Hírek

Akit csak "Tarzan" tudott legyőzni

Úszás

2013. december 20.

Az 1907. december 20-i születésű Bárány István két olimpián képviselte Magyarországot.

Akit csak

Az egyikről, 1928-ban, egy ezüstéremmel tért haza. Csak a későbbi világhírű színész, Johnny Weismuller (Weismüller) – még nem Tarzanként – úszott nála gyorsabban. Bárány nem volt klasszikusan pécsi sportember, de ide járt egyetemre, vagyis bőven volt köze a baranyai megyeszékhelyhez. 

A kis Istvánka hatéves volt, amikor Egerben elkezdett úszni. Egész pályafutása során szülővárosa klubjában, a MOVE Egri SE-ben versenyzett. Ettől senki sem tudta, akarta eltántorítani a gyorsan tempózó sportembert. Aki a számára elsőnek számító ötkarikás játékokon, 100 méteres gyorsúszásban elért második helyezése után került Pécsre. 

Ide nem csupán az egyetem jogi kara vonzotta, ahol amúgy diplomát is szerzett. Hanem az, miszerint 1930-tól, a Pius-féle 25 méteres uszodában lehetősége nyílt a felkészülésre. Ami nem sikerülhetett rosszul, hiszen eljutott Los Angeles városába, ahol az 1932-es nyári nagy sportjátékokat rendezték. Ott azután, a 4x200 méteres magyar váltó tagjaként vethette magát a medence vízébe. A válogatott csapat a 3. helyen ért célba, bronzmedália lett a jutalma a kiváló teljesítménynek. A dobogóra Szabados György, Székely András, valamint Wanié András társaságában léphetett fel Bárány. 

Emellett nyert összesen 17 egyéni, magyar bajnoki címet. Szóval korának egyik óriási egyénisége volt, az uszodák világában. 

Sportszerkesztőként, sporttárgyú könyvek írójaként szintén ismertnek számított Bárány, aki a II. világháború után, a Rákosi által fémjelzett korszakban nem mindig találta meg a képességeinek megfelelő állást. 

A sportoló 1995. február 21-én hunyt el, méghozzá Budapesten. 

Szintén ebben az időszakban született Czukor Zoltán (1962. december 18.) atléta, közelebbről gyalogló, többszörös olimpiai résztvevő, valamint Lőrincz Sándor (1954. december 22.) a PMSC labdarúgója, illetve Máté János (1948. december 23.), egykor a Pécsi Dózsa együttesét erősítő futballista, aki a válogatottság vitte. 

Pucz Péter 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek