Hírek

Elsőként ugrotta meg a két métert Bodosi Mihály

Atlétika

2013. december 9.

Néha egy kiváló eredmény a rendezési hiányosságok miatt nem hitelesíthető. Így járt dr. Bodosi Mihály pécsi atléta is, aki ugyan Európában elsőként vitte át a 200 centimétert magasugrásban, ám az hivatalos csúccsá nem válhatott soha.

Elsőként ugrotta meg a két métert Bodosi Mihály

Az 1909. december 13-án született sportember, később a versenyszámában, a berlini olimpián a 12. helyen végzett. 

A ma Romániához tartozó Barót településen jött a világra Bodosi Mihály. Onnan került hétévesen Somogy megyébe, ahol aztán annak székelyén, Kaposvárott, 2005. március 21-én hunyt el. A két időszak között tartalmas, eredményes életpályát futott be az olimpikon. 

Aki 1928-ban került Pécsre, mivel sikeres érettségi után felvették a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem orvosi karára. Amit természetesen el is végzett, ezért járt neki a doktori megszólítás. A tanulást azonban hagyjuk egy kissé háttérbe, térjünk rá a sportra, mert abban is kimagasló volt Bodosi Mihály. 

A bevezetőben említett malőr akkor történt, amikor 1934. április 15-én, a pécsi Szent Mór Kollégiumban rendezett erőpróbán, átsuhant a 200,5 centiméteren lévő léc fölött. De, mivel előre nem bejelentett viadal, afféle bemutató volt a dolog, hát kontinentális rekordként nem lehetett hitelesíteni az ugrást. 

A folytatásban, 1936-ban, Bodosi sporttárs kijutott a Berlinben megrendezett nyári olimpiai játékokra. Ahol „csak” 185 centimétert teljesített eredményesen, ami a 12. hely megszerzésre volt elegendő a PEAC atlétájának. 

A sportember a legnagyobb sikereit az 1933-as évben érte el. Előbb az angol nemzetközi bajnokságon Londonban, aztán a főiskolai világbajnokságon, Torinóban állhatott fel a dobogó legfelső fokára. 

Szintén december hónap szülötte több kiváló pécsi sportoló. Különösen a hónap 12. napja volt valamiért nagyon szép időpont arra, hogy megkezdjék az ismert emberek, a földi pályájukat. Közéjük tartozok Vári György (1937) labdarúgó, Keserú Ferenc (1946) kerékpározó, Jolanta Vilutyte (1969), litván kosárlabdázó, valamint Knoch Viktor (1989), rövidpályás gyorskorcsolyázó is.

Pucz Péter 

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Korcsolya 2019. február 20.

Február 25-én tartják a kori diákolimpiát

Atlétika 2019. február 19.

Jó úton halad az atléta

Korcsolya 2019. február 15.

A gyorskorcsolya-váltó lett az év csapata

Korcsolya 2019. február 15.

Korizik az ország!

Atlétika 2019. február 14.

Kárpáti Enikő Kata ismét remekelt