Hírek

Szabályváltozásokból is vizsgáztak a bírók

Labdarúgás

2013. augusztus 1.

Július utolsó hétvégéjén Baján tartották nyári edzőtáborukat a Baranya megyei labdarúgó játékvezetők, akik az elméleti és fizikai tesztek elvégzése mellett szakmai továbbképzésen is részt vettek.

Szabályváltozásokból is vizsgáztak a bírók

Az edzőtáborban július 26-án, pénteken három órától kezdődött a fizikai teszt a sípmesterek számára, vagyis még a tikkasztó melegben kellett mindenkinek saját osztálya szintjét teljesítenie: a megyei I. osztályú játékvezetőknek például 35 másodperc alatt kellett lefutniuk a 150 métert, majd 40 másodperc alatt 50 méteres séta következett - mindezt húszszor egymás után.

Szombatra az elmélet, azaz a szakmai program maradt, az MLSZ Játékvezetői Bizottságát Tóth Vencel képviselte, aki 1995-1998 között a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) keretében is szerepelt. A szakember beszélt az immár profi játékvezetők felkészítéséről, a keretek kialakításának szempontjairól, emellett elmondta, hogy a 2013/2014-es szezonban már az összes NB I-es meccsen lesznek alapvonali játékvezetők is, így minden bajnokin hatan működnek közre. Tóth Vencel kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a tehetségek felkutatására és támogatására, a játékvezetői akadémián folyamatosan képzik, tesztelik a fiatalokat, akik közül később élvonalbeli bírók is lehetnek. Hozzátehetjük, az MLSZ által az idén nyáron bevezetett profi kategóriával már meg is éri a fejlődés, tanulás. Miközben ugyanis a megye III-ban még 7000 forintért fújja a 90 percet egy sípmester, az NB I-ben már meccsenként 90 000 a tarifa, az első 12 hazai profi játékvezető javadalmazása pedig meghaladja a havi egymillió forintot... (És csak egyetlen "kedvcsináló" európai adalék: a legmagasabban jegyzett német profi bírók 40 ezer eurós (kb 12 millió Ft) éves alapdíjat kapnak, a meccsenkénti juttatás pedig a Bundesliga I-ben 3800 euro.)

A 2013/2014-es évad legnagyobb újdonsága a futballpályákon minden bizonnyal az "új", illetve pontosított lesszabály, amely július elsején lépett életbe. A 11. szabályon azért módosítottak, mert a korábbi megfogalmazás sok vitát váltott ki, sok értelmezési lehetőséget adott, nem volt eléggé precíz. Az új megfogalmazás jobban alkalmazkodik a mérkőzéseken levő szituációkhoz, és megszünteti azon félreértéseket, hogy mit értünk a lepattanás, irányváltoztatás és szándékos védés alatt – írja az mlsz.hu. Az UEFA által kiadott videós oktatóanyag néhány felvétele megosztotta a képzett bírói közönséget is, kiderült, hogy még mindig vannak "határesetek", amikor nem lehet egyértelmű véleményt alkotni arról, hogy a támadás les volt vagy sem.

A baranyai játékvezető bizottság elnöke, Czakó Dénes a szakmai képzést követően az aktuális tudnivalókról tájékoztatta a megyei sípmestereket, akik később csoportos foglalkozásokon beszélték meg a szezon közben tapasztaltakat, elemezték a szakmai hibákat, problémákat és azok megoldásait.

A vasárnapi elméleti teszt előtt ifj. Bogyay Zoltán, az MLSZ baranyai igazgatója tartott rövid beszámolót az elmúlt bajnokságról és beszélt a következő évad újdonságairól. Hangsúlyozta, hogy drasztikusan csökkent a félbeszakadt meccsek száma, mindössze két összecsapás ért véget idő előtt, ami a korábbi évekhez képest nagyon jónak számít. 
 

Mostantól ez a les (dőlt betűkkel az új rész):

A „zavarja az ellenfelet, vagy előnyt szerez leshelyzetéből” értelmezése (A FIFA által javasolt módosítás):

 a „beavatkozik a játékba” kifejezés azt jelenti, hogy megjátszik, vagy érint egy labdát, amelyet a játékostársa adott le vagy érintett.
 a „zavarja az ellenfelet” kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos gátolja ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, úgy hogy egyértelműen akadályozza ellenfele látását, vagy a labda megszerzése céljából támadja ellenfelét.
 az „előnyt szerez helyzetéből” kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos
– leshelyzetben állva megjátssza a kapufáról, a keresztlécről vagy ellenfeléről hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát
– leshelyzetben állva megjátssza ellenfelének szándékos védését követően hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát
Az a leshelyzetben levő játékos, akihez a labda úgy kerül ellenfelétől, hogy az a labdát szándékosan játszotta meg (kivéve a szándékos védést), nem tekintendő „helyzetéből előnyt szerző” játékosnak.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán