Hírek

Herrné Kiss Éva egyszer sajnos célt tévesztett

Lövészet

2013. november 6.

Éles szemű, remek kezű sportlövő volt Herrné Kiss Éva. Az 1956. november 6-án született pécsi versenyző nyert nyolc magyar bajnoki aranyérmet a légfegyveres versenyszámokban.

Herrné Kiss Éva egyszer sajnos célt tévesztett

Volt világbajnokságon, csapatban 2. helyezett a légpuskás versenyszámban. Az 1984-es, Los Angeles városában megrendezett olimpiai játékokról viszont – egy bojkott miatt – szerencsétlenül maradt le. 

Összesen negyvennégy évet töltött el a lőállásokban Herrné Kiss Éva. Előbb természetesen lövőként, aztán már edzőként volt otthon a lőterek világában. A légpuska mellett néha elkalandozott a légpisztolyosok birodalmába is, de ott azért nem volt annyira sikeres, mint főbb versenyszámában. 

Elméletileg helye lett volna azon a repülőgépen, amelyik a magyar olimpiai csapatot vitte volna az Amerikai Egyesült Államok nyugati partjára, az ötkarikás játékokra. Ez rendjén is lenne, csakhogy politikai okokból a mi küldöttségünk nem vett részt a világ legnagyobb sportrendezvényén, abban az évben. 

Helyette jutott Évának egy moszkvai, a sportlövők számára rendezett gála, ahol az akkori szocialista tábor legrátermettebb célzói mérhették össze tudásukat. Azon a versenyen, a hatodik helyen fejezte be a sorozatát a pécsi hölgy. Olyan köreredménnyel, amivel az olimpián, a 6. pozícióban végezhetett volna. Persze, az ilyen feltételezéseknek sok szakmai alapjuk nincsenek, ennek ellenére kijelenthetjük, nemzetközi szintű sportlövőről írhatunk, majdnem harminc évre visszatekintve. 

Szintén az esztendőnek ebben az időszakában jött a világra Horváth László, akit a kortársai csak Lacikának neveztek, de elsősorban nem erről ismert. Az 1928. november 8-i futballista ugyanis a Pécsi Dózsában is rúgta a bőrt, még 1955-ben, majd szezonokon keresztül. Az első lila-fehérben játszó NB I-es alakulatnak volt tagja, korábban a PVSK-t erősítette. Edzőként ellenben csupán két klubot szolgált. Rövid ideig a Pécsi Bórgyári TC-nél tevékenykedett, azt követően viszont huszonhárom szezonon keresztül a Pécsi VSK soraiban oktatta a focistákat. Azok közül a játékosok közül, akikkel Horváth sporttárs még együtt lépett a gyepre, ma már csak kevesen vannak közöttünk. A többség már az égi pályákon játszik. 

Pucz Péter 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2021. március 5.

Folytatódnak az edzések

Kézilabda 2021. március 2.

Szigorítások a kézilabdában