Hírek

Az olimpiai bronzérmes úszó: Gróf Ödön

Úszás

2014. április 15.

Kilencvenkilenc évvel ezelőtt, vagyis 1915. április 15-én született meg az olimpiai bronzérmes úszó, Gróf Ödön.

Az olimpiai bronzérmes úszó: Gróf Ödön

A helyszín a szlavóniai Netecs volt, onnan vezetett a sportember útja előbb Pécsig, aztán egészen San Francisco városáig, azaz az Amerikai Egyesült Államokig, ahol 1997-ben hunyt el. 

Eredetileg gazdag család volt, ahol Gróf Ödön, Gróf Károly gyermekeként a világra jött. A történelmi kiszámíthatatlanság okán, azonban az 1500 hold odaveszett. Ezután költözött az apa előbb Harkányba, majd a baranyai megyeszékhelyre. Ahol a fia, Gróf II néven atletizált, illetve futballozott is. Csak tizenöt évesen kezdett el úszni. Elég hamar kiderült, jobb, ha a futást, meg a labdázást elhagyja, mert a vízben remekül mozgott, kiválóan teljesített Ödön. 

Ennek bizonyítékaként, a Németországban, Magdeburg városában, 1934-ben rendezett Európa-bajnokságon, a magyar válogatott tagja lehetett. De azért ennél többre is vitte, hiszen a 4x200 méteres gyorsváltóban a dobogó legfelső fokára léphetett fel a csapatunk. Az aranyéremmel Gróf lett Pécs első kontinensbajnoka. 

Emellett négy esetben győzött főiskolai világbajnokságon, ráadásul 23 alkalommal országos bajnoki címet is szerzett. Ezek alapján már mindenképpen megérdemel minden dicséretet a sportember. De a legjelentősebb eredményét még csak ezt követően jegyezhették fel a krónikások! 

Hiszen az 1936-ban, Berlinben megrendezett olimpián a vizek hőse bronzmedáliát vehetett át. Csapattagként állhatott rajtkőre, ismét egy németországi uszodában. Ugyanabban a versenyszámban csapott célba jó időeredménnyel a staféta, mint amiben korábban a földrész legjobbjai voltak. Igaz, ekkor Gróf már nem pécsi színekben tempózott, de azért még jogosan emlékezhetünk meg róla. Bár hivatalosan az UTE számára szerzett dicsőséget, ennek ellenére pécsinek vallotta magát a versenyző. 

Az országot 1956-ban hagyta el, az óceán túlsó partján kezdett új életet. Egészen ’97. január 16-án bekövetkezett haláláig ott élt. Hamvait azonban – végakaratának megfelelően – hazaszállították. A rákoskeresztúri temetőben lelt örök nyugalmat.

Pucz Péter

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek