Hírek

Az örök bohém szerepében játszott Tüske Csaba

Labdarúgás

2014. április 25.

A krónikák szerint kiváló képességekkel megáldott labdarúgó volt Tüske Csaba.

Az örök bohém szerepében játszott Tüske Csaba

A Pécsi Dózsa együttesében töltötte a legszebb éveket a Bajáról a lila-fehérekhez került futballista, aki 1946. április 25-én született, de már nincsen az élők sorában. Ha bohémnak írjuk le, akkor talán a fején találhatjuk a szöget, de ő inkább egy „jelenség” volt, mint egyszerű labdakergető. 

Amikor Bajáról Pécsre érkezett, nagy jövőt jósoltak neki a szakemberek. Aminek részben megfelelt, hiszen korosztályos válogatott futballistát tisztelhettünk benne akkoriban, amikor annak még komolyabb súlya volt a mostaninál. 

Az elmúlt évszázad ’60-as éveinek elejétől-derekától, jó egy évtizedig viselte a helyi NB I-es klub éppen aktuális mezét. Hiszen egyszer lila-fehérről piros-feketére váltott, mert még a Pécsi MSC-ben is jutott neki szerep a gyepen. Összesen 145 élvonalbeli összecsapáson lehetett a gyepen, de nemzetközi porondra is kijutott. Az Európai Városok Kupája (EVK, az UEFA-kupa elődje) legendás sikert hozott neki, illetve a társaknak, amikor az angol Newcastle United ellen győztek, kiütve a korábbi győztest. Mindez 1970-ben esett meg, de attól kezdve még mindig emlegetik a korosodó drukkerek. Később technikai vezetőként úgyszintén tevékenykedett Tüske Csaba. 

Sokoldalúságát dicséri, miszerint Pécsett elvégezte a jogi egyetemet, ezért aztán sokan akár dr. Tüskeként is emlékezhetnek rá. Ennél azonban érdekesebb történetek is fűződtek a nevéhez. 

Mellette aztán tényleg nem lehet unatkozni, szomorkodni. Ha kérdezték, ha nem, mondta a magáét. Nála nagyobb „dumás” pécsi focista kevés akadt a városban, ezt mindenki tudta róla, aki ismerte. De még az is, aki csupán hallomásból ismerte a róla keringő legendákat. Amíg járt ki Újmecsekaljára, addig állandó helye volt a játékos kijáró mellett, ahol többen miatta csoportosultak. Mert ha rossz volt a látnivaló, tőle akkor is érkezett néhány jó poén. Amin persze senki sem sértődött meg, mivel tőle a kritika sem fájt annyira, mint mástól a dicséret. 

A híradások 2007. januárjának utolsó harmadában adtak hírt elhunytáról. Otthon érte a halál, de akkor már évek óta nem Pécs volt számára a „haza”, hanem Érd városa. Mégis itt, a pécsi központi temetőben helyezték örök nyugalomra.

Pucz Péter

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2021. február 24.

Három mérkőzésből három győzelem

Úszás 2021. február 23.

Hétvégén a kisebbeké volt a főszerep

Atlétika 2021. február 23.

Bonyhádon jártak atlétáink

2021. február 22.

Aktuális heti versenyek

Szinkronúszás 2021. február 16.

Dobogós helyezések a SYNUS Kupán