Hírek

Csonka Zsófia, a biztos kezű pisztolyos

Lövészet

2013. szeptember 12.

Talán nem indiszkréció, ha leírjuk: éppen harminc évvel ezelőtt született Csonka Zsófia Katalin, a pécsi sportlövészet legeredményesebb versenyzője.

Csonka Zsófia, a biztos kezű pisztolyos

A kiváló célzó ugyanis 1983. szeptember 12-én jött világra, méghozzá Pécsett. Számtalan kiváló eredmény fűződik már a nevéhez, három olimpián is lőállásba léphetett. Nagy-Britanniában lőtt eddig a legjobban, ahol a döntőben a 6. helyen végzett a sportpisztolyosok mezőnyében. 

A lövészetben a tapasztalat nélkülözhetetlen. Ezt a példát bátran felhozhatjuk Zsófia esetében is, aki nagyon korán eljutott első olimpiájára, még 2004-ben. Már korábban, a junior világeseményeken is megmutatta tudását, aztán megszerezte a kvótát is. 

Miközben azok táborát erősítette, akik az élsport mellett a tanulást sem hanyagolták el. A középiskola elvégzése után a felsőoktatás különböző szakjain is kipróbálta erejét. A humán érdeklődésű hölgy a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi karának is hallgatója volt, ahol megszerezte a szakedzői végzettséget. A kommunikáció sem állt tőle távol, Spanyolország fővárosában, Madridban is végzett tanulmányokat. 

Eközben azonban szorgalmasan találta el a céltáblák közepét. Amelynek jutalmaként a 2012-ben, Londonban megrendezett ötkarikás játékokra szintén kiutazhatott, nem csak látogatóként. 

A fináléba is bejutott a selejtezőből. A végső párbaj előtt egy köregységre volt a dobogós eredménytől. Végül, az elit mezőnyében nem tudott javítani, ennek ellenére pontszerzőként fejezte be sorozatait a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. versenyzője. Ilyenre, a pécsi sportéletben, a lövészetben korábban nem volt példa.

Ráadásul senki se feledje, esetünkben az idő múlása még csak javítja a további esélyeket, Csonka Zsófia pályafutásának elkövetkezői éveiben. 

Szintén a szeptemberi hónap született Garami József (1939. szeptember 9.), a labdarúgás mesteredzője, a Pécsi MSC legsikeresebb szakmai vezetője, a legkorosabb, aktív magyar, NB I-es tréner. De fontos megemlíteni Páldi András (1927. szeptember 12.) kézilabdázót, edzőt is, akit a játék szinte minden baranyai űzője ismerhet.

Pucz Péter

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2021. március 5.

Folytatódnak az edzések

Kézilabda 2021. március 2.

Szigorítások a kézilabdában