Hírek

Európa után a világ csúcsán Berta Dániel

Vívás

2014. április 17.

Április 3-12. között a bulgáriai Plovdivban rendezték a kadett és junior vívó-világbajnokságot, amelyen a PEAC-PSN Zrt. két sportolója, a kadett korosztályú Tóth Gergely és a junior Berta Dániel lépett pástra.

Európa után a világ csúcsán Berta Dániel

A Bulgáriában megrendezett kadet és junior vívó világbajnokságon miután egyéniben bronzérmet szerzett, a magyar csapat tagjaként felállhatott a dobogó legfelső fokára a PEAC-PSN Zrt. párbajtőrözője, Berta Dániel. 

A pécsi vívás egyik legnagyobb tehetségének tartott Berta az Európa-bajnokságot követően a világbajnokságon is aranyérmet szerzett, a magyar junior párbajőröző fiúk sem Európában, sem a világon nem találtak idén legyőzőre. A pécsi fiú mellett Bányai Zsombor, Cho Taeun Sándor és az egyéni versenyben ezúttal a hazai ranglistás negyedik helyezése miatt nem induló Hamar Balázs alkotta azt a csapatot, amely felért a világ csúcsára.

 

Bulgáriában 35 ország küldöttsége vett részt a csapatok megmérettetésén, a magyarok az izgalmas asszókat egy káprázatos döntővel tettél még emlékezetesebbé. Danka Sándor tanítványa a fináléban kiemelkedő teljesítménnyel, plusz kilenc találatos mérleggel járult hozzá a sikerhez. 

- Amilyen gyengére sikeredett a kezdés, olyan jól alakult számomra a befejezés. Az elején nem éreztem a ritmust, de a döntőre sikerült összeszednem magam. Remek csapatunk van, amelyet elszánt és kiváló sportolók alkotnak, emellett azt gondolom, hogy a Bokrétás Csaba által összeállított speciális edzésterv is nagyban hozzájárult a siker eléréséhez - nyilatkozta az immár junior világbajnok Berta Dániel, aki mint mondta, sokat köszönhet sportpszichológusának, Pálvölgyi Ágnesnek, aki az asszók közben telefonon keresztül segítette a kiváló vívót. 

Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 45:34 (Berta +7, Hamar +3, Bányai +1).
Negyeddöntő: Magyarország-Japán 45:37 (Hamar +8, Bányai +1, Berta -1).
Elődöntő: Magyarország-Korea 36:30 (Hamar +7, Bányai +3, Berta -4).
Döntő: Magyarország-Spanyolország 45:23 (Berta +9, Hamar +8, Bányai +5).



KORÁBBAN ÍRTUK:


Először a fiatalabb mérkőztek meg egymással, Tóth Gergely a csoportküzdelmeket remek teljesítménnyel, öt győzelemmel és egy vereséggel teljesítette, így kiemeltként került a legjobb 64 párbajtőröző közé, ahonnan nagyszerű vívással jutott a négybe.

- Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült érmet nyernem. Az utazás előtt titkon a nyolcas döntőt tűztem ki célul, örülök, hogy ezt sikerült túlszárnyalnom. Mindkét nap jól ment a vívás, bár az első nap utolsó asszójában kicsit hullámvölgyben éreztem magam az egyiptomi ellen, de szerencsére sikerült megoldanom a problémákat. A legjobb négybe kerülésért három nagyon nehéz asszóm volt, végül az elődöntőben kaptam ki a válogatottbeli csapattársamtól és nagyon jó barátomtól, Esztergályos Patriktól, aki később meg is nyerte a világversenyt. Összességében nagyon elégedett vagyok, hiszen a kadettként utoljára léphettem pástra és érmet is szereztem - nyilatkozta Tóth Gergely, aki megköszönte a családja, edzői és barátai segítségét is, akik mint mondta, minden körülmények között támogatták és rengeteg erőt adtak neki.

A pécsi vívás másik "kiöregedője", Berta Dániel is felállhatott a világbajnoki dobogóra. A juniorok között Berta szinte végigmasírozott a teljes mezőnyön, megmutatta a világnak, hogy a PEAC-PSN Zrt. vívójaként a világ élvonalába tartozik.

A legjobb 16 között ugyan még két magyar szerepelt Bulgáriában, azonban Bányai Zsombor nem jutott be a 8 közé. Berta azonban magabiztos vívással győzte le ellenfeleit és jutott be egyetlen európaiként a fináléba, ahol az elődöntőben a magyar fiút Tóth Gergelyhez hasonlóan szintén a későbbi világbajnok verte meg, mindössze két tussal. Berta Dániel ezzel az eredménnyel a 175 induló között a kiváló harmadik helyet szerezte meg, így juniorként egyéniben bronzéremmel búcsúzott a korosztályától.

Kapcsolódó galéria
2014. április 15. Kadet és junior vívó világbajnokság 2014
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek