Hírek

A legmenőbb kerekesek egyike volt Dévai János

Kerékpár

2014. január 19.

Talán a legjobb pécsi kerékpáros volt Dévai János, aki valaha pécsi színekben tekerte a pedált. Az 1940. január 19- én született versenyző több klubban is menőnek számított.

A legmenőbb kerekesek egyike volt Dévai János

Olimpia kerettag is volt 1960-ban, aztán mégsem utazhatott ki a római ötkarikás játékokra. 

Amikor még komoly kerékpárélet folyt a városban, akkor volt rendszeresen az élen Dévai János. De nem a pécsi, baranyai mezőnyben, hanem országos szinten is. A korabeli újságok tanúsága szerint, rengetegszer ért át elsőként, illetve dobogósként a célon. 

Összes 11 esetben nyert magyar bajnoki címet. A terepkerékpározáson kívül, az országúton is a legkiválóbbak közé tartozott. Pécsett a PVSK-ban, a Tipográfiában, illetve Pécs Spartacus színeiben pattant a nyeregbe. Ha pedig azt megtette, akkor az ellenfelek legtöbbször csak a hátát látták. Amennyiben jobban el nem húzott a mezőnytől! 

A villámgyors kerekes ott lehetett 1957-ben, a brüsszeli terepes Európa-bajnokságon, illetve 1960-ban, a berlini, országúti világbajnokságon. Előbbi eseményről hazatérve többen is csodálkoztak azon, miért nem maradt kinn, a nyugati oldalon. Mert a tehetsége, képességei alapján ott sokra vihette volna. De inkább visszajött, itthon folytatva a küzdelmet a vetélytársakkal. 

Az 1960-as nyári ötkarikás játékok előtt, egyértelműen az utazók közé jelölték, az országúti csapatversenyben. Aztán az egész válogatott lemaradt a nagy világeseményről. Meg nem erősített információk szerint, akkoriban helyettük egy női sprinterváltó indulhatott el. A váltás homályos magyarázata szerint, az egyik hölgynek egy „komoly” sportvezető volt a támogatója, ezért jöhetett létre a furcsa változtatás. Mivel a repülőgépen nem volt több hely, valakiknek nem jutott szék. 

Dévai János az aktív pályafutása befejezése után is jutott szerep, a bringások baranyai táborában. Egyrészt edzőként is vállalt feladatokat, másrészt viszont a megyei szövetség elnöki posztját 1975-től 1987-ig töltötte be. A sportember 2006. szeptember 11-én fejezte be életét. 

Szintén az év első hónapjának közepén, pontosabban 1964. január 14-én született Hoffmann Judit, paralimpiai bajnoknő. Ő 1984-ben, New York városában állhatott fel a dobogó legfelsőbb fokára, pécsi versenyzőként.

Pucz Péter

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2021. március 8.

Aktuális heti versenyek

Korcsolya 2021. március 8.

Ezüstérmet szerzett a férfiváltó a vb-n

2021. március 5.

Folytatódnak az edzések