Hírek

Húszmillióval is derűlátó a PMFC

Labdarúgás

2014. január 6.

Nemcsak a ragyogó napsütés és a szokatlan meleg, de az újmecsekaljai pálya egyik szegletében összegyűlt tucatnyi újságíró, fotós és tévéstáb is jelezte, hogy nem egy átlag januári idénykezdet részesei a PMFC vezetői, labdarúgói hétfő délután.

Húszmillióval is derűlátó a PMFC

Matyi Dezső emlékezetes évi végi "kivonulási" bejelentése nyomán nagy a bizonytalanság az NB I-es klub háza táján, és bár egyelőre csak az önkormányzattól amúgy is járó idei húszmillió gyors érkezése tűnik biztosnak, ráadásul több játékost valószínűleg piacra kell dobniuk a veszteségek enyhítése érdekében, az ügyvezető így is határozott és bizakodó. 

Mi más lehetne nagyobb érvágás a PMFC-nél, mint a csapatot működtető kft. többségi tulajdonosa, Matyi Dezső "kivonulása" a társaság mögül - tudva, hogy egyes nem hivatalos számítások szerint az Alexandra révén könyv-, újabban a Matiassal borbizniszéről ismert nagyvállalkozó az elmúlt hat évben összességében kétmilliárdnyi összeget ölt kedvenc csapatába. És bár december végi villám-sajtótájékoztatóján is meg-megpendített érzelmi húrokat a foci kapcsán, vélhetően nemcsak úri passzióból, hanem abban a reményben is, hogy a befektetés az egyre magasabbra törő játékosnevelő munka révén majdan nemcsak megtérül, hanem haszonnal is kecsegtethet.

Akárhogy is, a borászat ugyancsak sajtóhírek szerint immár egymilliárdnál is többre rúgó tartozásai a NAV-val szemben is akkorára nőttek, hogy előbb tavaly nyáron, majd némi haladék és a Széchenyi Bankkal végül zsákutcába jutó tárgyalások nyomán decemberben újból végrehajtási eljáráshoz vezettek - ez pedig a foci sorsát is megpecsételni látszik.

Ahogy Feleki Attila  ügyvezető újságírói kérdésekre válaszolva a hétfő délutáni első idei tréning előtt kijelentette, bár valóban áttértek a vészforgatókönyv alkalmazására, és senki sem örül annak, ami most történik, igyekeznek már csak becsületből is a legjobbat kihozni e helyzetből, ami csak lehetséges.

Szerinte e pillanatban egyetlen játékosának, alkalmazottjának sem tartozik a klub, és a héten esedékes járandóságát is mindenki rendben megkapja. A rövid távú forgatókönyv egyik része, hogy az önkormányzattól annak ígérete szerint előrehozottan, azaz még e héten megkapják a három éves szerződés keretében amúgy is járó idei 20 milliós támogatást. Másrészt a racionalitás és logika jegyében igyekeznek pénzzé tenni azon labdarúgóik játékjogát, akinek a nyáron amúgy is lejárna a szerződése. Két légiósuk, a szerb Miroszlav Grumics és a nigériai Eke Uzoma iránt máris nagy az érdeklődés, míg az edzés előtt a kapus Dibusz Dénes és a védő Fodor Ferenc sem titkolta, hogy menedzserüknél már bejelentkeztek kérők, ám ők egyelőre szeretnék megvárni, hogyan is alakul a helyzet a piros-feketéknél. Konkrét ügylet azonban eddig még nem köttetett, mondta a sportvezető.

Aki arról is beszélt, hogy kidolgoztak egy rövid távú forgatókönyvet, arra az esetre, ha nem sikerülne gyorsan megoldani a pénzügyi problémákat (azaz vásárlót találni az üzletrészre). Eszerint a jelenlegi szezont biztosan be fogja tudni fejezni a csapat, a későbbi jövő azonban meglehetősen bizonytalan.

- Az sem titok, hogy ilyen helyzetben a menedzsment és a szakmai stáb érdeke nem teljesen fedi egymást, hiszen utóbbinak az a célja, hogy esetleges erősítésekkel és a legjobb kerettel kezdje az idényt, nekünk viszont az anyagi biztonság megteremtése az elsődleges - tette hozzá Feleki Attila.

Utóbbin azt is értve, hogy gőzerővel keresik azt a lehetséges befektetőt, aki hajlandó lenne megvásárolni Matyi Dezső tulajdonrészét a PMFC Sport Kft.-ben, arról ugyanis a korábbi, talán félreérthető nyilatkozattal ellentétben szó sincs, hogy a tulajdonos ezt térítésmentesen szeretné bárkinek is átruházni. (Az már ugyancsak a zuhanyhíradóból származó információ, hogy Matyi Dezső nagyjából 600 millió forintra taksálja a PMFC aktuális értékét, konkrét számot ugyanakkor ezügyben most nem tudtak-akartak mondani a PMFC-nél.)

És bár Feleki Attila maga beszélt vészforgatókönyvről, ehhez azt is hozzátette, hogy "fociznak az NB I-ben a mienknél sokkal rosszabb helyzetben is", vagyis összességében bizakodóan tekint a tavasz elé. - Ahogy most állunk, lehetünk a nyáron akár a tizedikek, de ugyanígy előfordulhat, hogy a végén a bentmaradásért kell küzdenünk - tett hozzá, utalva a folytatásban rejlő szakadéknyi különbségekre.

- A téli edzőtáborunkról és az erősítési lehetőségekről szőtt tervek már decemberben is kissé homályosnak tűntek, így olyan edzéstervet dolgoztam ki, amelyet ezektől függetlenül végigcsinálhatunk a felkészülési időszakban, a többit meg úgyis meglátjuk, biztosat senki sem tud a jövőről a klubnál – fogalmazott zárszóként Márton Gábor edző.


KORÁBBAN ÍRTUK:

Frissítve (17:15)

Matyi Dezső: hazudott a bank

- Életem legnehezebb döntését kényszerültem meghozni az utóbbi napokban. A PMFC fő támogatója, működésének biztosítója az Alexandra csoport, illetve azon belül a Matias Borászat. A Matias Borászat a hosszú távú befektetései érdekében finanszírozási szerződést kötött a Széchenyi Bankkal, amely számomra eddig ismeretlen okból, általam nem ismert motiváció miatt, hazudott és meghiúsította az érvényes szerződésünket. Ezáltal szükségszerű döntést kellett hoznom felelős vezetőként – mondta az MTI-nek Matyi Dezső.

A sportvezető hozzátette:

- A Széchenyi Bank üzleti etikátlanságára, ilyen szintű mellébeszélésre és felelőtlen hazudozásra nem voltam felkészülve. Természetesen a jogi lépéseket az ügyben megtettük – jelentette ki Matyi Dezső.

Az “üzleti etikátlanságról” és a hazudozások mibenlétéről szerettük volna megkérdezni az érintett pénzintézetet is. A bank központi telefonszámán azonban azt az információt kaptuk, hogy az illetékes kolléga legközelebb hétfőn lesz majd elérhető.

Matyi (baról) azt mondja, a bank átverte és becsapta, amire nem volt felkészülve Forrás: pmfc.hu

Frissítve (17:02)

A Polgármesteri Kabinetiroda közleménye: 

“Váratlanul ért minket Matyi Dezső mai bejelentése, miszerint január elsejétől távozik az NB I-es pécsi futballcsapattól, erről ugyanis semmiféle előzetes jelzést, tájékoztatást nem kaptunk tőle, mi is csak a sajtóból értesültünk a döntéséről. Ez a tény annál is inkább meglepő, mivel két héttel ezelőtt Páva Zsolt polgármesterrel történt személyes egyeztetése során, amikor a további tervek is szóba kerültek, Matyi Dezső egyetlen szóval sem említette ilyen irányú szándékát.

Bár Pécs városának szinte csak jelképes, néhány százalékos tulajdonrésze van a klubot működtető PMFC Sport Kft.-ben, számos kérdésre várjuk a választ Matyi Dezsőtől és elvártuk volna, hogy előzetesen tájékoztassa a várost terveiről és kilépési szándékáról.

Szeretnénk tudni – többek között –, hogy mi a szándéka a cégben lévő többségi tulajdonrészével. Eladja, átruházza, elajándékozza, netán ő maga hoz befektetőt a részére? Szeretnénk tudni azt is, bejelentése és annak következményei hogyan érintik a jelenleg is fennálló, a PMFC-pályára és ingatlanra vonatkozó 50 éves bérleti megállapodást, illetve mi lesz a jelenleg is érvényben lévő számos szerződéssel és kötelezettséggel. Szeretnénk tudni, pontosan hogyan is áll a cég, vannak-e tartozásai, hitelei, milyen és mennyire átlátható a gazdálkodása.

Nem szeretnénk semmiféle felelőtlen ígéretet tenni a csapattal és a klubot működtető céggel kapcsolatban, ezért haladéktalanul egyeztetéseket kezdeményezünk az érintett felekkel, hogy mielőbb megismerhessük hivatalos álláspontjaikat.”

Márton Gábor megszólalni is alig tudott forrás: pmfc.hu

Frissítve (16:52)

Márton Gábort, a csapat edzőjét szintén meglepte Matyi Dezső bejelentése.

- Egyelőre nem tudok mit mondani. Mi abban reménykedünk, hogy továbbra is rendezett háttér marad a klubnál, és akkor mi is gördülékenyen tudjuk folytatni a felkészülést.

Arra a kérdése, hogy mi lesz, ha problémák merülnek fel a finanszírozással kapcsolatban, Márton Gábor nem tudott válaszolni:

- Egyelőre annyi információm van a jövőről, hogy január 6-án megkezdődik a felkészülés, és 18-án állunk először pályára.

Frissítve (16:38)

Szerkesztőségünk megkereste Feleki Attilát, a klub ügyvezetőjét, aki – elmondása szerint –  a sajtótájékoztatón értesült a tulajdonos döntéséről.

- Amióta visszaindultam Budapestről folyamatosan a fülemen van a telefon, de egyelőre semmi okosat nem tudok mondani. Az elkövetkező időszakban több száz tárgyalás vár majd rám, rengeteg mindent meg kell oldanom. Nem gondolom, hogy a kapitánynak el kellene hagynia a hajót, ezért igyekszem megoldásokat találni, de az biztos, hogy nagyon nehéz helyzetben leszünk. Talán január első hetére ki fog tisztulni a kép.

A PMFC ügyvezetője a klub finanszírozásával kapcsolatban sem tudott bővebb tájékoztatást adni. A következő napokban felveszik majd a kapcsolatot az önkormányzattal, de a megoldást egyelőre homály fedi.

- Az elmúlt hét évben az önkormányzat a PMFC életében gyakorlatilag semmilyen szerepet nem vállalt. Tavaly és idén kaptunk 20-20 millió forint támogatást. Az előtte levő öt évben azonban semmilyen önkormányzati támogatás nem volt. Az biztos, hogy a helyi politikának most meg kell mozdulnia.

A PMFC további működése merőben kérdéses, hiszen Feleki Attila elmondás szerint a klub legnagyobb részt a tulajdonos éves támogatásából tartotta fenn magát. Ezen kívül vannak televíziós és a társasági adóból származó bevételeik, továbbá elenyésző pénzösszeg folyik be a jegyértékesítésből.

Egy dolog azonban biztos, Matyi Dezső távozása nem befolyásolja a pécsi stadionfejlesztést.

Felekit is meglepte Matyi döntése forrás:pmfc.hu

Korábban írtuk

Matyi Dezső a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a pécsi klubot a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt-vel kötött megállapodás alapján tudta támogatni, ám a bank – szerinte – nem tartotta be a szerződés feltételeit. Emiatt ő jogi lépéseket készül tenni.

Viszont klubtulajdonosként azt a felelős döntést kellett meghoznia, hogy távozik a pécsiektől – vélhetően nem akart ígérgetni, s azzal adósságspirálba kerülni –, és lehetőséget biztosít a csapatnak, hogy megtalálja az új tulajdonosát.

Ez a feladat az önkormányzatra vár, a döntés és a pécsiek jövője most a városi elöljárók kezébe került, mondta a láthatóan feldúlt Matyi Dezső, aki azt is hozzáfűzte: bízik a mielőbbi megoldásban, és a sikeres pécsi folytatásban.

Háromperces monológját követően Matyi Dezső távozott, és nem kívánt újságírói kérdésekre válaszolni – írja a hírportál.

A könyváruházláncot és kiadót vezető Matyi Dezső 2007 óta tulajdonosként irányítja a baranyai klubot, amely 2011 nyarán jutott vissza az élvonalba, és 2012 februárjában elmondása szerint már több mint egymilliárd forintot költött rá.

A pályán a várt további fejlődés Supka Attilával elmaradt, a hangos szakítás után Márton Gábor és Lőrincz Emil vette át a csapat irányítását, velük a Pécsi MFC jelenleg a tabella 7. helyén áll.

Forrás: www.pecsma.hu 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán