Hírek

Vári Attila beszámolója Kazanyból - FRISSÍTVE

Vízilabda

2013. július 11.

Bajnok a férfi, ezüstérmes a női vízilabdacsapat.

Vári Attila beszámolója Kazanyból - FRISSÍTVE
Július 19.

A www.vlv.hu interjúja Vári Attilával

- Szervusz Attila, köszöntelek Ferihegyen! Ilyen minőségedben még nem jöttél haza győztes csapat tagjaként. Arra kérlek, foglald össze, milyen volt ez a túra, mi volt a te szereped, és hogy látod ezt a sikert, hogy értékeled?

- Először is az olt az első lépcsőfok, amikor Dénes felhívott, hogy lenne-e kedvem elvállalni a csapat vezetését, én örömmel elfogadtam a felkérést. Egyik oldalról azért, mert jó kihívásnak tartom, másik oldalról azért, mert jó érzés újra kicsit vízilabdázóként segíteni a sportot. Csodálatos létesítményekkel rendelkezik Kazany városa. Olimpiai szintre emelték az oroszok ezt a rendezvényt. Teljes mértékig felkészültek, mind szakmailag, mind infrastrukturálisan erre a csodálatos eseményre. Ahhoz méltóan rengeteg világsztár szerepelt az eseményen. Nagyon nehéz mérkőzései voltak a lányoknak, fiúknak egyaránt. Nagyon jól, nagyon taktikusan játszottak. Azt a mondanivalóját érzem az egésznek, hogy magas szintű tanulás mellett lehet magas szinten sportolni és ez nagyon fontos, mert a magyar vízilabda alapja mindig is a tanulás. Ettől vagyunk, voltunk és leszünk magas szinten. Nagyon-nagyon örülök, hogy velük lehettem, nagyon jó érzés volt beugrani a vízbe így ruhástól :-). Ez egy másfajta érzés, csodálatos. Akkor jöttem rá, hogy milyen nehéz ruhában úszni. :-)

- Ezt megértem. Egy kulisszatitkot áruljunk el, te vetted fel a férfi csapat meccseit és beszéltem a döntő előtt Balázzsal, aki azt mondta, hogy sajnos nem lesz meg a meccs, mert most rád nagyobb szükség van a zsűri közelében. Tudtál ott valamit intézni?

- Úgy gondolom, ahogy mindig is szokás egy-egy világversenyen, a delegátussal, a játékvezetőkkel mindig kommunikálni kell. Egy picit, ha lehet azt mondani, nem is nyomást gyakorolni, de demonstrálni kell. Azért mi vízilabda-nagyhatalom vagyunk, mindenféleképpen a csapat mellett kellett állni. Úgy gondolom, hogy volt egy periódusa a mérkőzésnek, a harmadik negyed vége, amikor kaptunk nagyon sok kiállítást, kontrát is, de azon túlmenően szerintem teljesen korrekt bíráskodást kaptunk.

- Gratulálok még egyszer és nagyon hosszú és sikeres sportvezetői pályafutást kívánok!

- Köszönöm szépen és én is gratulálok a lányoknak, fiúknak egyaránt. Köszönöm nekik, hogy velük átélhettem ezt a csodálatos győzelmet!

Július 17.

Vincze Balázs csapata fantasztikus játékkal győzte le a házigazda oroszokat 5-4-re

 


Universiade - férfi torna, döntő
Magyarország - Oroszország 5-4 (1-1, 1-1, 3-1, 0-1)

A magyar egyetemi csapat:
Bisztritsányi – Korényi, Szécsi, Kovács, Mezei (1), Juhász, Chilko. Csere: Tóth (1), Erdélyi (1), Somogyi (1), Szentesi (1)
 
Az orosz egyetemi csapat:
Kosztrov – Ogyintszov, Rizov-Alejnyicsev, Zinnyatullin (2), Asajev, Nagajev, Liszunov (1). Csere: Andrukov, Latyipov (1), Lazarev, Bujak, Tyimakov

Az első percekben a magyar válogatott járt közelebb a gólhoz, hiszen Somogyi kétszer is veszélyes lövést eresztett el, majd egy nagy lóbálás után Zinnatullin ragasztotta a kapuba a labdát.

Halek Márton sérülése miatt kényszerszünet következett, mivel az egyik orosz dobás közben eltalálta az orrát, és felszakadt a bőre.A negyed vége előtt nem sokkal Tóth Márton kapott mesteri passzt, majd egy rossz átvétel után is a kapuba tudott lőni (1-1).
A második játékrész elején a védekezésre fektették a hangsúlyt a csapatok. Az oroszok egyszer hibáztak, azt a Vincze-csapat meg is bosszulta: Erdélyi Balázs úszott meg a kapu felé és mivel senki sem támadta, így a kapuba lőtt (2-1). Rövid időn belül ismét egál volt az állás, Latypov bombázott a hálóba (2-2), és ez is maradt a félidei eredmény.

A két kapus, Kostrov és Bisztritsányi is remekelt, bámulatos védéseket mutattak be. Sajnos Zinnatullin centergóljánál már a magyar hálóőr is tehetetlen volt, így az oroszok is fordítani tudtak (2-3). A kazanyi eredményjelző nem sokáig mutatta ezt az állást, hiszen egy hosszan előreküldött labda teljesen egyedül találta meg Szentesi Ádámot, ő pedig higgadtan átemelt Kostrov fölött (3-3).

A magyar válogatott emberelőnyben oktatott, hiszen tanítanivaló akció után Mezei Tamás szerzett szépségdíjas gólt, sőt Somogyi Balázs is betalált, így már kettővel mentünk az utolsó etap előtt.Amikor már csak négy perc volt hátra, még mindig 5-3-ra vezetett a magyar együttes. Az oroszok pontatlanul és egyre idegesebben játszottak, a Vincze-csapatban pedig többen is klasszis teljesítménnyel rukkoltak elő, így másfél perccel a lefújás előtt már sejteni lehetett, hogy összejön az aranyérem.
A hajrában Lisunov még lőtt egy gólt, ekkor 15 másodperc volt hátra, de mi jöhettünk, így lepörgettük az órát.

A magyar férfi Universiade-válogatott 5-4-re megnyerte a mérkőzést és ezzel együtt az aranyérmet! A torna harmadik helyét Szerbia szerezte meg.
 
Forrás: www.waterpolo.hu


Július 16.

Ezüstérmes a női csapat


Női vízilabda, döntő: Oroszország-Magyarország 18-11 (6-4, 6-2, 1-1, 5-4)

Magyarország: Gangl – Csabai (2), Kisteleki (4), Gémes (2), Dalmády Sz.(1), Hevesi, Somhegyi. Csere: Pócsi (1), Kocsis, Árkosy, Dalmády P., Zajácz (1)

Oroszország: Karnaukh – Prokofjeva (3), Karimova (1), Antonova A. (1), Liszunova (6), Beliajeva (4), Ivanova E (2). Csere: Zelentszova (1), Antonova D., Grineva

„Nem szégyen kikapni egy erősebb csapattól. Az Universiade előtt nem tudtuk, hogy milyen csapattal jönnek az oroszok. A legjobbal. A többi ellenféllel viszont nagyon jó mérkőzéseket játszottunk. Örülök az ezüstnek” – nyilatkozta www.egyetemisport.hu-nak a döntőben négyszer eredményes Kisteleki Hanna Anna, a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatója, a BVSC játékosa.

„Remek volt a kazanyi torna. Boldog vagyok, hogy részt vehettem a világ második legnagyobb sporteseményén. Az oroszok jobbak voltak, de nem lehajtott fejjel megyünk haza. A magyar felnőtt válogatott is szoros meccseket szokott velük játszani” – mondta Dalmády Petra, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója.

„Lehet örülni az ezüstéremnek is. Az oroszok ellen felemás játékot nyújtottunk. A szünet után kiegyenlített volt a játék. Egyáltalán nem kell elkeserednünk”- tette hozzá Gangl Edina, az Eger kapusa, az Eszterházy Károly Főiskola hallgatója.

 

„Szeretnék gratulálni a lányoknak. Helytálltak. Nagyon jó eredmény másodiknak lenni egy ilyen magas színvonalú világversenyen. Az oroszoknak bejöttek a lefordulások. Ebben is erősek. Nálunk a B-csapat játszott, náluk az első. Mindenesetre le a kalappal a csapat előtt” – mondta Kelemen Attila szövetségi kapitány.

„Véleményem szerint Magyarország nyerte meg az Universiadét, hiszen az oroszok a legerősebb, felnőtt, A-csapatukkal játszottak. Gratulálok a női válogatottnak” – nyilatkozta Beck György, a Magyar Vízilabda Szövetség társelnöke.

Szerdán, Magyarország-Oroszország férfi döntő, magyar idő szerint 11 órakor. Élő közvetítés: www.livefisu.tv

- Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy végigkísérhettem a női csapat kazanyi sikerét. Büszke vagyok a lányokra! Köszönöm Kelemen Attila és Rottler Antal edzőpáros munkáját. Sajnos nem sokáig ünnepelhetnek a lányok, hajnalban indulnak haza, délben már Budapesten lesznek - mondta Vári Attila a döntő után.Július 15.

Vízilabda-ünnep Kazanyban

Női és férfi csapatunk az aranyéremért mérkőzik meg Kazanyban, mindkét gárda ellenfele a házigazda Oroszország lesz. A magyar vízilabda mindig is a világ elitjéhez tartozott, az egyetemisták most azt is bebizonyították, hogy a tanulás és a magas szintű sportolás nem zárja ki egymást, erre a két pillérre épül a magyar vízilabda sportág. Gratulálok a lányoknak és a fiúknak egyaránt, mostantól mindenki a döntőkre koncentrál.

Vári Attila

A hölgyek július 16-án, magyar idő szerint 17.45-kor kezdenek, a férfiak pedig július 17-én, 11.00-kor.

Nyilatkozatok az elődöntő után:

Vincze Balázs szövetségi kapitány, BL-győztes, Európa-bajnok vízilabdázó: „Nagyon örülök a győzelemnek. Taktikusan játszott a csapat, bár az utolsó negyedről ez nem mondható el. Az első 3 negyed jó játéka alapján saját magunknak tettük lehetővé, hogy kiengedjünk egy kicsit. Meg akarjuk nyerni a tornát. Még mindig vannak tartalékaink.”

Vári Attila csapatvezető, olimpiai bajnok vízilabdázó: „Rögzítettem a mérkőzést. Videózás közben szakmai és szurkoló szemmel néztem az elődöntőt. Jó érzés volt, hogy ilyen taktikus, fegyelmezett csapatot láttam. Büszke vagyok a fiúkra és a lányokra.”

Becsey Péter edző: „Vári Attila első alkalommal csapatvezető egy világversenyen és rögtön mindkét válogatottja döntős. Tulajdonképpen azért jöttünk, hogy döntőt játszhassunk, erre készültünk Vincze Balázzsal az elmúlt másfél hónapban. Remélem, a magyar vízilabda hagyományaihoz méltó módon szerepelünk majd a fináléban.”

A július 15-én megtartott csapatgyűlésen köszöntötték az Universiadé érmet szerzett sportolóit.                     
Vári Attila és az aranyérmes úszó, Biczó Bence


                           
  C-1 1000 méter aranyérmese, Kiss Tamás

Aki a háttérből segíti a csapatot Kazanyban
Dr. Kocsis Koppány fiatal kora ellenére hatalmas tudással bír, éjjel-nappal segíti a játékosokat, edzőket az eredmények elérésében. Minden mérkőzésen a medence partján szurkol és közben segít az esetleges sérülések esetén. Erdélyi Balázs Japán ellen elszenvedett kézsérülését is azonnal ellátta, ennek köszönhetően már a következő összecsapáson játszani is tudott.

Ennek ellenére a csapat orvosa jobban szeret a mérkőzések alatt szurkolni, hiszen ha dolga van, az nem jelent jót a gárdának...

Vári Attila


Július 13.
(este)

Legjobb négy között a férfi vízilabdázók

Megtelt a lelátó a Magyarország-Egyesült Államok negyeddöntőre a kazanyi uszodában. Nagyon idegesen kezdtünk, az amerikaiak pedig sokáig tartották a lépést velünk. A nehézségek után azonban a magyar fiúk fantasztikus gólokkal ajándékozták meg a közönséget. Rengeteg szurkoló látogatott ki a találkozóra, de a leghangosabban a magyarok drukkoltak, ez nagyon sokat jelentett. Jó érzés volt Kazanyban teltházas meccsen szurkolni a fiúknak, gratulálok mindenkinek a négy közé jutáshoz!

Vári Attila          Július 15-én, hétfőn Olaszországgal mérkőznek meg a magyarok a döntőbe jutásért              Nem lehetett üres széket találni a Magyarország-USA negyeddöntőn a lelátón
  

Fair play stand


Először képviselteti magát az Universiadén a Nemzetközi Fair Play Bizottság, amelynek elnöke, Kamuti Jenő korábban vívásban négyszer nyert Universiadét.

Az oroszországi Kazanyban zajló esemény falujának központi épületében működik a bizottság standja, amelyet Claude Louis Gallien, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) elnöke mellett sok sportoló is meglátogatott.                                            Vári Attila a Fair play standon

Bronzérmes atléta is szurkolt a magyar kosárlabdázóknak

Az Universiadén hétpróbában bronzérmet szerző Zsivóczky-Farkas Györgyi is a sportcsarnokban szurkolt a magyar kosárlabdázó hölgyeknek. A mérkőzést követően Dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Szövetség főtitkára, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja ajándékkal, a kilátogató szurkolók pedig tapsviharral köszöntötték a bronzérmes atlétát.


 Zsivóczky-Farkas Györgyi, bronzérmes hétpróbázó és Vári Attila a Taipei-Magyarország összecsapáson


Ilyet még nem látott Kazany - beálltak kosarazni a férfi vízilabdázók

              
                                 
A vízilabdázók alkotta "vérmes" B-közép

A pólós fiúk megmutatták a kazanyi közönségnek, hogy miként szurkolnak a magyarok. A Taipei-Magyarország női kosárlabda-mérkőzésre kilátogató vízilabdázók nem bízták a véletlenre a drukkolást, az összecsapás félidejében az ellenfél megzavarása érdekében a pályán mutatták meg kiemelkedő kosártudásukat. A rendezőkön kívül mindenki örömmel vette az attrakciót. :)


Sajnos azonban a hölgyeknek ez se segített, 72-41-re kaptak ki.

Július 13.
(délelőtt)

A Japán elleni utolsó csoportmeccsen a magyarokéhoz képest teljesen más vízilabda-kultúrát képviselő együttest győztek le a fiúk. A meccs előtt sokan gondolhatták, hogy sima győzelem lesz, azonban nagyon nehéz feladatuk volt a magyaroknak, hiszen a japánok rengeteget tanultak a vízilabda nagyhatalmaktól és rendkívül gyorsak például támadásban, fizikai adottságuk miatt dinamikus játékot játszanak, ami kiegészül a rendkívüli állóképességükkel. Pécsett is játszott korábban egy kiváló japán pólós, aki kimagasló egyénisége volt a magyar OB I-nek, ő is bebizonyította, hogy nem szabad leírni a japán vízilabdát.

A Vincze Balázs és Becsey Péter alkotta edzőpáros nagyon jó taktikai lépéssel lelassította az ellenfél játékát, ezzel egyéni küzdelemre kényszerítettük a japánokat, ez lehetett a siker kulcsa.

Ma este az Egyesült Államok legjobbjaival mérkőzünk meg, ellenfelünkkel együtt készültünk 10 napig Budapesten az Universiade előtt, jól ismeri egymást a két csapat. Nehéz mérkőzésre számítok magyar győzelemmel a végén.

                                                 A kabalafigura is a magyaroknak szurkolt

 

A lányok fantasztikusan zárták a csoportot, a negyeddöntőben pedig a férfi csapatához hasonló mentalitásban pólózó japánokat győzték le 15-6-ra. Nagyon jó formában vannak a magyar lányok, emellett örömteli volt látni, hogy ismét sokan jöttek szurkolni az Universiade faluból. A hölgyek legközelebb vasárnap mérkőznek meg Kanadával az elődöntőben.

A pénteki Magyarország-Japán összecsapás után a gárda átment a sportcsarnokba szurkolni a női kosárcsapatnak.

 Július 11.

Már a megnyitó is monumentális és csodálatos volt, a létesítmények pedig, amelyekben megmérkőznek egymással a világ legjobb egyetemistái és főiskolásai, újak és modernek. A közlekedés kiváló, emellett az Universiadé-falu megfelel az olimpiai elvárásoknak is. A körülményekhez hasonlóan az egyetemi világjátékok szereplői, a sportolók maguk is sok sportágban a világ elitjéből kerültek ki.

A magyar vízilabdázók eddig nagyon jól szerepelnek. Mindkét csapatot fiatal és tehetséges játékosok alkotják, szerintem női és férfi szakágban is a dobogón fogunk végezni. A magyarok nagyon jó közösséget alkotnak, aki tud, elmegy a többiek mérkőzésére szurkolni. Számomra az Universiadé legfontosabb mondanivalója, hogy lehet magas színvonalon tanulni is a sportolás mellett. Nagyon fontosnak tartom, hogy a sport és a tanulás egyensúlyban legyen a fiatalok életében. A tegnap esti csapatgyűlésen köszöntöttük az eddigi érmeseket és a helyezetteket.

Vári Attila 


Kapcsolódó galéria
2013. július 17. Universiade 2013 - női vízilabda döntő
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. május 13.

Toboroz a vízilabda szakosztály

2021. május 10.

Aktuális heti versenyek