Hírek

Németh Zsolt álma a dobogó a Lauberben

Birkózás

2014. június 20.

A Pécsi Tudományegyetem hallgatója, Németh Zsolt szinte „hazai pályán” lép szőnyegre a július 7. és 12. közötti 11. Birkózó egyetemi világbajnokságon, a 20 éves sportoló egy kis szerencsével a dobogóra is odaérhet.

Németh Zsolt álma a dobogó a Lauberben

Kalandos sportkarriert járt be a Hőszig Szigetvári Birkozó Sport Egyesület sportolója, hiszen egyszer már majdnem abbahagyta a birkózást, majd Kanadában is járt edzésre. Németh Zsoltot a Módos Péter olimpiai bronzérmes birkózóról elnevezett birkózóteremben kérdeztük a kezdetekről.

- 2002-ben kezdtem a birkózást, amikor a testnevelő tanárom megmutatta a sportág alapjait, én pedig kipróbáltam magam a szőnyegen. Rögtön megtetszett, hogy például a csapatsportágakkal ellentétben a birkózásban csak magamra számíthatok, és ezáltal saját magamért kell szó szerint küzdenem. Az általános iskolában megfordult a fejemben, hogy abbahagyom a birkózást, de aztán meggondoltam magam és felköltöztem Budapestre, ahol egy sportiskolában tanultam tovább, majd bekerültem a korosztályos válogatott keretébe is – beszélt a sportolói karrierje elejéről a PTE testnevelés szakos hallgatója.

 

Németh Zsolt az első birkózó egyetemi világbajnokságára napi két edzéssel készül, a programban futás, erőnléti edzés és technikai is szerepel.

- Jól jönne egy szerencsés sorsolás, és akkor bármi lehet. A nagy álmom egy dobogós hely elérése lenne. Az esélyekről nehéz bármit is mondani, hiszen nem ismerünk minden nevezőt, de a grúzok, oroszok és általánosságban az ázsiaiak nagyon erősek.

Kupusz Mátyás, a diákolimpiai bajnok, kadett és junior Eb-résztvevő Németh edzője lapunk kérdésére elmondta, tanítványa milyen tulajdonságaival emelkedik ki a többiek közül.

-Zsolti sokkal kitartóbb a társainál, szinte ő az egyetlen, aki minden edzésen igyekszik maximálisan teljesíteni, emellett az esze is megvan a birkózáshoz. Szinte már fanatikusnak is nevezhetném a hozzáállását – kezdte a tréner, akit a birkózás egyik sajátosságáról, a fogyasztásról is kérdeztünk.

- A versenyek előtti utolsó egy hét alatt a sportolónak el kell érnie a versenysúlyát. Először a szénhidrátot, majd a cukrot, végül a vizet is megvonjuk, szinte kiszárítjuk a birkózókat a mérlegelésre. Erre azért van szükség, hogy ne az izomból, hanem a vízből fogyjanak. A testnek ez a fajta megterhelése viszont ahhoz is vezethet, hogy sokan kiégnek, amire elérik a felnőtt korosztályt, hiszen a szervezetet nagyon megterheli az állandó súlyingadozás. Ezért lehet, hogy tudatos versenyzéssel és kitartással egy kevésbé tehetséges birkózóból is könnyen lehet világbajnok – árulta el lapunknak Kupusz Mátyás.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
2020. november 22.

Aktuális heti versenyek

Úszás 2020. november 16.

Jászó Ádám országos bajnok