Hírek

Lippay Antal, a balszerencsés gátfutó

Atlétika

2013. szeptember 7.

A Baranya megyei Peterd településen, 1923. szeptember 7-én született Lippay Antal.

Lippay Antal, a balszerencsés gátfutó

A PVSK jeles, neves atlétája, aki az 1952-es, Finnországban, Helsinki városában megrendezett olimpián képviselte Pécs városát, illetve a vasutas sportegyesületet. A kiváló sportember 2003. február 24-én hunyt el. 

Ha valaki az elmúlt évszázad húszas éveiben jött világra Magyarországon, akkor bizony könnyen lehetett bizonyos történelmi események áldozata, elszenvedője. Földrajzilag változatos oktatási időszak jutottak Lippay Antalnak is, aki a második nagy háború okán volt kénytelen megszakítani az Újvidéken (ma Szerbia) folytatott tanulmányait, a Keleti Kereskedelmi Főiskolán. 

Bár Lippay a PAC-ban kezdte a sportolást, azután mégis a PEAC színeiben folytatta az atletizálást. De a vérzivataros történelmi időkben semmi sem ment egyszerűen, könnyen. Aminek bizonyítékaként Antalt bevonultatták katonának, még 1944 októberében. A nagy világégésből sok nem jutott neki, bár éppen elég. Hiszen amerikai hadifogságba esett, ahonnan csak 1945. októberének dereka után térhetett vissza oda, Pécsre, ahonnan középiskolásként elindult. 

A béke viszont sikert hozott a fürgeléptű fiatalembernek. Mert legalább állása lett, a MÁV-nál, a pályafenntartásnál. Bár a krampácsolásnál léteznek ott is jobb munkahelyek, ám neki akkor az jutott. 

Mivel azonban sportolóról van szó, hát hagyjuk a historikus siránkozást. Inkább arról emlékezzünk meg, amikor a gátfutót 1947-ben meghívták a válogatottba a tehetséges fiatalt. Aminek eredményeként, az olaszországi Milánóban képviselhette hazáját, a címeres mezben. Ekkor már a Pécsi VSK, ’46-ban újjáalakult szakosztályának futója volt. Miként 1952-ben is, a nyári olimpián, ahová szintén eljutott. 

Ott azonban nem volt szerencséje, mert a 400 méteres gátfutásban, az elődöntőben, a 3., 4., 5. helyen hármas holtverseny alakult ki, 53 másodperces időeredménnyel. A célfotó alapján a baranyai megyeszékhely nevezője végül lemaradt a döntőről. 

Természetesen, az idő elszállt, de ma sztár lehetne egy ilyen végzetes búcsúval, a maga versenyszámában, hazai környezetben a gátas vágtázó. Ezért érdemel meg egy megemlékezést, a sportok királynőjének egykori ismert egyénisége.  

Pucz Péter 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2021. március 5.

Folytatódnak az edzések

Kézilabda 2021. március 2.

Szigorítások a kézilabdában