Hírek

Jótékony célokért tekertek

Kerékpár

2014. február 5.

A pécsi Fittbike SE - közülük is elsősorban két Ironmanje, Mindum Károly és Dinya Illés futónagykövet - nagy álma valósult meg február 1-én, amikor a Pécs Plazában "Együtt 100-at" néven első alkalommal rendeztek olyan spinningmaraton bajnokságot.

Jótékony célokért tekertek

Az esemény szakmai rangját növelve számos olyan sportoló szállt nyeregbe, aki már - akár több - Ironman-versenyt is teljesített - itt volt többek között az ultratriatlon-világbajnok Tamás Zsolt, dr. Tímár András és Mindum Károly dupla Ironman, Nádasdi Zsolt ultratriatlonista és Cseke Károly 11-szeres Ironman. Ha Ironmannak nem is mondhatja magát, két olimpiai aranyéremmel azért büszkélkedhet Vári Attila vízilabdázó, a PSN Zrt. vezérigazgatója, aki ugyancsak teljesítette a rá eső 33,3 kilométert - sokat mondó adat, hogy az élsportoló résztvevők összesen 39 olimpiai érmet tudhattak magukénak.

A fogyatékos sportolók (értelmi fogyatékosok, látás- és hallássérültek) közül pedig sokan már évek óta  heti rendszerességgel edzenek, így ők is örültek az új kihívásnak, és nagy megtiszteltetésnek tartották, hogy ilyen jeles sportolókkal tekerhetnek egy mezőnyben. Akik között ráadásul az óriási példaképüknek számító paralimpiai bajnok úszók, Becsey János és  Sors Tamás, valamint a paralimpiai 8. helyezett Meilinger Csaba is együtt hajtotta velük a kerékpárokat.

A verseny rajtjelét Csizi Péter országgyűlési képviselő, pécsi alpolgármester adta meg, majd az egyik csapat tagjaként ő maga is becsülettel végigküzdötte a távot.

És bár a rendezvényt nem igazi (egymás elleni) versenynek szánták - így minden "célba érő" egyaránt kapott érmet, emléklapot és pólót is -, mégis kisorsoltak egy "fődíjat", mégpedig egy ingyenes nevezési lehetőséget az idei jubileumi, azaz 25. eXtreme Man Nagyatád bajnokságra. Emellett díjazták a "legvidámabb csapatot" is, ezt a kupát az Emberi Erőforrások Minisztériuma ajánlotta fel. 

A szuper hangulatról Péter Attila (szintén Ironman) vidámságával és utánozhatatlan stílusával gondoskodott a verseny során. A speakerkedés mellett a tekerésre is maradt ereje és szintén egy csapat tagjaként hajtott ő is.

A szervezők szerint mindenki - nemcsak a versenyzők, hanem a szurkolók - számára felemelő érzéssel zárult a sportdélután. Örömteli volt látni, hogy a fogyatékkal élők mennyire küzdenek, hajtanak a közös célért. Ahogy az olimpiai bajnokok segítenek nekik felszállni a bringára, ahogy az Ironmanek szurkolnak a fogyatékkal élő csapattársaiknak. Látni azokat a pillanatokat, amikor a fogyatékos sportolók „betekernek a célba” és amikor név szerint megtapsolják őket és érmet akasztanak a nyakukba... vagyis ez a rendezvény mindenki számára valami újat jelentett, valami különlegeset.  

A Fittbike SE... 

...az egyesületről: 

A Fittbike SE közhasznú szervezet, amatőr sportolók alapították. Az egyesület az amatőrsport támogatására jött létre, de céljai közt szerepel a környezettudatos szemlélet- és életmód megismertetése, terjesztése, a sport és a környezetvédelem kapcsolatának erősítése is. Kiemelt feladatának tekinti a családok és az idősebb korosztály körében is a sport és az egészséges életmód népszerűsítését. Célja továbbá a városban élő társadalmi csoportok közti együttműködés erősítése, a fogyatékossággal élők társadalmi integrációjának elősegítése, olyan közösen végzett tevékenységek támogatása, amely segíti a hátrányos helyzetű csoportok beilleszkedést, egyben megpróbálja a sérült emberekkel szemben fennálló előítélek, fenntartások legyőzését, elősegítheti ezen csoportokkal való kommunikációt. Úgy látjuk, a sport, a mozgás megfelelő eszköz lehet ezen célok megvalósításra. 

...a spinningről: 

A közös sportélmény biztosítása céljából olyan sportágat kerestünk, amely a különböző fizikai állapotban lévők és a mozgáskoordinációs zavarokkal küzdők számára is nyújthat sikerélményt. Eddigi tapasztalataink szerint a spinning foglalkozások megfelelnek ezen kritériumoknak. Már több éve tartunk fogyatékosok számára heti rendszerességgel spinning foglalkozásokat. Ezeket vizsgázott szakedzők vezetik, de részt vesznek rajta az egyesület ép sortolói is. A rendszeres edzések mellett megpróbáltunk olyan teljesíthető célt is kitűzni a résztvevők elé, ami megfelelő motivációt jelent számukra. Mindnen évben megrendezzük a Pécsi városi spinningmaratont, melynek lényege, hogy a spinning kerékpárokat kilométerórával látjuk el, és az lesz a győztes, aki a 4 órás verseny alatt a legnagyobb távolságot teljesíti. Tavaly az edzéseket látogató fogyatékossággal élők is részt vettek két csapattal. A sikeres verseny adta az ötletet, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki az egyesület sportolói és a fogyatékossággal élők közt, és az idei évben már közösen készültünk fel az újabb erőpróbára. 

...a rendezvényről 

Az újabb erőpróba a közösen teljesítendő 100 km-es tekerés. Csapatunk  Ironmanjei örömmel csatlakoztak az elképzeléshez, és részt is vettek az edzéseken. Célunk az, hogy a közös programok révén segítsük a kommunikációt, a megértést a fogyatékkal élők és az ép sportolók közt. Szeretnénk némiképp szakítani azzal a „hagyománnyal”, hogy a fogyatékkal élők többnyire egymás közt, saját versenyeiken vesznek részt, vagy külön kategóriában indulnak. 

...az indulókról 

A "VIP"-csapatagok: 

Dr. Litavecz Anna, a  paratriatlon válogatott szövetségi kapitánya, aki szintén teljesítette már az Ironman távját

Tamás Zsolt, ultratriatlon világbajnok,

Péter Attila speaker, akit a sportversenyek hangulatembereként ismernek, Ironman

Dr. Herr Gyula, Ironman, a sportág egyik itthoni meghonosítója, a nagyatádi versenyek főszervezője.

Cseke Károly 11-szeres Iroman, az egyesület sportolója

Tímár András és Mindum Károly ( Fittbike SE) utratriatlonisták 

Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a PSN Zrt. vezérigazgatója

Becsey János paralimpiai bajnok úszó, a Paralimpikonok Klubja vezetője

Sors Tamás paralimpiai bajnok úszó

Meilinger Csaba paralimpikon

Csizi Péter, országgyűlési képviselő, Pécs alpolgármestere

Lóczi Szidónia, a Biokom Nonprofit Kft. szóvivője

Pintér Csaba, a Speciál Pécs programvezetője

Csillik László, a ''Közös az út" alapítvány vezetője

Nádasdy Zsolt, utratriatlonista, az Ironteam SE vezetője, a Magyarországon megrendezendő Dupla Ironman Világkupa szervezője

Dinya Illés, Ironman, a Fittbike SE elnöke 

 

Köszönjük a segítséget a támogatóknak: 

Pécs Város Önkormányzata

Kővári János országgyűlési képviselő

Emberi Erőforrások Minisztérium Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárság

Magyar Paralimpiai Bizottság Paralimpikonok Klubja

Dr. Herr Gyula eXtreme Man Nagyatád

Csillik László, a ''Közös az út" alapítvány vezetője

Kovács Cukrászda Pécs

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán