Hírek

Utcai fitnesz: bárhol, bármikor

2013. december 18.

Honnan máshonnan, mint Amerikából származhatna a fiatalok leggyakoribb nevén street workoutként, magyarra leginkább saját testsúlyos utcai fitneszként fordítható legújabb divatsportága.

Utcai fitnesz: bárhol, bármikor

Amely azonban, mivel valóban bárki számára, bármikor és ingyenesen elérhető, minden izmunkat alaposan megmozgatja, ráadásul változatos mozgásanyaga igen látványos gyakorlatokra épül, garantáltan a nagy sikerre ítélt mozgásformák egyike.

Keress egy régi játszóteret, lakótelep-széli parkot vagy akár egy pár tíz négyzetméteres szabad placcot valahol a városi dzsungelben; ha találsz rajtuk egy-két ottfelejtett korlátot, hintamaradványt, félig ép padot, az is megteszi, de a kezdetekhez, ha nincs az se baj. Kis összefogással és ügyességgel akár hulladék vasakból magad is készíthetsz pár olyan kezdő szert, amely az alapok elsajátításához elegendő - és ezzel máris megkezdheted a street workout tréningeket.

A hangzatos angol név (hívják még ghetto workoutnak, freestyle calisthenics-nek, street fitnessnek is) ugyanakkor pofonegyszerű, már az általános iskolából mindenki számára ismert elemeket, gyakorlatokat szerkeszt egybe - igaz, a profik által már rendkívül látványos gyakorlatkombinációkba csúcsosítva - mint a fekvőtámaszok, húzódzkodások, tolózkodások, különféle lendületek, átfordulások.

Azaz minden olyan mozgás, amelyhez valójában nem is kell más, mint a szerencsére mindig kéznél lévő saját testünk. Népszerűsége a saját testsúllyal végezhető gyakorlatok szabadságában, a nagyszerű fizikum, erő felépítésében rejlik, ráadásul bárhol, egyedül vagy csoportosan, szabadban vagy télen teremben, kortól és testsúlytól függetlenül is végezhető edzést kínál.

A már említett mozdulatokat színesítik aztán az egyre magasabb szintre jutók akrobatikus gyakorlatokkal, freestyle, azaz szabad stílusú elemekkel látványos gyakorlatokká a sportolók, megteremtve ezzel az egész sportág varázsát, az egészséges életmódot és jó társaságot kedvelők közösségévé formálva gyakorlóit.

A műkedvelő amatőrök közül persze, mint minden hasonló esetben , mára itt is kinőttek azok a profik (nem a pénzkeresetet, hanem mozgásuk művészi szintjét értve ez alatt), akik  

már versenyeken is rendszeresen összemérik tudásukat, sőt, a legjobbak az évente megrendezett világbajnokságon kápráztathatják el a közönséget.

Hazánkban a fővárosból szerveződő, de több város kis közösségét magába foglaló és ma már a Magyar Street Workout Szövetséágbe tömörülő HunBars kliubnak köszönhető rohamos népszerűsödése, míg Pécsett az elsősorban Radányi Norbert által egybeszervezett mag igyekszik sikerre vinni a sportágat. Aki egyébként saját maga gyártja a gépeket - egy, ráadásul mobil komplett "pálya" már százezer forint körüli összegből kihozható, mondja, vagyis az ő szereik nem keverendők össze a néhány város parkjában megtalálható sokmilliós "utcai kondigépekkel". A kis pécsi csapat leginkább a kertvárosi ANK-futópálya mellett, az egyetem gyakorlóiskolájának udvarában tartja edzéseit, de alkalomszerűen más parkokban is feltűnnek, most télen pedig a Pécsi Sasok Búza téri mozgásközpontjában kaptak helyet. Vagyis itt is kapcsolódhat hozzá bárki, a bővebb tájékozódáshoz, kedvcsináláshoz pedig a népszerű és ismert közösségi oldalak, illetve videomegosztók képeit, filmjeit, médiabeszámolóit ajánlják az érdeklődők figyelmébe. Emellett megragadnak minden fellépési lehetőséget, bemutatkozási alkalmat, így a héten a PSN Zrt. Sportiskola év végi ünnepi értékelőjén is sikert arató gyakorlattal színesítették a programot. 

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Úszás 2018. december 18.

Közel 100 érmet szereztek úszóink

2018. december 18.

Gyertek korizni!

Lövészet 2018. december 17.

Csonka Zsófia magabiztos sikere

Úszás 2018. december 12.

Kenderesi Tamás 12. lett a vb-n