Hírek

Focistából lett sebész Móritz Sándor

Labdarúgás

2014. február 7.

Ha nem is a történelem előtti időben, de azért meglehetősen régen volt, amikor a Pécsi Dózsa labdarúgócsapatában Móritz Sándor játszott védőt.

Focistából lett sebész Móritz Sándor

A sportember születési dátuma persze majdnem mindent elárul. Hiszen a futballista 1940. február 8-án jött világra. 

A Pécsi Dózsa csapata az 1960-as években, egyebek mellett arról volt híres, hogy szívósan védekezik szinte mindenki ellen. A fővárosi hegemóniát szinte lehetetlen volt megtörni az NB I-ben, ezért a vidéki, kisebb csapatok csak egymás között harcolhattak a jobb helyezésekért. 

Ebben a küzdelemben járt az élen Móritz, aki orvosi diplomát is szerzett, tehát nem csupán a zöld gyepről lehet ismerős a sport iránt érdeklődők számára. De hagyjuk a gyógyítást, az nem a profilunk, inkább a hátvédről szóljunk, méghozzá dicsérő szavakat! 

Egy korábbi játékostárs szerint – akinek emlékeiben lehet bízni – Sándor kiválóan helyezkedett. Emellett kemény volt, mint a vídia, ahogyan azt a pályák környékén szokták mondani. A fejeléssel sem állt hadilábon. De nem csak a saját kapuja előtt tisztogatott, az ellenfél hálója környékén szintén veszélyes volt. 

Emellett, fontos megjegyezni, a doktort sokan kedvelték, illetve szeretik a mai napig is, mert igazán remek emberként, egy közösség hasznos tagjaként szokták emlegetni mindazok, akik közelebbről ismerik. 

A Pécs színeiben, az elmúlt évszázad hatvanas éveiben, bajnoki mérkőzésen, 158 esetben húzhatta fel a lila-fehér felsőt, a legjobbak mezőnyében. Ami legkevesebb öt teljes idényt feltételez, mulasztás nélkül. Ehelyett dr. Móritz számára hat szezon jutott, amivel már tényleg bevonult a helyi, elismert focisták közé. Egy idő után viszont inkább a civil hivatást választotta. Főleg, mert az akkori sportvezetők megkezdtek egy fiatalítást, miközben a távozó is még csak harmincas évei elején járt. 

Szintén az év február havának elején, a 8. napon, de 1929-ben kezdte meg földi életét Pleck Róbert, az azóta már elhunyt védőjátékos. Aki a Pécsi Dózsa lila-fehér mezében, évekig szerepelt, a labdarúgó NB I-ben. Utána még Mohácson folytatta a játékot, alacsonyabb osztályban, de az már egy másik történet.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán