Hírek

Utcai fitnesz: bárhol, bármikor

2013. december 18.

Honnan máshonnan, mint Amerikából származhatna a fiatalok leggyakoribb nevén street workoutként, magyarra leginkább saját testsúlyos utcai fitneszként fordítható legújabb divatsportága.

Utcai fitnesz: bárhol, bármikor

Amely azonban, mivel valóban bárki számára, bármikor és ingyenesen elérhető, minden izmunkat alaposan megmozgatja, ráadásul változatos mozgásanyaga igen látványos gyakorlatokra épül, garantáltan a nagy sikerre ítélt mozgásformák egyike.

Keress egy régi játszóteret, lakótelep-széli parkot vagy akár egy pár tíz négyzetméteres szabad placcot valahol a városi dzsungelben; ha találsz rajtuk egy-két ottfelejtett korlátot, hintamaradványt, félig ép padot, az is megteszi, de a kezdetekhez, ha nincs az se baj. Kis összefogással és ügyességgel akár hulladék vasakból magad is készíthetsz pár olyan kezdő szert, amely az alapok elsajátításához elegendő - és ezzel máris megkezdheted a street workout tréningeket.

A hangzatos angol név (hívják még ghetto workoutnak, freestyle calisthenics-nek, street fitnessnek is) ugyanakkor pofonegyszerű, már az általános iskolából mindenki számára ismert elemeket, gyakorlatokat szerkeszt egybe - igaz, a profik által már rendkívül látványos gyakorlatkombinációkba csúcsosítva - mint a fekvőtámaszok, húzódzkodások, tolózkodások, különféle lendületek, átfordulások.

Azaz minden olyan mozgás, amelyhez valójában nem is kell más, mint a szerencsére mindig kéznél lévő saját testünk. Népszerűsége a saját testsúllyal végezhető gyakorlatok szabadságában, a nagyszerű fizikum, erő felépítésében rejlik, ráadásul bárhol, egyedül vagy csoportosan, szabadban vagy télen teremben, kortól és testsúlytól függetlenül is végezhető edzést kínál.

A már említett mozdulatokat színesítik aztán az egyre magasabb szintre jutók akrobatikus gyakorlatokkal, freestyle, azaz szabad stílusú elemekkel látványos gyakorlatokká a sportolók, megteremtve ezzel az egész sportág varázsát, az egészséges életmódot és jó társaságot kedvelők közösségévé formálva gyakorlóit.

A műkedvelő amatőrök közül persze, mint minden hasonló esetben , mára itt is kinőttek azok a profik (nem a pénzkeresetet, hanem mozgásuk művészi szintjét értve ez alatt), akik  

már versenyeken is rendszeresen összemérik tudásukat, sőt, a legjobbak az évente megrendezett világbajnokságon kápráztathatják el a közönséget.

Hazánkban a fővárosból szerveződő, de több város kis közösségét magába foglaló és ma már a Magyar Street Workout Szövetséágbe tömörülő HunBars kliubnak köszönhető rohamos népszerűsödése, míg Pécsett az elsősorban Radányi Norbert által egybeszervezett mag igyekszik sikerre vinni a sportágat. Aki egyébként saját maga gyártja a gépeket - egy, ráadásul mobil komplett "pálya" már százezer forint körüli összegből kihozható, mondja, vagyis az ő szereik nem keverendők össze a néhány város parkjában megtalálható sokmilliós "utcai kondigépekkel". A kis pécsi csapat leginkább a kertvárosi ANK-futópálya mellett, az egyetem gyakorlóiskolájának udvarában tartja edzéseit, de alkalomszerűen más parkokban is feltűnnek, most télen pedig a Pécsi Sasok Búza téri mozgásközpontjában kaptak helyet. Vagyis itt is kapcsolódhat hozzá bárki, a bővebb tájékozódáshoz, kedvcsináláshoz pedig a népszerű és ismert közösségi oldalak, illetve videomegosztók képeit, filmjeit, médiabeszámolóit ajánlják az érdeklődők figyelmébe. Emellett megragadnak minden fellépési lehetőséget, bemutatkozási alkalmat, így a héten a PSN Zrt. Sportiskola év végi ünnepi értékelőjén is sikert arató gyakorlattal színesítették a programot. 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. január 11.

Interjú Lukács Gergellyel

2020. december 31.

Búcsúzunk 2020