Hírek

Karakteres ember volt a futó, Solymossy Egon

Atlétika

2014. május 16.

Akik ismerték, azok megerősíthetik, igazi egyéniség volt Solymossy Egon atléta. Akit a kora, a környezete nem mindig értett meg, de az ilyen emberek gyakran viszik sokra az életben.

Karakteres ember volt a futó, Solymossy Egon

Az 1922. május 18-án született atléta is ilyen személyiség volt. A vágtázó 2009. szeptember 24-én hunyt el, Pécsett. 

Miskolci származású legény volt Solymossy Egon, akinek egész életében, gyakran akadt gondja a nevével. Pontosabban, maga az érintett ellett volna vele, de a különböző hivatalok, a versenyszervezők, könyvszerkesztők már nehezebben birkóztak meg az egyetlen helyes, bejegyzett, anyakönyvezett változattal. A sportember mindig mérges volt, ha hibásan látta önmagát megjelenni, nyomatásban. Ebben természetesen igaza volt, méghozzá teljes mértékben! 

Miután Egon bátyánk 1946-ban, a borsodi megyeszékhelyről Pécsre igazolt a PVSK-ba, hamarosan meggyűlt a baja az országos sportvezetéssel. Mert többen nagyon szerették volna, ha Budapesten folytatta volna a sportolást. Erre azonban ő nem volt hajlandó, ragaszkodott a fekete-fehér színekhez, meg Verbőczi József vezetőedzőhöz. Ez szép gesztus volt, ám a sportember úgy emlékezett erre vissza, hogy ezért nem utazhatott el az 1948-as, Londonban megrendezett nyári olimpiára. 

Később, némi kárpótlásként, azért 1952-ben, Helsinkiben már rajthoz állhatott, méghozzá a 400 méteres síkfutásban. Ahol aztán, az előfutamban 49,2 másodpercet teljesített, avval viszont nem jutott tovább. A 4x400 méteres váltó ugyan jó időeredményt ért el, de a versenybizottság kizárta a magyar csapatot a további küzdelmekből. Az ok vagy szabálytalan váltás, vagy pályaelhagyás lehetett, de ez ennyi idő távlatából szinte kideríthetetlen dolog. 

A sokszoros magyar bajnok, 27-szeres válogatott, Európa-bajnokság fináléjában, csapatban ötödik ként ért célba. Ráadásul akkor minden rendben volt a körülményekkel is, úgyhogy az a teljesítmény teljesen szabályosnak számított. 

Edzőként sem volt sikertelen Solymossy sporttárs, mégsem erről érdemes szólni elsősorban. Hanem egy nagy „dobásáról”, amit 1984-bet tett. Amikor Magyarország politikai okokból nem vett részt Los Angeles városában tartott nyári olimpián, akkor a korábbi olimpikon az érmeit összecsomagolta, aztán elküldte a felsőbb pártvezetőknek címezve. Ezzel állt ki azon társai mellett, akik szintén nem lehetettek ott, életük nagy versenyén. 

Jobb, ha mindenki tudja, emlékébe vési. Solymossy Egon nagy egyéniség volt, annak minden nehézségével együtt. 

Pucz Péter 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2021. március 5.

Folytatódnak az edzések

Kézilabda 2021. március 2.

Szigorítások a kézilabdában