Hírek

Az uszoda nagy „öregje” 73 éves

Úszás

2013. augusztus 13.

Az egykori Szovjetunió területén, mai értelmezés szerint Ukrajnában, 1940. augusztus 10-én született dr. Petrov Anatolij, az úszás Pécsett élő mesteredzője.

Az uszoda nagy „öregje” 73 éves

Aki az épek, illetve a parasportolók között is jelentős szakmai sikereket ért el, versenyzőivel közösen. Két paralimpiai aranyérem mellett sok-sok más medália jelzi a kiváló nevelő munkásságát.

Természetesen, külföldiként, egykoron Anatolij Petrovként jött a világra a sportember, Rozsgyesztvenka településen. Onnan indult el egy érdekes, sikeres életpálya. Méghozzá kellően kacskaringós úton. Hiszen az edző, az alapdiplomáját a Moszkvai Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán szerezte meg, még 1968-ban. Onnan Vlagyimir városába vezette az égi gondviselés. De a tanár megfordult Leningrádban (ma Szentpétervár), 1976-tól 1979-ig. Ott tudományos kutatásokkal foglalkozott.

Minden állomást részletesen nem közölhetünk, ám egy kiemelkedően fontos váltás az volt, amikor Anatolij, úgynevezett családegyesítés okán, Pécsre települt. Hiszen magyar feleséget választott magának, Mátrai Judit személyében.

Az Apáczai Nevelési Központ Úszóklubjában kezdte oktatni a gyermekeket a félig már magyar tanár. Akinek a saját gyermekei is sikeres úszók voltak, fiatalabb éveikben. Aztán az apjuk mellett kitanulták a szakmát, oktatók lettek, már-már átvéve a váltóbotot a papától.

A Petrov név ismerten csengett a hazai medencék világában, amikor a mozgáskorlátozottak között feltűnt Pásztory Dóra. Akivel 2000-ben, illetve 2004-ben közösen jutott a csúcsra a mester, a paralimpia versenyei során.

Szintén augusztus hónap szülötte Knoch Balázs. A rövidpályás gyorskorcsolyázás első baranyai, téli olimpikonja 1979-ben, a hónap 18. napján jött világra. Aztán a jeges közeget választotta a remek képességű sportember, ott teljesedtek ki remek tulajdonságai.

Négy, egykori Pécsi Dózsában, illetve a Pécsi MSC-ben, Pécsi VSK-ban játszó futballista, már csak az égi pályákon rúgja a lasztit. Mégse feledjük Rádi Lajos (született: 1938. VIII. 16-án), Kollár István (született: 1946. VIII. 17-én), Jánosi Károly (született: 1946. VIII. 19-én), valamint Stájer István (született: 1953. VIII. 19-én) nevét.        

Pucz Péter 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek