Hírek

Vb-résztvevő volt Kiss László

Labdarúgás

2014. március 14.

Bár pályafutásának legemlékezetesebb alakításai nem Pécshez kötődnek, mégis remek labdarúgó volt Kiss László. Aki a PMSC-ben, meg a Kaposvári Rákócziban is rúgta a labdát, de a Vasasban lett ismert, válogatott játékos.

Vb-résztvevő volt Kiss László

A sportember 1956. március 12-én született.

Pécsett, a piros-feketéknél, még az 1975-75-ös NB I-es évadban láthatták a nézők Kiss Lászlót. Akkor 27 esetben volt pályán, de vele együtt is kiesett az együttes az élvonalból. A következő, NB II-es szezonban jutott még számára 6 fellépés, aztán másfelé vette az irányt. Utólag belegondolva, mindenképpen igaza volt. Hiszen a másodosztálynál feltétlenül több perspektíva volt benne. 

Nem véletlen, hogy Mészöly Kálmán kivitte az 1982-es spanyolországi világbajnokságra is a támadót. Hiszen korábban, selejtezőkben, a norvégok ellen sorsdöntő gólokat szerzett a támadó. Aki 1981-ben, illetve 1982-ben volt a pályafutása csúcsán. Hallatlan népszerűségnek örvendett országos szinten is, hiszen fontos szerepet kapott abban, hogy a nemzeti tizenegyünk kijutott a legnagyobb futballeseményre, ami csak létezik a világon. 

De ez sem volt számára elég, még többre vágyott. Ezért aztán részese lehetett minden eddigi legnagyobb világbajnoki győzelmünknek, ami amúgy is világcsúcs. Hiszen Salvador gárdáját a magyarok 10-1-re verték meg. Amiből László három góllal vette ki a részét, méghozzá csereként. Beálló játékosként, triplát olyan gyorsan, mint ő, senki sem szerzett még soha. (Az 55. percen küldték be, a 69., a 72., illetve a 76. percben villant meg.) Egy egész  „fociország” volt abban az időben eufórikus hangulatban. De csak addig, amíg az argentinok ellen ki nem kaptunk 4-1-re, bár az már egy másik történet. Igaz, azt követően, a belgák ellni 1-1-et követően kiestünk a csoportkör után, ennek ellenére szép emlékként éljük meg most, azt a „kudarcot”. 

Ezért érdekes a személye Kiss Lászlónak, no meg annak Pécshez köthető szála is. Hiszen nem sok vb-szereplő akad, aki megfordult Baranyában is, valamilyen helyi sportegyesületben, futballban.  

Szintén március hónap szülötte Petőváry Zsolt, aki a PVSK-ban is vízilabdázott. A korábbi válogatott pólós március 15-én jött a világra, még 1965-ben.

Pucz Péter 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán