Hírek

ANK Úszóklub: harminc év, három olimpikon

Úszás

2014. június 5.

Pásztory Dóra, Sors Tamás, Jakabos Zsuzsanna, dr. Petrov Anatolij - az ANK Úszóklub két kétszeres paralimpiai bajnoka, háromszoros olimpikonja és persze mesterük.

ANK Úszóklub: harminc év, három olimpikon

Ők négyen álltak a fennállása 30. évfordulóját ünneplő ANK Úszóklub keddi, kortörténeti filmvetítéssel egybekötött ünnepi műsorának középpontjában. Ahol ráadásul az ünnepelt ajándékozott. 

Három évtized minden munkája, sikere, öröme huszönöt percbe sűrítve: erre vállalkozott az a kisfilm, amely az ANK Úszóklub 30. születésnapján az ANK színháztermében egybesereglett vendégek, és persze maguk az ünnepeltek előtt a kedd délelőtti ünnepség kezdetén a pécsi úszósport egy igen sikeres korszakát felölelve idézett föl néha megmosolyogtatóan kedves, néha könnyeket előcslogatóan megható pillanatokat a klub történetéből.

 

A kortörténeti dokumentumfil vetítése után először dr. Páva Zsolt polgármester köszöntötte az ünnepeltet, kiemelve, hogy a harminc esztendeje mindössze egy bőrönddel Pécsre érkező későbbi mesteredző, dr. Petrov Anatolij által felépített munka legfőbb hozadékát számára az évtizedek során úszni megtanuló, a sportot megszerető, ennek segítségével egészséges, aktív felnőtté érő sok ezernyi gyerek jelenti - az már csak a "bónusz", hogy soraikból bajnokok sora is kinevelődött.

Hasonlóképpen az edzők becsületes, mindenkinek példamutató tevékenységét, az úszó fiatalok sok lemondással járó mérhetetlen munkáját dicsérte Turi Katalin, az ANK-uszodát is üzemeltető Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Mindezekhez csatlakozva Mátrai Judit, az Úszóklub elnöke nem feledkezett meg a gyerekek számára legfőbb segítőként közreműködő szülők, továbbá a sikereket a háttérből kovácsoló további rengeteg támogató köszöntéséről sem.

Az ünnepi szavak után ajándékozás következett - rendhagyó módon az ünnepelt köszönte meg a neki segítők munkáját eképpen. Elsőként dr. Páva Zsolt polgármesterét, illetve a városét - majd sorban tucatnyi segítőét, közreműködőét, támogatóét, munkatársét; illetve egy sor korábbi és mai sikeres versenyző eredményeihez pedig a gratuláció mellé átnyújtva egy-egy ajándékcsomagot.

A sportolók sorából természetesen külön is kiemelve az egyesület két kétszeres paralimpiai bajnokát, Pásztory Dórát és Sors Tamás, illetve a három olimpiát is megjáró Jakabos Zsuzsannát. Megható pillanatként az ANK három ikonja a színpadon együtt köszönte meg dr. Petrov Anatolij és Mátrai Judit három évtizedes elkötelezett, fáradságot nem ismerő áldozatvállalását a klub érdekében.

A 30 éves múltból a jövőbe tekintő gesztusként Csizi Péter sportért felelős alpolgármester és az ugyancsak kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó Vári Attila, vagyis az önkormányzat és a PSN Zrt. értékes ajándékcsomagját - az úszásoktatást segítő eszközöket, sportfelszereléseket - nyújtották át jelképesen a legfiatalabbaknak, a sportággal az ANK-nál még csak most vagy a jövőben ismerkedőknek.

 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Lövészet 2021. április 14.

Elhunyt Lindenlaub Roland

Lövészet 2021. április 13.

EB válogatón nyert bronzérmet Csonka Zsófia

2021. április 12.

Aktuális heti versenyek