve, 2:09:10 órás idővel győzött az EK-futamon. Risztov már az esemény megnyitóján elismerést kapott: a rajt előtt vehette át a 2012 legjobb európai hosszútávúszójának járó LEN-díjat, amelyet az 51 európai tagország szavazatai alapján érdemelt ki tavalyi, londoni teljesítményéért.

A férfiak 10 kilométeres távján, amelynek 23-an vágtak neki a kikötőből, a belga Brian Ryckeman nyert (1:56:35 ó), legjobb magyarként a táv első felében még az élbolyban haladó, sőt, időnként vezető Gyurta Gergely a negyedik helyen ért célba (1:58:40).

A profikkal párhuzamos pályán bárki kipróbálhatta magát 2,5 kilométeren, ezzel a lehetőséggel az amatőr úszók mellett több egykori és jelenlegi kiválóság is élt: a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás mellett Simicskó István sportért felelős államtitkár is a rajtolók között volt, a vízilabdázókat két olimpiai bajnok, Székely Bulcsú és Szécsi Zoltán képviselte, de vízbe ugrott az öttusázók olimpiai aranyérmese, Martinek János, illetve a pécsi paralimpiai bajnok úszó, Sors Tamás is.

Az úszóformát tekintve nem volt meglepetés, hogy a 2,5 kilométeres kört két, a világbajnokságra készülő válogatott úszó teljesítette a leggyorsabban, elsőként Verrasztó Dávid érkezett vissza a célba, majd őt követte Cseh László.

Ugyanezen a napon a legtöbb megyeszékhelystrandjaihoz hasonlóan Pécsett is ingyenesen várta az úszni vágyókat a Hullámfürdő, az akció sikerét a délutáni telt ház igazolta. Az eseményhez kötődően születése 100. évfordulója tiszteletére megkoszorúzták a sportuszoda névadója, az 1936-os berlini olimpián a 4x200-as gyorsváltó tagjaként Európa-csúccsal bronzérmes, főiskolai világbajnok, sokszoros magyar bajnok egykori pécsi úszó, Abay Nemes Oszkár emléktábláját. Az eseményen a családtagok (a lánya, Dulánszkyné Abay Nemes Judit; Abay Nemes Lászlóné, fia és menye, Abay Nemes László és Lászlóné; valamint unokája, Dulánszky Andrea) mellett részt vett a PSN Zrt. kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó vezérigazgatója, Vári Attila, illetve a PSN Zrt. Sportiskola több úszója és edzője is.

 

Kapcsolódó galéria
2013. június 24. A magyar úszás napja
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek