Hírek

Az ukránok lehetnek a legerősebb ellenfelek

Birkózás

2014. július 7.

A versenyszőnyegeken ugyan hétfőn még a ceremóniák főpróbája játszott főszerepet, a bemelegítőterem (azaz sátor) azonban már vasárnap óta folyamatosan a 11. Egyetemi birkózó-világbajnokságra Pécsre érkezett birkózóktól hemzsegett.

Az ukránok lehetnek a legerősebb ellenfelek

Az utolsó ellenőrzések és a technikai értekezlet után pedig a keddi első fellépők már orvosi vizsgálatra és mérlegelésre jelentkeztek, a szervezők pedig sajtótájékoztatón adtak számot a viadal előkészületeiről. 

Legelőször a létszámot pontosítsuk: a hivatalos ügyeit kissé késve intéző Egyiptom és Sierra Leone vízumproblémák miatt visszalépésre kényszerült, így a hétfő reggeli hivatalos akkreditációs listán (http://wrestling2014.pte.hu) 25 nemzet birkózóinak neve szerepelt. Összességében így is 280 egyetemistáé, hiszen néhány ország menet közben változtatott, bővített keretén. A legelső érkezők a kanadaiak és amerikaiak voltak, de vasárnap már több japán birkózó is melegített a sportcsarnokban. (Megmosolyogtató színfoltja volt a vasárnap délelőttnek az a birkózóhölgy, aki egyetlen nőként derekasan állta a sarat a nála kétszer nagyobb férfiakkal összekapaszkodva, és zokszó nélkül hatalmasakat huppanva a szőnyegen, ám amikor egy bögöly zúgott el hirtelen a füle mellett, hangosan sikítva menekült ki a sátorból…)

A névsort böngészve úgy tűnik, a 21 tagú magyar birkózódelegációnak összességében az ukránok okozhatják majd a legnagyobb fejtörést, legalábbis korábbi eredményeik alapján az övék tűnik a legerősebb csapatnak. Főként a hölgyek között, rögtön a hölgyeknél a számos trófeája mellett felnőtt Európa-bajnoki medállal is büszkélkedő Julija Blahinyával az élen, de Irina Huszjak, Teszjana Lavrencsuk, az olimpiai 7. Julija Tkacs, valamint a szabadfogású Vaszil Suptar is felnőtt világversenyek érmeinek garmadát tudhatja magáénak.

Az oroszok egyik nagy ászuk, az idei Európa-bajnok Abdulrasid Szadulajev nevét ugyan törölték nevezési listájukról, ám Magomedkamil Guszejnov vagy Sztalvira Guszejnov is érmekért érkezik Pécsre.

Még csemegézve a remekebbnél remekebb birkózók sorából: a törökök szabadfogásban világbajnoki bronzérmesüket, Arizmanov Vaszifot, a bolgárok kötöttfogásban a kadett Eb-arany és felnőtt Eb-ezüstérmes Ljubomir Dimoitrovot, Kanada az ifjúsági olimpiai bajnok felnőtt-vb-ezüstérmes Dorothy Yeats-t, a moldávok az olimpiai 12., felnőtt Eb-bronzérmes Nikolai Cebant, a románok pedig a felnőtt Eb-ezüstérmes Carpen Georgiant küldik nagy reményekkel csatába.

A 21 birkózót számláló magyar keretben nyolc jelenlegi felnőtt válogatott kapott helyet. A Wöller Ákos csapatvezető vezette női keretből az 58 kilós Barka Emese az elmúlt évben bombaformában szerepelt: Európa- és világbajnoki bronzérme után az Universiadén is 3. lett. Téli sérülése után a Német Nagydíjon sikeresen tért vissza a szőnyegre, így most is érmet várhatunk tőle. A 63 kilós Sleisz Gabriella is hasonló cipőben jár. 

A kétszeres Európa-bajnoki 5., egyetemi-világbajnoki 3. helyezettet az utóbbi időben sérülések sokasága hátráltatta, ám kedvező sorsolással ő is odaérhet a dobogóra.

A szabadfogásban a 70 kilós Gulyás Zsombor az idei Eb-n újoncként lett 5., de korábbi utánpótlás-világversenyein is bizonyította, hogy érdemes vele számolni.

Az Európa- és világbajnoki bronzérmes Veréb István vállsérülés miatt kénytelen kihagyni az egyetemi vébét, így a helyére Gulyás István csapatvezető a kabai Tőzsér Sándort jelölte a 86 kilóban, aki hajszállal csúszott le a pekingi olimpiáról.

Kötöttfogásban a legkiemelkedőbb eredményekkel háromszoros Európa-bajnokunk, a londoni ezüstérmes, jelenleg is világranglista-vezető Lőrincz Tamás büszkélkedhet, aki ellen aligha tudnak olyan ellenfelet szőnyegre küldeni, aki legyőzné a 71 kilóban. Egy súlycsoporttal lejjebb Jäger Krisztiántól, eggyel feljebb Szabó Lászlótól, a 2012-es egyetemi-vb-ezüstérmestől vár dobogós finálét Struhács György kötöttfogású csapatvezető, míg 96 kilóban a korábbi junior világ- és Európa-bajnok Németh Ivánnak van jó esélye pontszerző helyre, aki egyedüli magyarként tudta legyőzni a törökök (ma már nehézsúlyú) Európa- és világbajnokát, olimpiai bronzérmesét, Riza Kayaalpot. Nehézsúlyban, azaz 130 kilóban szintén junior-világbajnoknak szurkolhatunk: Lám Bálint a második Európa-bajnokságán már ötödik lett, valamint juniorként két Eb-bronzot és egy vb-aranyat gyűjtött be, a kazanyi Universiadén pedig bronzérmes volt. Pécsett ő is esélyes az arany megszerzésére.

A világbajnokággal kapcsolatos tudnivalókról a szervezők hétfő délután egy rajt előtti sajtótájékoztatón számoltak be. A média képviselőit elsőként Cseng-Fave Seetow, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) végrehajtó bizottságának tagja köszöntötte, majd Prof. dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi Sportszövetség (MEFS) valamint dr. Hegedüs Csaba (a magyar sport 100. olimpiai aranyérmese), a Magyar Birkózó Szövetség elnöke az egyetemi sport, illetve a szakma szemszögéből vezette föl az előttünk álló hét eseményeit. Nagy Csaba alpolgármester az önkormányzat vendégszeretetét tolmácsolta a médián keresztül is a résztvevőknek, míg Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a Lauber Dezső Sportcsarnokot is üzemeltető Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elsősorban egykori élsportolói szemmel üdvözölte e jelenlévőket. Nem maradt ki a megszólalók sorából a sportolók képviseletében Németh Zsolt, a PTE 59 kilós kötöttfogású birkózója, aki társai nevében is ígérte, hogy képességeik legjavíát nyújtva igyekeznek majd Pécsett az egyetemi, illetve a birkózósportot öregbíteni. A köszöntők sorát a házigazda udvariasságával Zeller Gyula professzor, a PTE rektorhelyettese zárta, röviden bemutatva azt a hároméves szervezőmunkát is, amely a mai nyitónapot megelőzte. Legvégül Téczely Tamás, a szervező bizottság titkára immár a programmal, a média, illetve a reménybeli nézők számára hasznos tudnivalókkal köszönt el az újságíróktól.

A tényleges verseny a Lauber Dezső Sportcsarnokban július 8-án, 14 órakor a szabadfogásúak selejtezőivel kezdődik, másnap már a hölgyek is szőnyegre lépnek; a kötöttfogásúak csütörtökön kapcsolódnak be a küzdelmekbe, a verseny július 12-éig mindennap 14-20 óra között zajlik majd.

Pécs is ready for the arrival of the competitors

 

The organizers held the final rehearsals today in the sports hall, while in the warm-up zone lots of wrestlers were training. Some participants have already finished with the medical examination and weigh-in, and the organizers told some words about the preparations of the championship in a press conference.

 

First of all, let’s specify the number of participants: Egypt and Sierra Leone arranged their visa a little late, so they had to stand off the championship. On Monday morning, there were 25 nations on the accreditation list. So there will be 280 University students wrestling on the mat in Pécs.

 

Tamás Téczely, the secretary of the Organising Committee told that the representatives of the FISU CIC, the Hungarian University Sports Federation and the Hungarian Wrestling Federation found everything OK. On Monday afternoon, the first steps of the competition have officially started with the weigh-in and the technical conference.

 

In the press conference, the representative of the FISU, Cseng Fave Seetow greeted the journalists, then Prof. Dr. Ádám Kiss, president of the Hungarian University Sports Federation and Dr. Csaba Hegedüs, president of the Hungarian Wrestling Federation said some words about the upcoming world championship hosted in Pécs. Csaba Nagy, deputy mayor of Pécs greeted the participants and fans in the name of the City of Pécs. The two-time Olympic Champion, Attila Vári, chief executive officer of Pécsi Sport Nonprofit Zrt. also welcomed the participants in the name of the Lauber Dezső Sports Hall. Zsolt Németh, wrestler of University Pécs competing in 59 kg promised that all wrestlers will do their best in Pécs. Dr. Gyula Zeller, vice-rector of the University of Pécs closed the greetings, he summarized the work of the Organising Committee. Last, but not least, Tamás Téczely, secretary of the OC said some useful words about this week’s program. 

 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Triatlon 2021. június 20.

Elismerés a versenypályán kívülről

Atlétika 2021. június 20.

Hőségben állták a sarat az atléták

Vízilabda 2021. június 16.

Legjobb vidéki csapatként bronzérmes a PSN

Triatlon 2021. június 16.

Bicsák Bence is utazik a nyári olimpiára