Hírek

A szertorna kiválósága volt Tolnai Márta

Torna

2013. augusztus 23.

Korának remek tornásznője volt Tolnai Márta. Ezen állításhoz kétség sem férhet, hiszen versenyzőként résztvevője lehetett két nyári olimpiának is.

A szertorna kiválósága volt Tolnai Márta

Mert 1964-ben, Tokió városában, majd négy évvel később, Mexikóvárosban is képviselhette Magyarországot, illetve Pécset, a világ legnagyobb sporteseményén.

Az 1941. augusztus 23-án született tornásznő nemrég hunyt el. A földi, sikeres életét 2012. július 5-én fejezte be. A köztes időben számtalan sikerrel írta be a nevét, a pécsi sport képzeletbeli aranykönyvébe.

A PVSK egykori élsportolójára 1952-ben figyeltek fel először a szakemberek. Pontosabban, a feljegyzések szerint Horváth Leóna látta meg benne a talentumot. Attól kezdve, a női szertornában, sok-sok kiemelkedő eredmény kapcsolódott a nevéhez.

Ma már kissé nehezen tudjuk értelmezni, de a Világifjúsági Találkozók (VIT) programjában, 1957-ben szerepelt a torna is. Abban pedig a gerenda versenyszámot a baranyai induló nyerte el. Attól kezdve, szinte egyenes út vezetett Márta számára, a felnőtt nemzeti együttesbe. A ’64-es, illetve a ’68-as ötkarikás játékokon összetettben, csapatban, az ötödik helyen végzett válogatott tagja lehetett.

Emellett, a szerek titkainak egykori nagy ismerője, az 1966-ban, az NSZK-ban, Dortmund városában megtartott világbajnokságon, ugyancsak az V. helyezett alakulat oszlopa volt Tolnai. A legfényesebb diadalt számra egy univesiade hozta meg, még 1965-ben. Akkor, Budapesten, a főiskolások és egyetemisták világjátékán, a csapat az I. helyen végzett. A pompás teljesítménynek természetesen aranyérem lett a jutalma.

Versenyzői pályafutása befejeztével, Tolnai Márta edzőként, meg pontozóként tevékenykedett szeretett sportágában, hosszú időn keresztül.

Szintén a nyári időszak ezen szakaszának szülötte, két egykori pécsi labdarúgó. Lévén, hogy augusztus 22-én jött világra Halasi Tibor (1940-ben), valamint Konrád János (1946-ban). A páros a Pécsi Dózsában rúgta a labdát, bár a másodikként említett futballista még a PMSC-ben is szerephez jutott. A válogatottságig vitte, az 1960-as évek közepén, végén meghatározó ember volt a lila-fehéreknél.  

Pucz Péter

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2021. március 5.

Folytatódnak az edzések

Kézilabda 2021. március 2.

Szigorítások a kézilabdában