Hírek

Törpfoci: már a kisóvodások is a pályán

Labdarúgás

2013. december 4.

Sokszor halljuk, hogy a sportolást nem lehet elég korán kezdeni - így van ez a labdarúgással is, ahol az óvodák nagycsoportosai már évek óta sikeres országos program keretében kergethetik a labdát.

Törpfoci: már a kisóvodások is a pályán

A PSN Zrt., a PMFC és az MLSZ Baranya Megyei Igazgatósága által az idén életre keltett Törpfoci-program keretében a még eggyel ifjabb, a középső csoportos korosztály is részese lehet a legnépszerűbb labdajátéknak. Ahogy a program egyik szülőatyja, Schneider Gábor, a PMFC korábbi másod- és utánpótlásedzője (még korábban játékosként a Fradival NB I-es bajnok...) beszámolt róla, a program célja e korban elsősorban játékos feladatokon keresztül a foci megszerettetése a gyerekekkel. Így nem is csak fociznak, hanem különféle ügyességi és koordinációs feladatokon keresztül jutnak egyre közelebb a sportághoz, természetesen a koruknak megfelelően rengeteg játékkal fűszerezve.

A sor végén persze maga a focimeccs sem hiányozhat, hiszen a program első ciklusát egy kétnapos torna, az 1. Mikulás-kupa törpfoci-teremtorna zárta (december 3-án és 9-én délelőtt a Lauber Dezső Sportcsarnokban), ahol az őszi sorozaton részt vevő pécsi óvodák mérték össze tudásukat.

Szabados József, az MLSZ Baranya Megyei Igazgatóságának utánpótlásért felelős szakembere a teremtornát követően elmondta, nagyon jónak tartja, hogy sok futballt szerető óvodás rúgta a bőrt december 3-án, emellett kiemelte, hogy számára külön öröm volt látni a kislányokat focizni.

- Fontosnak tartom, hogy a korábban és jelenleg is kiemelkedő teljesítményt nyújtó labdarúgókat is bevonjuk a programba, hiszen példaképként tekintenek rájuk a gyerekek. Bízom benne, hogy ezek közül az ovisok közül akár a jövő Dárdai Paliját vagy Gera Zoliját is megtalálhatjuk.

Pécsett jelenleg húsz óvoda középsőcsoportosai kapnak egy-egy órás alapképzést, amely vasárnaponként fakultatív edzésekkel egészül ki - annak reményében, hogy közülük sokan választják majd a labdarúgást a későbbiekben már magasabb szinten is sportágukként.

A Törpfocihoz szorosan kötődő információ, hogy a napokban Baranyában járt Buzánszky Jenő, az Országos Ovifoci Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki arról egyeztetett helyi illetékesekkel, hogy Mohács után újabb városok (így Pécs) óvodáiban is megépülhessenek azok a 6x12 méteres multifunkcionális műfüves pályák, amelyek nagymértékben hozzájárulhatnak a játék minél korábbi népszerűsítéséhez.

Kapcsolódó videó
2013. december 4. Pécsi sajátosság a középső csoportos ovisok focija
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán