Hírek

Hősök voltak a futballpályán

Labdarúgás

2013. november 22.

Jövő hétfőn, november 25-én ünnepelhetjük "az évszázad mérkőzésének" kikiáltott, 6:3-as magyar győzelemmel végződő, Wembley-beli angol - magyar 60. évfordulóját.

Hősök voltak a futballpályán

A múltba tekintés városunkban úgy lehet teljes, ha megemlékezünk azokról az egykor pécsi játékosokról is, akik még valóban az "aranykorszakban" futballozhattak, és valahogyan a legendás Aranycsapathoz vagy annak valamely tagjához is kapcsolhatóak, és akik a későbbi évtizedekben sokat tettek a város labdarúgásáért.

 Mivel a hét végén, szombaton, az ANK-csarnokban megkezdődik a Fürge Nyuszi-kupáért kiírt Pécs városi teremlabdarúgó-bajnokság, szinte magától jött az ötlet a két esemény "összekötésére". 

Az első játéknap szünetében, november 23-án, szombaton az ANK-tornacsarnok előtti aulában (Apáczaí Csere János körtér, bejárat a Sportegységbe a volt buszvégállomás felől) a tornát szervező PSN Zrt. egy röpke félórára megállítja a játékot és a csapattagokat is együttes múltidézőre hívja.

12.00 órakor dr. Páva Zsolt polgármester és Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója rövid ünnepélyes megemlékezés keretében Danka Imrét, Rapp Imrét és dr. Dunai Jánost köszönti, miközben a háttérben egy korabeli képekből válogatott fotóösszeállítás, illetve a 6:3-as mérkőzés filmkockái peregnek majd a kivetítőn.

Az esemény rangját emeli, hogy részt vesz rajta Kű Lajos, a müncheni olimpiai ezüstérmes magyar labdarúgója, az Aranycsapat Alapítvány elnöke, aki a hétvégén a 9. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságon tartózkodik Pécsett.

Hősök voltak a futballpályán 

A klasszikus "angol – magyar 6:3-as" mérkőzés 60. évfordulója alkalmából érdemes, sőt inkább kötelező megemlékezni három, Pécshez kötődő játékosról, aki rengeteget tett a sportág helyi népszerűsítéséért.

Mindhárom - ma már korosodó - focista kitörölhetetlenül beírta a nevét a sportág magyarországi históriáskönyvébe. Ezzel párhuzamosan a baranyai megyeszékhelyen szintén örökké emlékezni fognak rájuk a labdarúgás hívei. 

DANKA IMRE

Közülük a legidősebb az 1930. december 24-én, Szombathelyen született kapus, Danka Imre. Aki - a Pécsi Dózsa színeiben - tagja lehetett a bővebb értelemben vett „Aranycsapatnak”. Hiszen abban az időben, amikor a hazai futball a világ élvonalába tartozott, pontosabban a legjobbként sorolták be a hozzáértők, akkor "Imre bátyánk" védhette a nemzeti csapat hálóját. 

Első alkalommal a nemzeti együttes skandináv túraként emlegetett turnéjának első állomásán, az 1955. május 8-án, Oslóban megrendezett Norvégia – Magyarország csata idején állhatott a gólvonalon. Ott a Puskás Ferenc, illetve Kocsis Sándor vezette támadósor 5 gólt vágott be, miközben a hátsó sorok jól zártak, ezért 0:5 lett a végeredmény. Vagyis nem került a pécsi „portás” kapujába a labda.

A folytatásban, május 15-én, Koppenhágában 0:6 volt a vége a dánok ellen, 20-án pedig 1:9, a finn fővárosban, Helsinkiben. Háromszor 90 perc, egy kapott góllal, 20 szerzett találattal, szenzációs mérlegnek számított. 

A záróakkordot itthon lehetett feljegyezni, május 29-én, amikor 3:1-re vertük a Skótokat. Ekkor azonban a Dózsa 1-esét a szünetben sérülés miatt lecserélték. A krónikák szerint a Népstadionban 100 000 néző szurkolt a lelátón...  

DUNAI JÁNOS

Dujmov Iván néven jött a világra még 1937. június 26-án, aztán Dunai János néven ért el jelentős sikereket az ismert támadó. A Pécsi Dózsa labdarúgójaként vett részt 1960-ban a római olimpiai játékokon. Ahol aranyra is esélyesnek emlegették az ötkarikás válogatottunkat, amely végül a bronzot hozta haza az olaszországi világeseményről. Dunai természetesen a góljaival segítette hozzá az olimpiai együttest a minél jobb végeredmény eléréséhez.

Később jogi doktori diplomát szerzett, szóval szorgalmas volt a tanulás területén is. Ne feledjük, hogy 1960-ban, május 22-én, Anglia ellenében, a felnőtt válogatottban szintén jelentős feladathoz jutott a 2:0-ra megnyert csatában. A kapuban Grosics Gyula állt, a lelátón pedig 90 000 drukker ünnepelte a sikert. 

RAPP IMRE

Dunaföldvár szülötte, Rapp Imre 1937. szeptember 15-én érkezett meg a földi létbe. A Tatabánya NB I-es alakulatánál sokáig úgy tűnt, az „Aranycsapat” kapusának, Grosics Gyulának örökébe léphet. Az meg is történt, mégis inkább Pécsre vette az irányt, mert még nagyobb lehetőségekre vágyott. Amit meg is kapott, ő védte a helyi lila-fehérek, később a piros-fekete PMSC gólvonalát a támadóktól a legtöbbször.

Emellett ott lehetett az 1972-es belgiumi Európa-bajnokságon 4., illetve ugyanazon évben, a németországi olimpián 2. helyezett gárdában. Igaz, egyik eseményen sem léphetett a gyepre, de csereként várt a bevetésre, a humorban is sikereket elérő sportember. Akit egyszer – érdemeire tekintettel – a felnőtt válogatottban is beállították a kezdőtizenegybe. Akkor, 1973. november 21-én, a Német Demokratikus Köztársaság ellen, Budapesten 0-1 volt a végeredmény.

 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán